Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie

Okładka książki Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie autora Peter Hessler, 9788381911641
Okładka książki Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie

Różne oblicza Egiptu

926 336 647

Oceny książki Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie

„Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie” to interesujący reportaż skupiający się na sytuacji społeczno-politycznej Egiptu w okresie transformacji i niepokojów, które miały miejsce po tzw. Arabskiej Wiośnie. Książka napisana została z perspektywy obcokrajowca – Petera Hesslera, który wraz z rodziną przeprowadził się do Kairu, gdzie przez kilka lat obserwował codzienne życie mieszkańców oraz zmiany zachodzące w państwie.
To, co wyróżnia tę pozycję, to wielowarstwowość narracji. Hessler łączy ze sobą elementy historii starożytnej (m.in. poprzez opowieści o wykopaliskach),współczesnej polityki oraz życia codziennego zwykłych Egipcjan. Autor poznaje kraj od podstaw – uczy się języka, próbuje zrozumieć lokalne zwyczaje, a także mierzy się z chaosem panującym w każdej niemal dziedzinie życia publicznego. Jednym z największych atutów książki są osobiste historie ludzi, których Hessler spotyka na swojej drodze. Poznajemy m.in. śmieciarza i jego rodzinę, tłumacza będącego gejem, który doświadcza systemowej dyskryminacji, oraz chińskich sprzedawców damskiej bielizny, których rodziny stworzyły niemal monopol na te towary w egipskich dzielnicach handlowych. Autor opisuje również chińskie inicjatywy związane z recyklingiem plastiku, ukazując tym samym dynamikę egipsko-chińskich kontaktów gospodarczych. Co istotne – Hessler nie zapomina o swoich bohaterach nawet po latach, śledząc ich dalsze losy, w tym emigrację jednego z nich do Europy. Książka uświadamia, że choć w Egipcie zmieniają się rządy, podejście do społeczeństwa – często pełne biurokratycznego absurdu i społecznego niedbalstwa – pozostaje zaskakująco niezmienne. Często pojawiają się w niej refleksje samych Egipcjan, z których część z nostalgią wspomina poprzednią władzę, podczas gdy inni cieszą się z jej upadku. Muszę przyznać, że mam mieszane odczucia wobec tej książki. Z jednej strony to bez wątpienia cenna i rzetelna relacja ukazująca Egipt z innej niż turystyczna perspektywy – odartej z egzotyki i mitologii piramid. Z drugiej strony – styl autora bywa momentami rozwlekły, a liczne dygresje mogą spowolnić lekturę i osłabić jej dynamikę. Miejscami czyta się ją więc nieco mozolnie.
Mimo to, po lekturze uważam, że jest to pozycja wartościowa i warta polecenia. Szczególnie dla tych, którzy chcą spojrzeć na współczesny Egipt oczami kogoś, kto żył tam wystarczająco długo, by dostrzec jego wielowarstwowość, sprzeczności i codzienne wyzwania. To książka nie tylko dla pasjonatów Bliskiego Wschodu – to uniwersalna opowieść o próbie zrozumienia innej kultury w czasie jej burzliwej transformacji. Czytajcie!

Dałbym 7.5 jakby się dało :)
Ocena "bardzo dobra" bardziej mi pasuje niż "rewelacyjna".
Czytało się bardzo dobrze, ale nie które rozdziały zbytnio wchodziły w politykę, partie itd, co może nie być interesujące aż tak dla przeciętnego czytelnika. Na szczęście te rozdziały były krótkie.
Polecam.

Dałbym 7.5 jakby się dało :)
Ocena "bardzo dobra" bardziej mi pasuje niż "rewelacyjna".
Polecam.

Wbrew tytułowi i okładce jest często zabawna, bardzo przyjemnie się ją czyta.

Wbrew tytułowi i okładce jest często zabawna, bardzo przyjemnie się ją czyta.

863 użytkowników ma tytuł Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie

Dodaj cytat z książki Pogrzebana. Życie, śmierć i rewolucja w Egipcie