Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2022-01-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-01-26
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367022651
SZCZEGÓŁY
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.
Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.
Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 37
- 8
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Jeśli lubicie gotować, inspirować się nowymi przepisami czy poznać zastosowanie znanych Wam produktów w nowych aranżacjach smakowych, polecam tym co lubią kasze ale i nie tylko książkę Pawła Ochmana „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”. Autor prowadzi również blog @weganon gdzie dzieli się również przepisami i różnymi ciekawostkami ze świata kuchni roślinnej.
Wydanie książki przez @wydawnictwo_marginesy zasługuje na uwagę. Poręczny format, kolorowe zdjęcia na każdej stronie, łatwe i przejrzyste przepisy z podstawowym produktów które mamy w każdym sklepie, kuchni. Początek autor poświecił na wstęp, historie i tradycje oraz na przybliżenie nam rodzaju kasz i tak autor pogrupował w książce przepisy wg rodzaju kasz. Mamy przepisy z kaszą jaglaną (np. kotlety jaglano- ziemniaczane pycha), z kaszą manną ( m.in kluski leniwe z manny, pyzy z kaszą manną), kaszę gryczaną ( m.in kulebiak z kaszą, kapustą i ziemniakami czy pasta kaszą, fasolą i czosnkiem), kaszę jęczmienną (np. krem czekoladowy, pierogi z tartymi ziemniakami i kaszą perłową), kaszę kukurydzianą (m.in placki z kaszy kukurydzianej i tofu czy kluski kukurydziane)
Jeśli chcielibyście poeksperymentować, zaprzyjaźnić się z kaszami, poznać przepisy na kresowe pymchy, pierogi biłogarskie, podkarpackie huski, na makowiec z kaszą manną czy na słynną zupę łódzką fifkę znajdziecie to w tej książce oraz wiele innych ciekawych przepisów.
Czy słyszeliście o izbickich golasach czy szydłowieckich kaloszach ?
Świetna i bardzo smaczna była to przygoda kulinarna. A przepisy już wykorzystuje w mojej kuchni. Polecam!
Jeśli lubicie gotować, inspirować się nowymi przepisami czy poznać zastosowanie znanych Wam produktów w nowych aranżacjach smakowych, polecam tym co lubią kasze ale i nie tylko książkę Pawła Ochmana „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”. Autor prowadzi również blog @weganon gdzie dzieli się również przepisami i różnymi ciekawostkami ze świata kuchni roślinnej.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydanie...