Strączki
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Samo Sedno
- Wydawnictwo:
- Edgard
- Data wydania:
- 2016-08-09
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-08-09
- Liczba stron:
- 216
- Czas czytania
- 3 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377887776
- Tagi:
- strączki kulinaria przepisy kulinarne soczewica groch groszek ciecierzyca fasola fasolka bób soja rośliny strączkowe
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.
Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę.
Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.
Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok!
O autorce:
Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Książkę polecają:
Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki... Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody – ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie i nudne. Właśnie pukają do naszych kuchni w zupełnie nowych odsłonach.
Martyna Szydłowska, mojeGotowanie.pl
Jak z banalnych warzyw strączkowych ugotować zachwycające potrawy? Autorka dzieli się z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę.
Ewa Wagner, magazyn „Kuchnia”
Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli, grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody!
Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji „Opasły Tom”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 11
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Książka jest super! Dużo przepięknych zdjeć, ale przede wszystkim mnóstwo przepisów z użyciem (jako składnik główny) warzyw strączkowych. Co mnie urzekło w tej pozycji? To, że mamy bardzo fajnie posegregowane przepisy; osobno soczewica, groch, fasola itp. Kilka przepisów juz zdążyłam wypróbować i są na prawdę bardzo smaczne. 😊 Ale to nie wszystko! Maria przy każdym rozdziale opisuje jak ugotować dany produkt np. sucha fasole czy ciecierzycę. Nie musimy niczego dodatkowo szukać w internecie. Wszystko jest "podane na tacy". Nic tylko gotować 😜 Są przepisy z mięsem jak i bez, także dla każdego cos dobrego 👍 Maria Banach wstrzeliła się idealnie w mój smak, ponieważ uwielbiam strączki! Mam w swojej kuchni bardzo wiele książek kucharskich, jednak tylko niewiele z nich zasługuje na prawdziwe uznanie. Ta bez wątpienia należy do tej grupy! Na pewno wypróbuje z niej wszystkie przepisy, ponieważ składniki w nich użyte są ogólnodostępne i to jest WIELKI plus! 💪
Książka jest super! Dużo przepięknych zdjeć, ale przede wszystkim mnóstwo przepisów z użyciem (jako składnik główny) warzyw strączkowych. Co mnie urzekło w tej pozycji? To, że mamy bardzo fajnie posegregowane przepisy; osobno soczewica, groch, fasola itp. Kilka przepisów juz zdążyłam wypróbować i są na prawdę bardzo smaczne. 😊 Ale to nie wszystko! Maria przy każdym...
więcej Pokaż mimo to