Wolni Ciut Ludzie

Okładka książki Wolni Ciut Ludzie Terry Pratchett
Okładka książki Wolni Ciut Ludzie
Terry Pratchett Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Świat Dysku (tom 30) fantasy, science fiction
Świat Dysku (tom 30)
czarownice fantasy XX wiek

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Kot w stanie czystym Gray Jolliffe, Terry Pratchett
Kot w stanie c... Gray Jolliffe, Terr...
Okładka książki Długa wojna Stephen Baxter, Terry Pratchett
Długa wojna Stephen Baxter, Ter...
Okładka książki I jeszcze jedno... Douglas Adams, Eoin Colfer
I jeszcze jedn... Douglas Adams, Eoin...

Witajcie w świecie czarownic, w świecie silnych kobiet! Piękna, zabawna, wzruszająca książka z nutką nienachalnego dydaktyzmu. Nie bójcie się być sobą! Nie bójcie się marzyć, choć warto mieć oczy otwarte! Autor korzysta obficie na swój niebanalny sposób z dostępnej mu literatury, ale robi to rewelacyjnie. Przywołam choćby "Alicję w krainie czarów", "Królową śniegu" czy "Życie jest snem" Calderona. Ta książka nie uznaje ograniczeń wieku, trzeba ją po prostu przeczytać. Zanurzmy się w świat wyobraźni Terrego Pratchetta i podążajmy razem z Tiffany, poszukującej braciszka, w świat jej myśli, snów, marzeń i surrealistycznych przygód.

Kirszenbaum mnie tu przywiodl

Kirszenbaum mnie tu przywiodl

Lubię czasem zanurzyć się w świecie Pratchetta, w świecie pełnej magii i niesamowitych stworzeń. Momentami wybucham śmiechem, a czasem pojawia się coś strasznego ...

Terry Pratchett jest pisarzem, który daje mi wiele radości i wiele wytchnienia po wyczerpującym dniu. Bardzo lubię cykl o wiedźmach, więc i tym razem było dobrze. Wyzwanie czerwcowe odfajkowane!

Ten odcinek serialu Świat Dysku jest dla jego fanów absolutnie wyjątkowy, gdyż nie pojawia się w nim Śmierć. Ci zaś, którzy tego uniwersum nie znają, powinni przynajmniej wiedzieć, że jeśli chodzi o frekwencję, to Śmierć nie ma sobie równych – kosi wszystkie postaci z tego świata. Nie mówiąc już o tym, że jest też niekwestionowanym idolem większości (o ile nie wszystkich!) czytelników.

„Wolni Ciut Ludzie” to pierwszy tom, w którym pojawia się młodziutka wiedźma Tiffany Obolała. Książka należy do pobocznej serii powstałej z myślą o młodszych czytelnikach, ale bajeczką dla dzieci nie jest, a to oznacza, że Pratchett miał o dzieciach całkiem niezłe mniemanie.

Bez przesady jednak, bo nie na tyle, by wprowadzić do akcji Nianię Ogg z jej sławną piosenką o jeżu.

Tiffany Obolała ma dziewięć lat, długie brązowe włosy, brązowe oczy oraz ekskluzywną umiejętność widzenia rzeczy takimi, jakimi naprawdę są. Ponadto jest starszą siostrą chłopczyka, uwielbiającego słodycze. Kiedy umiera ich babcia, na Tiffany spada obowiązek zadbania o bezpieczeństwo krainy, w której mieszkają. Jest to Kreda, gdzie na bezkresnych zielonych łąkach, pasą się niezliczone stada owiec. Czasami z pomocą zgłaszają się piktale, ale tylko wtedy, gdy akurat nie piją, nie kradną i nie urządzają burd w knajpach.

Młodziutka Tiffany podejmuje wyzwanie i wywiązuje się z niego tak, że nawet sama Babcia Weatherwax uchyla przed nią kapelusz. A jeśli o wyzwaniach mowa, to „Wolni Ciut Ludzie” mogą być czytelniczym wyzwaniem na czerwiec. Zachęcam!

więcej Pokaż mimo to

Szalenie polubiłam Tiffany. Jeśli to prawda, że Prachett pisał ją zmyślą o małych powinna być lekturą obowiązkową w szkołach.

Tiffany Obolała pochodzi z długiej linii kredowych Obolałych. Jej babcia była coś jakby wiedźmą. Na wszystko znalazła sposób, ludzie się jej bali (z baronem włącznie) i potrafiła robić rzeczy, o których inni ludzie myśleli jako o magii. Niestety babcia Obolała odeszła już do kredy, a wykorzystać chce to zła królowa snów. Między krainami otworzyło się przejście i królowa chce wykorzystać brak wiedźmy, aby zapanować nad tą ziemią. Nie wie jeszcze, że Tiffany odziedziczyła po babci znacznie więcej niż się wydaje. Dodatkowo wzgórza są w jej kościach i pomogą jej pijaccy rozbójnicy, będący również złodziejami gadającymi trochę jak Szkoci, czyli Nac Mac Feegle.

Czy Tiffany zostanie pełnoprawną wiedźmą i obroni swoją krainę?

Kolejna, pełna humoru powieść od Pana Pratchetta. Tym razem autor pokazuje nam, że życie to nie jest bajka, a czasem nawet w bajkach może być znacznie gorzej w rzeczywistości. Autor uświadamia nam również, że za swoje problemy powinniśmy zabierać się sami, a nie czekać na księcia na złotym koniu, bo ten aktualnie może być niedysponowany (albo bardzo młody i głupi). Zdecydowanie jest to książka godna polecenia (ale powiedzmy sobie szczerze: która książka ze Świata Dysku nie jest? :) ).

więcej Pokaż mimo to

Niebieskie stworki o istnie diabelskim usposobieniu, czarownice i kraina złych snów. No i oczywiście gadający ropuch. Czego można chcieć więcej od dobrej powieści fantasy?
Młoda czarownica Akwila wyrusza na poszukiwanie zaginionego młodszego brata, za jedynych pomagierów mając bandę Ciutludzi - tycich, ale silnych zarówno w mięśniach, jak i w gębie. Tylko rozumku im czasem brakuje. Czy uda im się wspólnie dotrzeć do brata uwięzionego w krainie snów, a następnie powrócić do rzeczywistego świata?
Jedno jest pewne - w trakcie tej wyprawy ubawicie się po pachy.
Świetny humor, piękna historia i absolutnie przecudnie przedstawiony świat i bohaterowie. Tej książki po prostu nie da się nie kochać. Zadziwiające jest to, jak świetnie autor oddał realia codziennego życia w tej bajkowej pozycji. Z humorem wyśmiał różne ludzkie przywary i podkreślił to, czego jako ludzie nie doceniamy w naszym świecie. Trzeba przyznać, że ta pozycja trafia prosto w serce i myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Serdecznie polecam.

więcej Pokaż mimo to

Humor tutaj jest absolutnie przedni! Feegle - tytułowi ciut ludzie - to jedni z najbardzie komicznych postaci literackich. Dialogi - może paść ze śmiechu!
Humor związany z feeglami jest w zasadzie główną i chyba jedyną siłą napędową książki, bo fabularnie książka nie bardzo wciąga.

Słuchałem audiobook - lektor robi robotę :)

Słuchałem audiobook - lektor robi robotę :)

• Przeczytane
    4 102