Strączki
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Samo Sedno
- Wydawnictwo:
- Edgard
- Data wydania:
- 2016-08-09
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-08-09
- Liczba stron:
- 216
- Czas czytania
- 3 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377887776
- Tagi:
- strączki kulinaria przepisy kulinarne soczewica groch groszek ciecierzyca fasola fasolka bób soja rośliny strączkowe
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb.
Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę.
Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.
Niech sezon na STRĄCZKI trwa cały rok!
O autorce:
Maria Banach – zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów, od sześciu lat z powodzeniem prowadzi blog Gruszkazfartuszka.pl Uwielbia planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.
Książkę polecają:
Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas wypróbować kremowe hummusy, fasolowe curry, orientalne placuszki... Lekkie i świeże letnie smaki, a obok bogate gulasze idealne na jesienne chłody – ta książka pokazuje, że strączki nie muszą być ciężkie i nudne. Właśnie pukają do naszych kuchni w zupełnie nowych odsłonach.
Martyna Szydłowska, mojeGotowanie.pl
Jak z banalnych warzyw strączkowych ugotować zachwycające potrawy? Autorka dzieli się z nami swoją obszerną wiedzą, a także doświadczeniem w smacznym i zdrowym przyrządzaniu groszku, bobu, czy ciecierzycy. Po lekturze tej książki wiem, że się z nią nie rozstanę.
Ewa Wagner, magazyn „Kuchnia”
Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli, grochu, kolorowej soczewicy. Wyobrażacie sobie degustacyjną kolację opartą wyłącznie na warzywach strączkowych? Ja już tak! I po lekturze tej książki wiem, że zakończą ją soczewicowe lody!
Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji „Opasły Tom”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 11
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Na początku książki Autorka opowiada dlaczego warto jeść strączki, obala mity związane ze strączkami i daje kilka cennych rad na temat jak je kupować, przechowywać oraz jak obchodzić się z produktami świeżymi, suszonymi, tymi w puszce, czy mrożonymi.
Następnie przechodzimy do przepisów, które podzielono na rozdziały według nazwy rośliny strączkowej, która w danym rozdziale będzie głównym bohaterem: SOCZEWICA, GROCH I GROSZEK, CIECIERZYCA, FASOLA i FASOLKA, BÓB, SOJA.
"Strączki" to takie kompendium wiedzy i przepisów na temat roślin strączkowych dla mniej i bardziej zaawansowanych w kuchni. Mimo iż nie wszystkie przepisy są wegetariańskie, czy wegańskie, roślinożercy również znajdą w niej mnóstwo inspiracji dla siebie (dania prosto zweganizować). Znajdziemy tu zarówno wariacje na temat kuchni polskiej, receptury inspirowane kuchniami świata, jak i autorskie pomysły Marysi.
Książkę mogę polecić każdemu a w szczególności osobom, które nie są przekonane do strączków, obawiają się ich lub nie wiedzą jak smacznie je przyrządzać. Maria Banach udowadnia, że bazujące na nich dania wcale nie muszą być niesmaczne, ciężkie i nudne.
Na początku książki Autorka opowiada dlaczego warto jeść strączki, obala mity związane ze strączkami i daje kilka cennych rad na temat jak je kupować, przechowywać oraz jak obchodzić się z produktami świeżymi, suszonymi, tymi w puszce, czy mrożonymi.
więcej Pokaż mimo toNastępnie przechodzimy do przepisów, które podzielono na rozdziały według nazwy rośliny strączkowej, która w danym rozdziale...
Książka jest super! Dużo przepięknych zdjeć, ale przede wszystkim mnóstwo przepisów z użyciem (jako składnik główny) warzyw strączkowych. Co mnie urzekło w tej pozycji? To, że mamy bardzo fajnie posegregowane przepisy; osobno soczewica, groch, fasola itp. Kilka przepisów juz zdążyłam wypróbować i są na prawdę bardzo smaczne. 😊 Ale to nie wszystko! Maria przy każdym rozdziale opisuje jak ugotować dany produkt np. sucha fasole czy ciecierzycę. Nie musimy niczego dodatkowo szukać w internecie. Wszystko jest "podane na tacy". Nic tylko gotować 😜 Są przepisy z mięsem jak i bez, także dla każdego cos dobrego 👍 Maria Banach wstrzeliła się idealnie w mój smak, ponieważ uwielbiam strączki! Mam w swojej kuchni bardzo wiele książek kucharskich, jednak tylko niewiele z nich zasługuje na prawdziwe uznanie. Ta bez wątpienia należy do tej grupy! Na pewno wypróbuje z niej wszystkie przepisy, ponieważ składniki w nich użyte są ogólnodostępne i to jest WIELKI plus! 💪
Książka jest super! Dużo przepięknych zdjeć, ale przede wszystkim mnóstwo przepisów z użyciem (jako składnik główny) warzyw strączkowych. Co mnie urzekło w tej pozycji? To, że mamy bardzo fajnie posegregowane przepisy; osobno soczewica, groch, fasola itp. Kilka przepisów juz zdążyłam wypróbować i są na prawdę bardzo smaczne. 😊 Ale to nie wszystko! Maria przy każdym...
więcej Pokaż mimo to