Podróż po Polsce

Kup Podróż po Polsce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Podróż po Polsce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróż po Polsce

Na półkach: , , , , ,

Tom reportaży Ksawerego Pruszyńskiego, znakomitego przedwojennego dziennikarza, dziś niestety zapomnianego. Polska anno domini 1936. Lwów, Łódź, Polesie, Wołyń, Rzeszowszczyzna, Częstochowa, Nowogródczyzna, Wielkopolska, Rzeszowszczyzna. A na dokładkę relacja z procesu przed Sądem w Radomiu w sprawie pogromu antyżydowskiego w Przytyku.
II Rzeczpospolita nie jawi się jako kraj mlekiem i miodem płynący - wręcz przeciwnie. Demonstracje bezrobotnych, pogromy antyżydowskie, tarcia z Ukraińcami, nawet tymi z Wołynia, mniej uświadomionymi narodowo. I przede wszystkim bieda. Żerują na niej nacjonaliści polscy i ukraińscy, pośrednicy wyzyskujący rolników i drobnych rzemieślników-nakładców oraz … polscy urzędnicy. Inwestycje publiczne, tworzone w imię aktywizacji ludności okazują się kosztowne i deficytowe, nie przynoszą spodziewanego rezultatu. A czasem zgoła wręcz przeciwny, kiedy to magazyny zbożowe powodują … spadek cen skupu a co za tym idzie dalsze zubożenie biednych poleskich włościan.
To także kraj 9 milionów małorolnych głównie chłopów, mieszkających na przeludnionej wsi, którzy w 1920 jako szeregowi żołnierze obronili niepodległość, a teraz są obywatelami gorszego sortu. Kurs wobec mniejszości to asymilacja, ale narodowa a nie państwowa, czyli
wynarodowienie. Z wyjątkiem Żydów, których zachęca się do emigracji.
I tylko dwa reportaże napawają optymizmem – Wielkopolska oraz budowy zbiorników i elektrowni wodnych w Rożnowie i Porąbce. Rzeczywista inwestycja w modernizację i przyszłość.
Ten obraz kłóci się z sielankowymi romansami dworkowymi, ale współgra z współczesnym nurtem badania wszystkich warstw społecznych, nie tylko tych rządzących i opiniotwórczych.
Wrażenie robi też niezwykle wyważony rozdział o pogromie w Przytyku. Widać klasę autora.
Przeczytane w ramach czerwcowego wyzwania – książka z motywem podróży.

II Rzeczpospolita nie jawi się jako...

Seria artykułów róznej długości, ni to reportaży, ni to felietonów o bieżących wydarzeniach ok. roku 1936. Znać tu trochę pisarstwo Prusa, który w Kronikach łączył relacje dokumentalne z refleksją nad nimi. I tak jak u Prusa, jest uczucie wielkiej wrażliwości i bezstronności Pruszynskiego. No i piękna fraza - warsztat pierwszorzędny.

W ogóle wydaje mi się, że przedwczesna śmierć Pruszyńskiego to jedna z największych strat naszej kultury w XXw. Jako jeden z niewielu umiał zachować trzeźwosc osądu w okresie wielkiego zaczadzenia ideologiami. Gdyby ten człowiek dożył starości, być może mowilibyśmy o wielkim pisarzu, a tak zostawił po sobie garść opowiadań i kilka niedużych książek reportażowych...

W ogóle wydaje mi się, że przedwczesna...

Z obecnej perspektywy ta podróż po Polsce ma walory bardziej historyczne niż literackie. Dałoby się to zrobić na wiele ciekawszych sposobów. Ale dałoby się też gorzej. Więc chwała autorowi, że zatrzymał się na poziomie umiarkowanym.

44 użytkowników ma tytuł Podróż po Polsce na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Podróż po Polsce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Podróż po Polsce

Okładka książki Budzi się Łódź… Obrazy miasta – między literaturą a publicystyką. Antologia cz. II Leon Baumberg, Leo Belmont, Wiktor Bilski, Karola Bloch, Gustawa Bolkowska, Jerzy Bolski, St. Borawski, Ben Chanoch, Georg Cleinow, Aleksander Bolesław Cyps, Karl Dedecius, Wiktor Dłużniewski, Karol Doczkał, Ilia Erenburg, Stefan Gelski, Artur Glisczyński, Pola Gojawiczyńska, Jerzy Grohman, Czesław Gumkowski, Feliks Rafał Halpern, Otto Heike, Mieczysław Hertz, Antoni Humnicki, Gustawa Jarecka, Jan Karczewski, Jerzy Korwin, A. Krzewiński, Monika Kucner, Kuzmicz, Rafał Len, Stanisław Martynowski, Antoni Mieszkowski, Aleksander Mogilnicki, Zygmunt Nowakowski, Adam Ochocki, Władysław Pawlak, Marian Piechal, Zenon Pietkiewicz, Bolesław Prus, Ksawery Pruszyński, Maria Przedborska, Artur Rubinstein, Lucjan Rudnicki, Aleksy Rżewski, Wojciech Salwa, Carl Heinrich Schultz, Kazimierz Ślaski, Przecław Smolik, Kazimierz Sowiński, Adolf Starkman, Ludwik Starski, Stefan Świderski, Antoni Sygietyński, Henryk Szczygliński, Berta Teplitzka, Violetta Thurstan, Grzegorz Timofiejew, Julian Tuwim, Henryk Vimard, Zygmunt Waliński, Anna Warda, Jan Wojtyński, Konrad Wrzos, Josef Zelkowicz, Heinrich Zimmermann

Cytaty z książki Podróż po Polsce

Dodaj cytat z książki Podróż po Polsce