Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2023-11-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-11-08
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324085101
- Tłumacz:
- Eliza Kasprzak-Kozikowska
- Tagi:
- przepisy kuchnia żydowska książka kucharska jedzenie potrawy
100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.
Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.
Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.
Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.
Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.
W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.
Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Mam słabość do kuchni żydowskiej, najpewniej przez chałkę, która jest Świętym Graalem całego pieczywa, przywoływaczem dzieciństwa i ratunkiem, kiedy chce się zjeść coś dobrego, bo z chałki można jeszcze zrobić kilka innych smakołyków, i to w zaledwie kilka chwil. Nawet czerstwa chałka się nie zmarnuje. Do tej pory moim jedynym przewodnikiem po tej kuchni była Fania Lewando i jej „Dietojarska kuchnia żydowska”, również wydana przez ZNAK. Potem było długo, długo nic. Teraz ukazała się inna książka, której autor, pochodzący z Manhattanu nowojorski Żyd, którego korzenie sięgają Rosji, od czternastu lat mieszkający w Paryżu, serwuje w swoich restauracjach to, co najlepsze ma kuchnia żydowska, czasem tylko coś zmieniając, by nadać świeżości wiekowym przepisom. Sto receptur na żydowskie dania, z którymi bez problemu poradzi sobie każdy. Wszystkie „Szabatowe przepisy” są koszerne, ale autor nie ogranicza się tylko do kuchni tradycyjnej.
Szalenie podoba mi się filozofia Marca, dla którego wspólne jedzenie posiłku to dziś już nagminnie zaniedbywany sposób na budowanie więzi. Nawet jeśli ludzie jedzą wspólny posiłek, to bardzo często, zamiast rozmawiać przy jedzeniu, patrzą w ekrany smartfonów. Przy tej procedurze sami sobie odbieramy przyjemność z delektowania się smakiem potraw i bliskością drugiej osoby. Nauczmy się stawiać granice, dobre granice. Czas na wspólny posiłek jest święty, elektronika WON! Proste.
U mnie na pierwszy ogień poszedł przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana. Kolejnym wyzwaniem będzie chałka upleciona z sześciu wałeczków (do tej pory ogarniałam trzy), więc trzymajcie kciuki :) Ta książka sprawdzi się idealnie, jeśli planujecie wspólne święta :)
IG @angelkubrick
Mam słabość do kuchni żydowskiej, najpewniej przez chałkę, która jest Świętym Graalem całego pieczywa, przywoływaczem dzieciństwa i ratunkiem, kiedy chce się zjeść coś dobrego, bo z chałki można jeszcze zrobić kilka innych smakołyków, i to w zaledwie kilka chwil. Nawet czerstwa chałka się nie zmarnuje. Do tej pory moim jedynym przewodnikiem po tej kuchni była Fania Lewando...
więcej Pokaż mimo to