Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Otwarte
- Data wydania:
- 2017-09-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-27
- Liczba stron:
- 296
- Czas czytania
- 4 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375154290
- Tagi:
- kawa barista baristyka
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 611
- 531
- 204
- 56
- 29
- 19
- 17
- 10
- 7
- 6
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Dodaj cytat
Opinia
Myślę, że ta książka zasługuje na recenzję powiązaną z małym sprostowaniem.
Czym ta książka jest:
zdecydowanie dobrym wprowadzeniem dla osób, które kawę lubią i chcieliby dowiedzieć się o niej czegoś więcej, włączając to wprowadzenie rewolucji w swojej kuchni (ostrzegam, to kosztuje :) ). Wiedza przekazana jest w lekki, lecz profesjonalny sposób. Tekst autorki wsparty jest pracą wydawnictwa: książka jest wydana pięknie. Przepisy na zaparzanie kawy oraz wszystkie ważne informacje, z których korzystam już po zakończeniu lektury, są ładnie wyodrębnione i czytelne. Dodatkowo, kolorystyka i estetyka jest bardzo nastawiona na kawę, więc efekty wizualne są tu ogromnym plusem.
Książka jest częściowo biograficzna. Autorka chciała pokazać nam, że kawa to nie tylko napój - to sposób na życie. Dlatego też książka zawiera wywiad z innymi kawoszami, ale też, co wzbudza małe kontrowersje, własną historią. Dla Iki kawa to pasja, uczucia i praca, którą dzieli z innymi - stąd też jej otwartość. Osobiście uważam, że było to urocze, czasami bardzo banalne, ale wciąż w porządku.
Czym ta książka nie jest:
Jeśli kawą speciality raczysz się od lat i w palarniach kawy dyskutujesz z obsługą - to nie jest pozycja dla Ciebie. Książka przewidziana jest dla osób początkujących, które do palarni chętnie przyjdą i wreszcie coś zrozumieją w dyskusji z ekspedientem, oraz świadomie dokonają w sklepie zakupu.
Wątki biograficzne sprawiają, że nie jest to w pełni lektura naukowa, więc trzeba tę książkę traktować z lekkim przymrużeniem oka.
Bardzo polecam tą pozycję. Dużo się z niej dowiedziałam i kawa już smakuje inaczej w moim domu.
Myślę, że ta książka zasługuje na recenzję powiązaną z małym sprostowaniem.
więcej Pokaż mimo toCzym ta książka jest:
zdecydowanie dobrym wprowadzeniem dla osób, które kawę lubią i chcieliby dowiedzieć się o niej czegoś więcej, włączając to wprowadzenie rewolucji w swojej kuchni (ostrzegam, to kosztuje :) ). Wiedza przekazana jest w lekki, lecz profesjonalny sposób. Tekst autorki wsparty jest...