Save you

- Save You
- 2019-04-24
- 2019-04-24
- Ewa Spirydowicz
Nikogo dotąd nie obdarzyła takim uczuciem.
I n ikt dotąd tak boleśnie jej nie zranił.
Ruby najbardziej chciałaby wrócić do dawnego życia, do czasu, gdy w elitarnym Maxton Hall nikt jej nie znał. Nie może jednak zapomnieć o Jamesie. Szczególnie że chłopak robi wszystko, co w jego mocy, by ją odzyskać.
Kiedy rodzina Jamesa przeżywa trudne chwile, dziewczyna pojmuje, że ich miłość od początku nie miała szans. Bo zamiast szukać u niej wsparcia, James łamie jej serce.
Ruby postanawia skupić się na wymarzonych studiach w Oksfordzie, jednak James nie daje tak łatwo o sobie zapomnieć. Nie chodzi tylko o wspomnienia wspólnych chwil, które powracają, gdy Ruby najmniej się tego spodziewa. James wie, że zachował się niewybaczalnie, teraz stara się wszystko naprawić. Pytanie tylko, czy dziewczyna zdobędzie się na odwagę, by jeszcze raz podjąć ryzyko...
Kup Save you w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Save you
Szkolna drama dla elit
Tyle emocji! Czy Mona Kasten musi serwować szok w każdym zakończeniu swojej książki? I tym razem, gdy wydaje nam się, że losy bohaterów jakoś się poukładały, autorka postanawia namieszać i odwrócić historię do góry nogami. Dzięki temu seria nabiera wyrazistości, trzyma w napięciu i sprawia, że od razu chce się przeczytać kontynuację.
Ruby ma dosyć swojej szkoły i przede wszystkim Jamesa, popularnego chłopaka, który zawrócił jej w głowie i spektakularnie skrzywdził. Nie może się uwolnić od myślenia o nim, tym bardziej że James przeżywa trudne chwile. Ruby ma jednak cel – studia w Oksfordzie. Pracuje niczym mrówka, aby zdobyć stypendium, ale nie spodziewa się, że James będzie chciał ją odzyskać.
Drugi tom ukazuje większy obraz życia bohaterów, a wszystko dzięki narracji pierwszoosobowej. Historia zostaje poprowadzona z punktu widzenia Ruby, Jamesa, Lydii oraz Ember, dzięki czemu możemy zrozumieć intencje i sposób myślenia postaci trochę nieodgadnionych w pierwszej części. Nastolatki z Maxton Hall nie mają lekkiego życia – na każdym rogu czai się dramat, walka o pozycję i pieniądze, a największą walutą są sekrety. Podczas czytania wydaje się nam, że wszystko zaczyna się stabilizować, ale byłoby zbyt dobrze – zawsze znajdzie się ktoś, kto rozbije naszą bańkę szczęścia.
Kasten potrafi budować napięcie i dozować emocje – pisząc lekkie książki dla młodzieży, naprawdę trudno w tym wszystkim zachować styl oraz dystans. W tej serii autorce udało się wyważyć dramatyczne sytuacje tak, że nie są one przejaskrawione i nie rażą podczas czytania. Najbardziej w książkach nie lubię przesady – dlatego „Save You” czyta się przyjemnie, szybko, ale z drugiej strony pojawiają się emocje oraz potrzeba kibicowania bohaterom. Narracja pierwszoosobowa jest z pozoru łatwiejsza do poprowadzenia, ale z drugiej strony bardzo prosto można ją spektakularnie popsuć – w przypadku „Save You” mamy plastyczne opisy, naturalne dialogi i ciekawie ukazane tło fabularne, jakim jest szkoła w Maxton Hall.
Wielkim atutem pierwszego tomu była chemia pomiędzy Jamesem i Ruby. Teraz trochę tej chemii jest mniej, autorka bardziej skupia się na emocjach i tym, że bohaterowie przeżywają to, co się między nimi wydarzyło. Jednak momentami brakowało mi tych momentów napięcia, choć zdradzę, że sytuacja Lydii minimalnie to rekompensuje, bo Kasten zaczyna rozwijać całkiem ciekawy wątek. Mimo wszystko to już nie to samo – autorka skupia się na Jamesie, który stara się odkupić wszystkie swoje winy. A trochę się mu nazbierało!
James to bohater, który postępuje źle, popełnia błędy i jest typowym szkolnym lalusiem – ale z drugiej strony podczas czytania chce się go przytulić. To typowy syndrom ofiary – do Jamesa ma się podejście jak do skrzywdzonego dziecka, które potrzebuje czułości i zainteresowania. Dlatego Ruby, która postanowiła całkowicie się od niego odciąć, ma bardzo trudny orzech do zgryzienia. Ale bardzo dobrze, że Kasten ukazała kryzys w relacjach pomiędzy postaciami – w wielu książkach bohaterki są ślepo zapatrzone w postaci męskie, przebaczają im bez zastanowienia i wracają do nich co chwilę jak bumerang. Tutaj pisarka przedstawia sytuację bardziej życiowo – Ruby trzyma się swojego postanowienia. Autorka ukazuje szacunek bohaterki do samej siebie, swoich uczuć i poczucia, że pewnych rzeczy nie wybacza się jak za pstryknięciem palców.
Już nie mogę doczekać się trzeciego tomu, głównie ze względu na zakończenie, które może otworzyć wiele ścieżek dla rozwoju fabuły. Podoba mi się, że akcja jest nieprzewidywalna i naprawdę świetnie bawię się podczas czytania, a przyznam, że ostatnio wiele młodzieżówek po prostu mnie nudzi. Polecam wszystkim fankom historii young adult będących na dobrym poziomie. Czy to książka na relaksujący wieczór? Zdecydowanie tak, dlatego jeśli to twoje pierwsze spotkanie z serią, to odsyłam cię do „Save Me” – warto, bo Mona Kasten to jedna ze sprawdzonych pisarek, która zawsze serwuje wciągającą historię i ciekawych bohaterów.
Gabriela Rutana
- 2020 79
- E-book 62
- 2020 53

OPINIE i DYSKUSJE o książce Save you
Kontynuacja historii, Save utrzymuje poziom znany z pierwszego tomu, oferując czytelnikowi równie przyjemne i angażujące doświadczenie literackie. Powieść rozwija wątki emocjonalne oraz relacje między bohaterami, nie tracąc przy tym lekkości i płynności narracji, które stanowią jeden z największych atutów tej serii.
Choć historia nadal opiera się na dobrze znanych schematach gatunku, autorka potrafi nadać jej odpowiednią dynamikę, dzięki czemu fabuła nie nuży, a wręcz zachęca do dalszego śledzenia losów postaci. Relacje międzyludzkie pozostają centralnym punktem opowieści, a ich rozwój jest przedstawiony w sposób spójny i emocjonalnie przekonujący.
Save you to udana kontynuacja – niewymuszona, lekka i satysfakcjonująca, stanowiąca naturalne rozwinięcie historii rozpoczętej w pierwszej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć historia nadal opiera się na dobrze znanych...
Powiedzmy że żeby sięgnąć po drugi tom to to że pierwszy czytałam rok temu a po drugi tom sięgnełam bo nie mogłam skończyć drugiego sezonu serialu i dlatego zabrałam się za drugi tom w papierze i podobał mi się tak samo jak pierwszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podobała mi się mniej niż część 1, momentami mnie nudziła lecz ostatnie 100 stron pochłonełam. Mimo wszystko pozycja warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część trylogii Maxton Hall skupia się na odbudowywaniu zaufania - procesie trudnym, bolesnym, ale niezwykle prawdziwym. Ruby, mimo złamanego serca, pokazuje ogromną siłę i dojrzałość, wspierając Jamesa po stracie matki. To właśnie tutaj ich relacja nabiera większej głębi i przestaje być jedynie młodzieńczym zauroczeniem.
Ta część wydawała mi się bardziej emocjonalna i momentami wręcz przytłaczająca, ale w dobrym znaczeniu - autorka nie boi się pokazywać, że miłość wymaga cierpliwości i pracy. Bardzo doceniam też rozwój Jamesa, który zaczyna dostrzegać konsekwencje swoich działań i powoli uczy się otwartości. To tom, który potrafi złamać serce, ale jednocześnie daje nadzieję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część wydawała mi się bardziej emocjonalna...
