Greenpoint. Kroniki Małej Polski

Okładka książki Greenpoint. Kroniki Małej Polski autora Ewa Winnicka, 9788381912235
Okładka książki Greenpoint. Kroniki Małej Polski
9788381912235

Kup Greenpoint. Kroniki Małej Polski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Greenpoint. Kroniki Małej Polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Greenpoint. Kroniki Małej Polski

Niby ciekawy temat, niby, moim zdaniem, ciekawie napisane, ale ciągnęło się jak flaki z olejem.
Podstawowy wniosek po przeczytaniu tej książki to: Polak Polakowi Polakiem. Zwłaszcza za granicą.

Rozdziały, w których Polacy opowiadają swoje historie były ciekawe, ale te bardziej teoretyczno - historyczne okazały się dla mnie niestrawne, więc część z nich całkiem pominęłam.

Warto przeczytać tę książkę, szczególnie teraz, kiedy w usa toczą się dramy związane z nielegalnymi imigrantami. Dzięki niej można lepiej zrozumieć ich sytuację i jak w ogóle doszło do tego, że przez tyle lat nie byli w stanie załatwić formalności.

Świetny reportaż naświetlający życie na Green Point z wielu różnych perspektyw, począwszy od historycznej, a skończywszy na opowieściach z życia prywatnego. Zróżnicowanie pozwala podtrzymać zainteresowanie przez kolejne rozdziały, w których narracja o historii dzielnicy przeplata się z wypowiedziami i relacjami emigrantów, pozostawionymi w ich oryginalnym brzmieniu i z oryginalnym wydźwiękiem moralnym (czasami nieprzyjemnym). Ciekawe jest też to, jak te same osoby przewijają się w różnych opowieściach i jak różnie wypadają w zależności od tego, czy mówi o nich przyjaciel, znajomy, wróg, oni sami czy narratorka reportażu.

Pomijając ciekawą konstrukcję, jest to też książka po prostu bogata w informacje. Muszę przyznać, że nie zdawałam sobie wcześniej sprawy ze skali nielegalnych pobytów Polaków w USA. Przewija się motyw wzajemnego wsparcia i jego braku, niezorganizowania, konfliktów wewnętrznych wśród organizacji polonijnych - smutne.

1398 użytkowników ma tytuł Greenpoint. Kroniki Małej Polski na półkach głównych
203 użytkowników ma tytuł Greenpoint. Kroniki Małej Polski na półkach dodatkowych

Okładka książki Jak zdobywaliśmy Pomorze. Mroczne historie z ,,ziem odzyskanych" Artur Domosławski, Magdalena Grzebałkowska, Marta Grzywacz, Cezary Łazarewicz, Ewa Winnicka, Michał Wójcik
Okładka książki Na bogato. Jak się starzeć bez godności 2 Magdalena Grzebałkowska, Ewa Winnicka
Na bogato. Jak się starzeć bez godności 2 Magdalena Grzebałkowska, Ewa Winnicka
Okładka książki Zagadki babci Sylwia Chutnik, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Grzegorz Kasdepke, Tomasz Samojlik, Zofia Stanecka, Marcin Szczygielski, Ewa Winnicka
Okładka książki Jak się starzeć bez godności Magdalena Grzebałkowska, Ewa Winnicka
Jak się starzeć bez godności Magdalena Grzebałkowska, Ewa Winnicka
Okładka książki Opowieść starego drzewa Agata Królak, Ewa Winnicka
Opowieść starego drzewa Agata Królak, Ewa Winnicka
Okładka książki Staś na tropie. Jak prawie zostałem piłkarzem Staś Łazarewicz, Ewa Winnicka
Staś na tropie. Jak prawie zostałem piłkarzem Staś Łazarewicz, Ewa Winnicka
Ewa Winnicka
Ewa Winnicka
Reporterka. Studiowała dziennikarstwo i amerykanistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pierwsze reportaże drukowała w czasie studiów w "Gazecie Wyborczej". Od 1999 roku pracuje w "Polityce". Na Uniwersytecie Warszawskim wykładała kulturę wywiadu. Jest współautorką kilku scenariuszy filmów dokumentalnych. Dwukrotna laureatka (2005 i 2009) nagrody Grand Press za teksty o tematyce społecznej.

Cytaty z książki Greenpoint. Kroniki Małej Polski

Ewa Winnicka Greenpoint. Kroniki Małej Polski Zobacz więcej