Wiosna w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- W kuchni Pięciu Przemian
- Wydawnictwo:
- Illuminatio
- Data wydania:
- 2013-03-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-03-21
- Liczba stron:
- 232
- Czas czytania
- 3 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363965044
- Tagi:
- przepisy wiosna wegetarianizm
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie – pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.
Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki;
Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną;
Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 28
- 13
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Dodaj cytat
Opinia
Zapewne znajdą się wśród Was czytelnicy, którzy są wegetarianami. Ja co prawda nie jestem, ale uważam, że warto od czasu do czasu dać w odstawkę mięso i pokusić się na jakiś zdrowy, warzywny obiadek. Książkę pokochałam od kiedy tylko wzięłam ją do ręki. Wykorzystałam chyba już wszystkie możliwe przepisy na surówki i sałatki. Teraz zabieram się za kolejne działy. Oprócz pełnowartościowych obiadów w książce kucharskiej znajdują się również pomysły na przekąski, zupy i desery. Uwagę przyciąga iście wiosenna okładka wręcz zachęcająca do zapoznania się z książką. Całość liczy ponad dwieście stron. Poradnik ma jeszcze trzy części - na pozostałe pory roku. Muszę przyznać, że po przewertowaniu wiosny stałam się ciekawa, czego można oczekiwać po lecie, jesieni lub zimie. To co wydaje mi się ważne, a czego brakuje innym poradnikom kulinarnym to tabela aspektów smakowych, przydatne skróty i historia związana z pochodzeniem tego rodzaju kuchni. Pięć przemian oznacza ogień - smak gorzki, ziemię - smak słodki, metal - smak ostry, wodę - smak słony i drzewo - smak kwaśny. Sezonowy charakter poprawia wiedzę czytelnika na temat, roślin z których o danej porze roku stworzyć posiłek.
Muszę koniecznie w tym momencie wprowadzić wzmiankę na temat samych przepisów. To co pierwsze przychodzi mi do głowy to przejrzystość. Z łatwością każdy po zapoznaniu się z treścią upatrzonego dania będzie wstanie wykonać je samodzielnie. Kolejną zaletą są jasno sprecyzowane produkty oraz ich ilość. Piękne ilustracje dopełniają idealnie całość. Patrząc na nie człowiek automatycznie staje się głody i biegnie do kuchni by coś przegryźć. Nie są to profesjonalne fotografie i nie będę czepiać się warunków technicznych bo nie o to chodzi przecież. Najważniejszą rolę pełnią przepisy.
Pani Czelej we wstępie książki podała szereg ciekawych informacji. Dowiedzieć możemy się między innymi o tym co odkryli Chińczycy i co tworzy ład na Ziemi
Podsumowując, w książce "Wiosna w kuchni pięciu przemian", każdy znajdzie coś dla siebie. Podane przykłady dań idealnie pasują na codzienny obiad, a prostota wykonania umożliwi w szybkisposób wprowadzić do swego menu paru zdrowych pozycji. .
Zapewne znajdą się wśród Was czytelnicy, którzy są wegetarianami. Ja co prawda nie jestem, ale uważam, że warto od czasu do czasu dać w odstawkę mięso i pokusić się na jakiś zdrowy, warzywny obiadek. Książkę pokochałam od kiedy tylko wzięłam ją do ręki. Wykorzystałam chyba już wszystkie możliwe przepisy na surówki i sałatki. Teraz zabieram się za kolejne działy. Oprócz...
więcej Pokaż mimo to