Skrywane tajemnice wychodzą na światło dzienne i mieszają w życiach i planach bohaterów. W tym tomie poznajemy dalszą historię nie tylko z punktu widzenia głównych bohaterów ale i innych, ważnych postaci. James i Ruby nadal próbują ratować siebie nawzajem ale również swoich najbliższych, nue zatrqcając przy tym siebie i swoich ideałów. Potrafią jednak wyciągać wnioski z lekcji, które niesie im życie i dzięki temu się zmieniać.
Książka dobra do tła w czasie pracy, lekka, niewymagająca. Końcówka znowu zostawia nas z zahaczką na kolejny tom i zaciekawieniem co będzie dalej i jak z przedstawioną przez Autorkę sytuacją, poradzą sobie bohaterowie.
Na pewno sięgnę po ostatni tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic odkrywczego.
Nic odkrywczego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[Mogą się pojawić spojlery] Zabierając się za ten tom warto mieć na uwadze, że wywołuje w czytelniku wiele emocji. A przynajmniej w moim odczuciu więcej niż poprzednia część. 👀 Dużo dzieje się od samego początku i od razu zostajemy wrzuceni w wir emocjonujących sytuacji. Nie dość, że James i Lydia przeżywają smiɛrç matki, to jeszcze chłopak z rozpaczy rozpija się i całuje Ellain na oczach Ruby! 🫣 Także od razu mówię, że ta wersja Jamesa wnerwiła mnie bardzo. Jednak z czasem, gdy odzyskuje on pełną świadomość, żałuje swoich czynów i stara się zdobyć ponownie zaufanie Ruby. Dziękuję autorce, że nie pokazała przebaczenia Ruby tak od razu, nie zasługiwał na to. Owszem, było jej mu żal ze względu na stratę członka rodziny, natomiast nie zmienia to faktu, że chłopak zachował się podle. 🫠 Przez te wszystkie zmiany czy problemy, chwieją się też przyjaźnie w grupie znajomych Jamesa z drużyny lacrosse. Okazuje się, że każdy dźwiga swój ciężar problemów... W tym tomie bardziej zagłębiamy się też w wątek Lydii, jej skrywanej ciąży i relacji z nauczycielem. Nie ukrywam, bardzo mnie zaciekawiła ta historia. Siostra Jamesa ma ewidentnie bardzo pod górkę, a najgorsze, że nie może liczyć na wsparcie nikogo z rodziny, oprócz brata. 👩👦 Mortimer Bouford niezmiennie jest moją najbardziej znienawidzoną postacią, w tej kwestii jest bez zmian. 😆 Oczywiście nie zaskoczę nikogo mówiąc, że bardzo podobał mi się ten tom. 🫶 Jednak jestem pewna, że to ten ostatni, trzeci przyniesie nam najwięcej odpowiedzi i jeszcze większych emocji. Szczególnie, że ,,Save You" zakończyło się zaskakującym zwrotem akcji i ten epilog, który był bardzo interesujący dodatkowo podsycił mają ciekawość dalszymi losami bohaterów. 🔥/Domi
[Mogą się pojawić spojlery] Zabierając się za ten tom warto mieć na uwadze, że wywołuje w czytelniku wiele emocji. A przynajmniej w moim odczuciu więcej niż poprzednia część. 👀 Dużo dzieje się od samego początku i od razu zostajemy wrzuceni w wir emocjonujących sytuacji. Nie dość, że James i Lydia przeżywają smiɛrç matki, to jeszcze chłopak z rozpaczy rozpija się i całuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część równie dobra!
Polecam!
Druga część równie dobra!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części mamy również okazję poznać perspektywę innych bohaterów co jest na ogromny plus! Bardzo zyskuje ta pozycja dzięki temu. W końcu nie tylko Ruby i James mają swoje demony, z którymi są zmuszeni walczyć.
Polecam!
3,5
3,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toco to za zakończenie???? trochę gorzej mi się czytało niż pierwszą część, ale i tak zaraz zaczynam ostatni tom.
Uwielbiam całą serię. Hate love. Przemiana bohaterów. Miłość. Intrygi i tajemnice. 🤫 🔥