Rok 2022

2024-06-05

Kup Rok 2022 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rok 2022

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rok 2022

Bardzo fajna książka. Wciągająca i fajnie zaplatające się między sobą wątki. Wszystko spójne. I te wizje duchów też fajnie wplecione do książki. Super. Bardzo mi się podobała. 🥰

Początek książki jest jak to prawie zawsze bywa jest ciekawy. Jest intryga, jest napięcie jest ciekawość. Główny bohater jest zwyczajnym mężczyzną ze zwyczajnymi problemami wieku średniego. I prawdę powiedziawszy wszystko było by super żeby autor nie nawciskał do książki zdarzeń nieprawdopodobnych. Nie mam tutaj na myśli zjawisk paranormalnych, co to to nie, one dodawały charakterystycznego smaczku. Owym błędem jest nieśmiertelność naszego bohatera, ilość przygód jakie w bardzo krótkim czasie przeżył, ilość zdarzeń z których nie mógł wyjść w jednym kawałku jest zatrważająca. Można było to rozegrać zupełnie inaczej. Wyszło by bardziej realistycznie, chociaż muszę przyznać, że autor mnie w kilku momentach zaskoczył. Na uznanie zasługuje wątek historyczny to raz, dwa fabuła z serii political-fiction też jest całkiem zgrabna. Wojciechowi Kulawskiemu na pewno nie brakuje wyobraźni i chyba tutaj to jest najważniejsze. Ciekawy, bogaty opis wydarzeń, bogate słownictwo. Jest klimat. Jest całkiem nieźle, było by wspaniale, żeby nasz bohater nie był supermenem. Od dłuższego czasu czytając naszą rodzimą literaturę z gatunku kryminał/ sensacja stwierdzam pewien fakt. Autorzy piszą schematycznie. Przypomina mi to nowoczesne polskie seriale. Jest ktoś najczęściej mężczyzna bądź duet damsko-męski , jest zagadka kryminalna , jest też szereg przygód gdzie latają kule ,przeciwnicy padają jak muchy, a nasz bohater/ duet jest kuloodporny. Potrafią oszukać wszystkich, pokonać cały szereg przeciwników którzy trzymali się mocno przez całe dziesięciolecia , a tutaj taka niespodzianka przychodzi jeden sprawiedliwy i pach ! Zniszczą służby w Polsce, wykiwają mafię, oszukają seryjnego morderce i wydadzą w ręce sprawiedliwości. Z tego powodu nie trawię polskich seriali. Są zwyczajnie przewidywalne i kiczowate. To samo zaczyna być z polskim kryminałem. Tutaj nie jest tragicznie, chociaż mogło być dużo lepiej.

Na półkach: , , , ,

Wojciech Kulawski to laureat licznych nagród i wyróżnień w konkursach literackich m.in. Poznań Fantastyczny, Literacki Debiut Roku, Międzynarodowy Festiwal Kryminału czy Międzynarodowy Festiwal Opowiadania. Zadebiutował dwoma opowiadaniami „Rąbanko” i „Pojedynek na szosie” w antologii „Przedświt” wydanej przez Portal Literacki w 2010 roku. Autor mieszka w Rzeszowie i pracuje w dużej podkarpackiej korporacji działającej w branży IT. Przez kilka lat udzielał się również jako recenzent portalu ArenaHorror. Pisanie traktuje jak przygodę życia. Inspiracje czerpie z dalekich podróży i nocnych rozmów z ciekawymi ludźmi, którzy mają ambicję robić w życiu coś więcej, niż pić piwo i oglądać telewizor. Uważa, że wiedza zgromadzona w książkach, to najcenniejszy skarb ludzkości. Nie zamyka się na jeden gatunek literacki, eksperymentuje z kilkoma, ciekawie je ze sobą łącząc. Jest autorem takich powieści jak "Projekt 1002", "Między światami", "Hambug", "Diabeł ze wsi Giłujsze" czy "Syryjska legenda". Autor pasjonuje się tańcem - tańczy Tango Argentyńskie, Bachatę oraz Kizombę, jednak największą życiową pasją autora jest realizowanie się w roli ojca, męża i syna.

"Rok 2022" to wydany przez Wydawnictwo Nocą kryminał z elementami fantastyki, który ukazał się w 2024 roku. Książka liczy sobie 462 strony.

Gdy Adam Wolański budzi się w szpitalnej izolatce, odkrywa, że stracił pamięć. Nie wie, z jakiego powodu znalazł się w historycznym dworku, który przypomina mu sanatorium. Kiedy próba opuszczenia placówki kończy się fiaskiem, odkrywa, że jest więźniem. Niedługo potem dowiaduje się, iż jest dziennikarzem działającym na zalecenie szefa partii opozycyjnej. Miał poddać się testowemu szkoleniu i zbadać od środka rządowy program pracy dobrowolnej, by skompromitować ustawę mogącą zaważyć na wyniku nadchodzących wyborów parlamentarnych.
Wolański odnajduje tropy, które pozostawił, zanim doznał amnezji. Krok po kroku, walcząc z realistycznymi wizjami, dociera do punktu, który pozwoli mu odkryć prawdę o sobie i o tym miejscu. Jednak wydarzenia w ośrodku zaczynają wymykać się spod kontroli, jego drogą podąża ktoś jeszcze, a granice światów coraz wyraźniej się zacierają. Gra toczy się już nie tylko o losy państwa. Czy Wolański, przeżyje i zdąży rozwiązać nawiedzającą go zagadkę zanim będzie za późno?

