The Secret We Hide

2024-06-03

Kup The Secret We Hide w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Secret We Hide

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Secret We Hide

„The Secret We Hide” to historia, która od pierwszych stron opiera się na znanym i kontrowersyjnym motywie zakazanego uczucia. Skyler po bolesnym rozstaniu nie szuka miłości ani stabilizacji. Jedna noc z nieznajomym ma być tylko chwilą zapomnienia i zamknięciem pewnego etapu. Los szybko weryfikuje ten plan, gdy kilka tygodni później okazuje się, że chłopak z imprezy jest synem nowego partnera jej matki. Od tej chwili bohaterowie muszą funkcjonować pod jednym dachem, udając obojętność, choć napięcie między nimi ani na moment nie słabnie.

Relacja Skyler i Noaha opiera się głównie na fizycznym przyciąganiu i emocjach, które często wygrywają ze zdrowym rozsądkiem. Autorka mocno akcentuje chemię między bohaterami i nie stroni od scen zbliżeń, których jest naprawdę dużo. Są one napisane naprawdę dobrze jednak momentami przytłaczają i sprawiają wrażenie, że zastępują pogłębione rozmowy i budowanie więzi. Brakuje chwil zwyczajnej bliskości i dialogów, które pozwoliłyby lepiej zrozumieć bohaterów.

Na plus wypada klimat książki i emocjonalne tło postaci. Wątki związane z rodziną, stratą i żałobą dodają historii ciężaru i sprawiają, że nie jest to wyłącznie opowieść o pożądaniu. Końcówka przynosi zwrot akcji i silniejsze emocje, choć tempo wydarzeń może wydać się zbyt szybkie i nie do końca satysfakcjonujące.

Całość przywodzi na myśl historię w stylu „Mojej winy” i będzie dobrą propozycją dla czytelników, którzy lubią intensywne, zakazane romanse z dużą dawką napięcia. Dla mnie była to lektura z potencjałem, ale nierówna. Dobra rozrywka, choć pozostawiająca pewien niedosyt.

absolutne kino (gdyby kina wyświetlały filmy z pomarańczowego youtube)

absolutne kino (gdyby kina wyświetlały filmy z pomarańczowego youtube)

Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad każdym zdaniem moich recenzji, żeby nie zabrzmieć zbyt ostro. Z jednej strony chcę być szczera, z drugiej mam wrażenie, że może zbyt wiele wymagam i że zaraz wyjdzie na to, iż nic mi się nie podoba. Muszę jednak przyznać, że gdyby nie to, że autorka niemal na każdej stronie przypomina, iż bohaterowie są siostrą i bratem, odbiór tej historii byłby dla mnie znacznie lepszy, BO NIMI NIE BYLI, MOGLI BYĆ, ALE NIE BYLI. Rozumiem, o co mogło jej chodzić. Chciała podkreślić, że ten romans od początku nie ma prawa się udać, bo ich rodzice mają wziąć ślub. Ale wystarczyłoby wspomnieć o tym dwa razy, czytelnik naprawdę to zapamięta. Przez ciągłe „siostra, brat” całość zrobiła się po prostu niesmaczna. Nie chcę szerzej omawiać scen erotycznych, ale było ich, moim zdaniem, za dużo. Na plus oceniam jedynie zakończenie. W końcu pojawiło się tam coś więcej, jakieś wydarzenia, odrobina akcji. Na okładce przeczytałam, że autorka lubi książki przepełnione emocjami. Problem w tym, że dla mnie ta historia była całkowicie ich pozbawiona. Bezbarwna. Nie czułam nic. Ani ekscytacji, ani wzruszenia.

561 użytkowników ma tytuł The Secret We Hide na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł The Secret We Hide na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery łapki Julia Brylewska, Ewelina Dobosz, Dagmara Jakubczak, Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk, Anna Langner, Kinga Litkowiec, Monika Skabara, Paulina Zalecka

Cytaty z książki The Secret We Hide

Dagmara Jakubczak The Secret We Hide Zobacz więcej