Lewa, wspomnienie prawej

Krystyna Kofta Wydawnictwo: W.A.B. biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2003-01-01
2003-01-01

Kup Lewa, wspomnienie prawej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lewa, wspomnienie prawej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lewa, wspomnienie prawej

Warty przeczytania pamiętnik. Nie tylko dla tych, których bezpośrednio dotknęła choroba nowotworowa, bo nigdy nie wiemy, kiedy i w jakiej roli zetkniemy się z tym tematem. Książka daje nadzieję, choć nie "lukruje" szpitalnej i chorobowej rzeczywistości. Pani Krystyna na swoim przykładzie pokazuje, jak ważne jest wsparcie bliskich osób w tych najtrudniejszych momentach. Trochę przeszkadzał mi chaos pisarski, ale pamiętnik to taka luźna, swobodna forma, więc rządzi się swoimi prawami.

Ta książka dała mi nadzieję na wiele lat życia po raku piersi. Autorka opowiada o trudach chemioterapii, o bólu, o spotykanych przezroczystych ludziach. Przeżywałam razem z nią wszystkie bolączki.
Wielką zaletą dziennika są listy czytelników wysłane do znanej felietonistki przez zwykłych ludzi. Ich sympatia daje wiarę, że wszystko ma swój cel a na końcu podróży jest przyjaźń na lata.
Pióro pani Kofty jest lekkie, dzieli się swoją przeszłością dlatego czytało mi się bardzo dobrze.

Mocna, jak zawsze proza Kofty. I szczera, mówiąca wprost - bardziej jak jej felietony. Niby dziennik, ale zapiski dotyczą wielu spraw i różnią się długością i "ładunkiem". Są rzeczy przyziemne (logistyka, jedzenie),są bardziej górnolotne rozważania o życiu czy miłości, są wspomnienia z dzieciństwa (szczególnie matki i ojca, ciekawa historia) i są też elementy "pracy" pisarza, czyli pisanie felietonów, wywiady, recenzje i w o ogóle życie kulturalno-medialne. Dużo wątków, często zbyt szybko przeskakujących, ale przez to książka wydaje się bardziej intensywna. No i oczywiście temat tabu, czyli rak, tak tutaj oswojony. Tutaj i w felietonach Autorki.

271 użytkowników ma tytuł Lewa, wspomnienie prawej na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Lewa, wspomnienie prawej na półkach dodatkowych

Okładka książki Zachcianki. Dziesięć zmysłowych opowieści Sylwia Chutnik, Łukasz Dębski, Jacek Dukaj, Manuela Gretkowska, Krystyna Kofta, Wojciech Kuczok, Zygmunt Miłoszewski, Grażyna Plebanek, Magdalena Tulli, Szczepan Twardoch

Cytaty z książki Lewa, wspomnienie prawej