GENIALNA książka. Sięgając po nią nie spodziewałam się, że aż tak mi się spodoba. Natrafiłam na nią czystym przypadkiem, przeglądając portal społecznościowy, i pomyślałam, że może być ciekawą pozycją w ramach czytelniczego wyzwania. Nie przypuszczałam, że znaleziona przypadkiem książka może być (póki co) moim czytelniczym odkryciem roku.

Głównym bohaterem jest dziennikarz Adam Wolański, który na zlecenie partii opozycyjnej ma wziąć udział w eksperymencie rządowym, który ma zapewniać obywatelom dobre innowacyjne warunki pracy. Po przybyciu do osadzonej na odludziu posiadłości z Adamem zaczynają się dziać dziwne rzeczy - mężczyzna zaczyna tracić pamięć a do jego podświadomości przebijają się wizje przeszłości dotyczące miejsca eksperymentu. Czy dziennikarz zaczyna popadać w obłęd? Wraz z innym uczestnikiem projektu opracowuje plan ucieczki. Czy mężczyznom uda się opuścić tajemniczą posiadłość? Jakie dowody przeciw projektowi i rządowi zbierze Adam? Co ma na celu projekt pracy dobrowolnej? Kim tak naprawdę są poszczególni uczestnicy eksperymentu? Komu można zaufać? I co z tym wszystkim wspólnego mają nawiedzające Adama wizje przeszłości?

"Rok 2022" to mega dobre połączenie kryminału z thrillerem, sensacją i wątkami fantastycznymi. To książka, która wciąga od samego początku i trzyma w napięciu do ostatnich zdań. Pozycja ta z pewnością spodoba się fanom sensacyjnych kryminałów - nie brakuje tu pościgów, strzelanin czy wojen "gangów". Fabuła jest zagmatwana i zakręcona jak słoik, także trzeba się nad nią skupić. Każdy kolejny rozdział zaskakuje i niemalże zmusza czytelnika do dalszego czytania. Zakończenie książki jest tak jakby otwarte - autor zostawił sobie trochę miejsca na ewentualną kontynuację lub pociągnięcie serii. Mnie osobiście książka bardzo się podobała, czytałam ją z ogromną fascynacją i bardzo chętnie sięgnę po inne pozycje autora.
Książkę oczywiście gorąco polecam.

WYZWANIE CZYTELNICZE - SIERPIEŃ 2025 - PRZECZYTAM KSIĄŻKĘ Z LICZBĄ W TYTULE.

130 użytkowników ma tytuł Rok 2022 na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Rok 2022 na półkach dodatkowych

Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Konstelacja Grozy. Pielgrzymka Cieni. Pamięci Tadeusza Oszubskiego Przemysław Budziński, Norbert Góra, Monika Jonak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Małgorzata Lewandowska, Kornel Mikołajczyk, Mariusz Olejniczak, Jacek Pelczar, Kamil Radoń, Jacek Rybiński, Andrzej Juliusz Sarwa, Arkadiusz Siejda, Małgorzata Stawicka, Joanna Szmytkowska, Zeter Zelke
Okładka książki Antologia diaboliczna. Tam, gdzie umiera duch Krzysztof T. Dąbrowski, Sebastian Fit, Norbert Góra, Marcin Karaśkiewicz, Monika Kilijańska, Maciej Klimek, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Kazimierz Kyrcz jr, Adam Loraj, R.A. Olek, Tadeusz Oszubski, Michał Pleskacz, Andrzej Juliusz Sarwa, Rafał Grzegorz Sawicki, Henryk Tur, Flora Woźnica, Zeter Zelke
Wojciech Kulawski
Wojciech Kulawski
Pisanie traktuje jak przygodę życia. Inspiracje czerpie z dalekich podróży i nocnych rozmów z ciekawymi ludźmi, którzy mają ambicję robić w życiu coś więcej, niż pić piwo i oglądać telewizor. Uważa, że wiedza zgromadzona w książkach, to najcenniejszy skarb ludzkości. Nie zamyka się w jednym nurcie literackim, eksperymentując z horrorem, science- fiction, kryminałem a nawet literaturą obyczajową, thrillerem czy sensacją. Mieszka w malowniczym Rzeszowie. Wraz z innymi pasjonatami tańczy Tango Argentyńskie, Bachatę i Kizombę, chłonąc optymizm i energię Latynosów. Jednak największą życiową pasją autora jest realizowanie się w roli ojca, męża i syna. Pracuje w dużej podkarpackiej korporacji działającej w branży IT. Przez kilka lat udzielał się również jako recenzent portalu ArenaHorror. Chciałby tworzyć coraz lepszą prozę, która dostarczyłaby czytelnikowi nieco wytchnienia i zapomnienia w zabieganym, współczesnym świecie. Nie ukrywa, że ma również aspirację, aby w swoich tekstach stawiać trudne pytania, oraz przemycać uniwersalne zasady, którymi stara się kierować w życiu. Zadebiutował dwoma opowiadaniami „Rąbanko” i „Pojedynek na szosie” w antologii „Przedświt” wydanej przez Portal Literacki w 2010 roku. Laureat licznych nagród i wyróżnień w konkursach literackich m.in. Poznań Fantastyczny, Literacki Debiut Roku, Międzynarodowy Festiwal Kryminału czy Międzynarodowy Festiwal Opowiadania.

Cytaty z książki Rok 2022

Dodaj cytat z książki Rok 2022