Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- En middag i Roma. Verdenshistorien i et måltid
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2021-07-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-07-14
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324073870
- Tłumacz:
- Małgorzata Rost
- Tagi:
- literatura faktu literatura norweska kulinaria Włochy Rzym jedzenie historia
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 214
- 145
- 25
- 12
- 7
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
Opinia
Garść ciekawostek o historii ludzkości opowiedziana poprzez pryzmat posiłku w rzymskiej restauracji, a właściwie poszczególnych jego składników, jak przyprawy, mięso, cytryny, chleb, wino i przystawki.
Jak dla mnie to zbiór ciekawostek nie tylko o historii obyczajowości, a także Rzymu czy Włoch, ale o historii jedzenia. Autor przytoczył wiele ciekawych źródeł z których owe ciekawostki zaczerpnął, nie ukrywając przy tym nieco odtwórczego charakteru swej pracy. Pomimo tego całość dostarcza przyjemności z uwagi właśnie na wspomniane na wstępie ciekawostki, jak dla mnie znakomicie zastępując jakiekolwiek periodyki z ich pisaną z tygodnia na tydzień publicystyką. Dobry wstęp do dalszych poszukiwań zwłaszcza dla smakoszy.
Garść ciekawostek o historii ludzkości opowiedziana poprzez pryzmat posiłku w rzymskiej restauracji, a właściwie poszczególnych jego składników, jak przyprawy, mięso, cytryny, chleb, wino i przystawki.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie to zbiór ciekawostek nie tylko o historii obyczajowości, a także Rzymu czy Włoch, ale o historii jedzenia. Autor przytoczył wiele ciekawych źródeł z których...