Oskarżona: Wiera Gran

- Wydawnictwo Literackie
- antysemityzm biografia emigracja getto II wojna światowa kolaboracja Niemcy okupacja piosenkarka strach walka o przetrwanie wspomnienia Żydzi
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2010-10-06
Biografia żydowskiej śpiewaczki z warszawskiego getta, Wiery Gran to opowieść o cenie przeżycia i cieniu, jaki rzuca na dalszy los. Miała wszystko, czego potrzeba wschodzącej gwieździe – egzotyczną urodę, piękny niski kontralt, i muzykę we krwi. Była tak nieśmiała, że pierwsze piosenki śpiewała zza sceny obawiając się zetknięcia z publicznością. Do lata 1939 nagrała kilkadziesiąt piosenek o wszelkich barwach miłości.
Wiera Gran mieszkała i śpiewała w dziennicy zamkniętej od wiosny 1941 do lata 1942. Całe jej dalsze życie było konsekwencją tych kilku miesięcy. Oskarżono ją o współpracę z nazistami, okrzyknięto kolaborantką i unicestwiono za życia.
Uniewinniona w warszawskim procesie Centralnego Komitetu Żydów Polskich opuściła Polskę w 1950 roku.
Wielokrotnie i na kilku kontynentach wzywano do bojkotu „gestapowskiej kurwy”. A jednak trwała.
Występowała w paryskim hotelu Lutetia i w kabarecie Dinarzade, w sali Pleyel i Carnegie Hall, śpiewała gościnnie w Sztokholmie i Londynie, wyjechała na tournee po Ameryce Północnej. Koncertowała u boku Charlesa Aznavoura. W Izraelu widzowie grożą przebraniem się w obozowe pasiaki, jeśli ośmieli się wystąpić na scenie, uciekła do Francji, stamtąd do Wenezueli, ale i tam dosięgła ją przeszłość – pomówienie, znieważenie, zniesławienie, szkalowanie.
Czuła się pogrzebana za życia. Zmarła w Paryżu 19 listopada 2007 roku.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Ciągnie mnie łóżko, gdzie mogę się schować, równocześnie mnie przeraża jako miejsce tortur, gdyż tam najłatwiej dopadają mnie zmory, koszmar...
Rozwiń
Znajoma psycholog w Ameryce zapytała mnie kiedyś:
"Co ty czujesz, jak wracasz ze sceny do garderoby?" Pierwszy raz ktoś wyczuł, zrozum...
Prawie każdej nowo poznanej osobie otwieram konto w moim banku duchowym: wiary, życzliwości, sympatii. Stałam się już od dawna - bankrutem. ...
Rozwiń
Opinie [140]
Podróż w trudne i piękne życie nieoczywistej Wiery Gran. Po wysłuchaniu książki nadal nie wiem kim tak na prawdę była. Czy ona sama to wiedziała? Bardzo polecam tą relację - muzyka, wojna, getto, strach, nienawiść.
Pokaż mimo toA audiobook w wykonaniu Anny Polony - majstesztyk!
Wspaniały przykład znakomicie napisanej biografii - z bogatym tłem, nadzwyczajną dbałością o szczegóły, niezwykłym wyczuciem bohaterów. Czytając tego typu powieści za każdym razem uzmysławiam sobie jak bardzo ograbieni jesteśmy z pamięci i znajomości historii przez istniejący system edukacji, oficjalne linie kształcenia i tworzenia tego co nazywamy historią. Biografie...
więcejZnakomita.
Pokaż mimo toTo jest kolejny raz historia holocaustu. Tym razem oczami artystki , która czas hitlerowskiej okupacji spędza w piekle warszawskiego getta.
Żydowska artystka wyklęta po wojnie przez żydowskie elity , opowiada swoją historię i prawdę o gettcie ze swojej perspektywy.
Bardzo współczesna książka o dawnych czasach. Czy nie powinno się jej czytać razem z wywiadami Torańskiej z dawnymi aparatczykami. Rzeczywistość nie jest przecież taka jaka jest, tyko taka jak ją widzimy.
Pokaż mimo toHistoria życia Wiery Gran jest samograjem. Niespodziewana, wielka przedwojenna kariera, występy w zajętym przez Sowietów Lwowie, a potem w Krakowie i Warszawie za murami ghetta, ucieczka na aryjską stronę i doczekanie 1945 r. w Brwinowie pod Warszawą. Próby kontynuowania kariery w komunistycznej Polsce, wyjazd do Izraela, a potem Francji, z przerwą na krótki pobyt w...
więcejKsiążka "przesłuchana". Czy uwierzyłam Wierze Gran w jej niewinność - tak. Przerażające jak bezsilna była wobec pomówień. Ktoś coś słyszał, że ktoś coś powiedział, że inny widział.
Pokaż mimo toA jeżeli tak ...?
Pokaż mimo toSwietna reporterska robota. Historia przedwojennej, żydowskiej pieśniarki, którą po wojnie spotkała niezasłużona kara za kolaborację z nazistami. Portret osoby, której losy symbolizują niszczycielską siłę cudzych opinii. Bardzo dobrze się czyta.
Pokaż mimo toJedna z ciekawszych biografii, jakie czytałam. Postać Wiery Gran fascynuje, a jej historia zadziwia. Osoba nieszczęśliwa, którą przez całe życie prześladowały wojenna przeszłość i oskarżenia o kolaborację z Niemcami. Książkę czyta się jednym tchem i na długo zapada w pamięć.
Pokaż mimo toAgata Tuszyńska Oskarżona: Wiera Gran, miałam okazję wysłuchać historii Wiery Gran w formie audiobooka przepięknie czytanego dwugłosem przez Annę Polony, dialogu na temat życia prowadzonego pomiędzy autorką a bohaterką. Parę dni później udało mi się kupić biografię, pełną zdjęć i dokumentów, przekartkowałam ją wtedy na spokojnie, uzupełniając zapamiętane obrazy licznymi...