Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej

Okładka książki Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej autora Tomasz Kozłowski, Tomasz Szlendak, 9788360807859
Tomasz SzlendakTomasz Kozłowski Wydawnictwo: Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2008-01-01
2008-01-01
978-83-60807-85-9

Kup Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej

Jako laik przyznaję, że zgadzam się raczej z polemizującym z autorami książki autorem przedmowy niż samymi autorami. Czy należy całą telewizję wrzucać do jednego worka? Czy naprawdę znajdziemy w niej albo oglądane przez miliony reality show i telenowele, albo oglądaną przed nikogo TVP Kultura? Raczej nie. Poza tym, gdy przychodzi do różnic między kobietami i mężczyznami, autorzy odrzucają wpływ kultury bez podania argumentów, przechodząc do ewolucyjnego wyjaśnienia różnic - postawa rodzaju "nie, źle rozumiesz, ja ci wytłumaczę po mojemu" nie najlepiej na mnie działa. Używanie słów "psychopata" i "socjopata" jako synonimów, "rant" na młodzież (cała młodzież jest głupia, nie myśli, ogląda głupią telewizję i potem robi to, co widziała),użycie słów "poprawność polityczna" w znaczeniu "niemożność napisania niczego ciekawego, bo ktoś zaraz się obrazi" (twierdzą, że cała psychologia ewolucyjna jest "niepoprawna politycznie"),a wreszcie nie odróżnianie procentów od punktów procentowych kładą się silnym cieniem na książce i jej autorach. Z pewnością dostarczyła mi jednak podstawowej wiedzy na temat psychologii ewolucyjnej (świetny pierwszy rozdział) i materiału do dalszej eksploracji.

Książka ciekawa, ale za bardzo wedle mojego gustu zaprawiona natywizmem. Autorzy owszem, przedstawiają wiele ciekawych koncepcji, niestety w żaden sposób nie odwołując się do faktu, że większość z nich to nadal koncepcje. W efekcie mamy książkę, która krzyczy "ludzie, nie łudźcie się, wszystko jest zdeterminowane, a wy jesteście wszyscy tacy sami!". Uważam, że taki determinizm w dzisiejszych czasach jest mocno naiwny, stąd obcięcie ładnych kilku punktów. Nie przepadam też za lekceważeniem i próbami "dobrodusznego ośmieszenia" równorzędnych, solidnych metodologicznie podejść i wyników innych badań, które komplikują tezy autorów i są przez to widziane jako niepożądane. Do jedynie pięciu gwiazdek dodaję jeszcze jedną, za dobry i prosty wstęp do psychologii ewolucyjnej, niezbędny w tego typu książce popularnonaukowej.

Książka napisana iście młodzieżowym językiem. Jej mocną stroną jest zwięzłe streszczenie podstaw psychologii ewolucyjnej zawarte w pierwszym rozdziale książki. Szczególnie zaciekawiło mnie ewolucyjne wyjaśnienie zjawiska kiczu jako tej formy sztuki, która bezwiednie żeruje na naszych instynktach, bez angażowania świadomych obszarów umysłu. Dużego plusa daję za przedstawienie ewolucyjnych podstaw teorii piękna. Nieco gorzej oceniam sposób przestawienia zagadnień związanych z tytułowym tematem. Autorzy przeskakują tu często pomiędzy telewizyjno-filmowymi wątkami bez zachowania ciągłości wywodu. W tej części książki płytkie myśli przeplatają się z aż nazbyt odważnie postawionymi tezami. Słabo prezentują się niektóre fragmenty książki, w których autorzy próbują sprzedać nam gotowe recepty na sukces. Ale jako całość książka jest jak najbardziej godna polecenia.

155 użytkowników ma tytuł Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej na półkach dodatkowych

Okładka książki Dekada Jaruzelskiego. Z historii politycznej PRL 1980–1989/90 Witold Bagieński, Sebastian Drabik, Antoni Dudek, Przemysław Gasztold Seń, Jacek Jędrysiak, Marek Kornat, Tomasz Kozłowski, Tomasz Krok, Rafał Łatka, Tomasz Leszkowicz, Sebastian Ligarski, Krzysztof Madej, Grzegorz Majchrzak, Tomasz Pączek, Patryk Pleskot, Michał Przeperski, Tadeusz Ruzikowski, Robert Spałek, Jakub Szumski, Daniel Wicenty, Grzegorz Wołk, Piotr Zwierzchowski
Okładka książki Kryzys w partii – partia w kryzysie. Ostatnia dekada PZPR Tomasz Kozłowski, Michał Siedziako
Okładka książki Chrapka na apkę Jarosław Kamiński, Tomasz Kozłowski
Chrapka na apkę Jarosław Kamiński, Tomasz Kozłowski
Okładka książki Bodzia. Elitarny cmentarz z początków państwa polskiego Mateusz Bogucki, Andrzej Buko, Maria Dekówna, Władysław Duczko, Tomasz Grzybowski, Zdzisław Hensel, Iwona Hildebrandt-Radke, Michał Kara, Karol Kollinger, Anna Bogumiła Kowalska, Tomasz Kozłowski, Marek Krąpiec, Jerzy Maik, Roman Michałowski, T. Douglas Price, Tomasz Purowski, Tomasz Sawicki, Iwona Sobkowiak-Tabaka, Stanisław Suchodolski
Okładka książki Pochówki w grobach komorowych na ziemiach polskich w okresie wczesnego średniowiecza Dariusz Błaszczak, Jacek Bojarski, Andrzej Buko, Wojciech Chudziak, Alicja Drozd-Lipińska, Leszek Gardeła, Andrzej Janowski, Kamil Kajkowski, Tomasz Kozłowski, Magdalena Domicela Matczak, Zdzisława Ratajczyk, Jerzy Sikora, Dąbrówka Stępniewska, Anna Wrzesińska, Jacek Wrzesiński

Cytaty z książki Naga małpa przed telewizorem. Popkultura w świetle psychologii ewolucyjnej