Wiosna w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- W kuchni Pięciu Przemian
- Wydawnictwo:
- Illuminatio
- Data wydania:
- 2013-03-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-03-21
- Liczba stron:
- 232
- Czas czytania
- 3 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363965044
- Tagi:
- przepisy wiosna wegetarianizm
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie – pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.
Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki;
Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną;
Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 28
- 13
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Zapewne znajdą się wśród Was czytelnicy, którzy są wegetarianami. Ja co prawda nie jestem, ale uważam, że warto od czasu do czasu dać w odstawkę mięso i pokusić się na jakiś zdrowy, warzywny obiadek. Książkę pokochałam od kiedy tylko wzięłam ją do ręki. Wykorzystałam chyba już wszystkie możliwe przepisy na surówki i sałatki. Teraz zabieram się za kolejne działy. Oprócz pełnowartościowych obiadów w książce kucharskiej znajdują się również pomysły na przekąski, zupy i desery. Uwagę przyciąga iście wiosenna okładka wręcz zachęcająca do zapoznania się z książką. Całość liczy ponad dwieście stron. Poradnik ma jeszcze trzy części - na pozostałe pory roku. Muszę przyznać, że po przewertowaniu wiosny stałam się ciekawa, czego można oczekiwać po lecie, jesieni lub zimie. To co wydaje mi się ważne, a czego brakuje innym poradnikom kulinarnym to tabela aspektów smakowych, przydatne skróty i historia związana z pochodzeniem tego rodzaju kuchni. Pięć przemian oznacza ogień - smak gorzki, ziemię - smak słodki, metal - smak ostry, wodę - smak słony i drzewo - smak kwaśny. Sezonowy charakter poprawia wiedzę czytelnika na temat, roślin z których o danej porze roku stworzyć posiłek.
Muszę koniecznie w tym momencie wprowadzić wzmiankę na temat samych przepisów. To co pierwsze przychodzi mi do głowy to przejrzystość. Z łatwością każdy po zapoznaniu się z treścią upatrzonego dania będzie wstanie wykonać je samodzielnie. Kolejną zaletą są jasno sprecyzowane produkty oraz ich ilość. Piękne ilustracje dopełniają idealnie całość. Patrząc na nie człowiek automatycznie staje się głody i biegnie do kuchni by coś przegryźć. Nie są to profesjonalne fotografie i nie będę czepiać się warunków technicznych bo nie o to chodzi przecież. Najważniejszą rolę pełnią przepisy.
Pani Czelej we wstępie książki podała szereg ciekawych informacji. Dowiedzieć możemy się między innymi o tym co odkryli Chińczycy i co tworzy ład na Ziemi
Podsumowując, w książce "Wiosna w kuchni pięciu przemian", każdy znajdzie coś dla siebie. Podane przykłady dań idealnie pasują na codzienny obiad, a prostota wykonania umożliwi w szybkisposób wprowadzić do swego menu paru zdrowych pozycji. .
Zapewne znajdą się wśród Was czytelnicy, którzy są wegetarianami. Ja co prawda nie jestem, ale uważam, że warto od czasu do czasu dać w odstawkę mięso i pokusić się na jakiś zdrowy, warzywny obiadek. Książkę pokochałam od kiedy tylko wzięłam ją do ręki. Wykorzystałam chyba już wszystkie możliwe przepisy na surówki i sałatki. Teraz zabieram się za kolejne działy. Oprócz...
więcej Pokaż mimo to