Byk

Wydawnictwo Literackie
2022-04-13
2022-04-13
Tagi:
literatura polska monodram kryzys wieku Śląsk rodzina manipulacja monolog

Patronaty LC

Książki autora

Rollercoaster emocjonalny. Tyle żalu, wkurwienia, smutku, pretensji, niesprawiedliwości a finalnie bezradności skompensować w tak krótkim utworze to sztuka. Twardoch pokazuje jak ból ewoluuje i zmienia się w "siłę". Człowiek w życiowym dołku staje się najsilniejszą wersją siebie. Niestety destrukcyjną.
Kto przeżył podobny moment, może doskonale utożsamić się z bohaterem. Wracanie do przeszłości, obwinianie innych, zastanawianie się nad swoimi korzeniami, analizowanie zdarzeń i rozmów...
Ciężka książka ale jakże potrzebna.

Kto przeżył podobny moment, może doskonale utożsamić się z bohaterem....

więcej Pokaż mimo to

Tak się do tej pory składało, że wszystkie książki Pana Szczepana, które do tej pory poznałam, wysłuchałam w formie audiobooka. I cieszę się z mojego wyboru, ponieważ doskonale słucha mi się twórczości tego autora z fragmentami tekstu w języku śląskim czytanymi przez lektora. Mieszkam w takim rejonie Polski, gdzie język ten jest czasami jeszcze używany, więc rozumiem go bez problemu. „Byka” słuchało mi się wyjątkowo dobrze, audiobook zrealizowany był w formie słuchowiska, ale wrażenia słuchowe odbierałam podobnie, jakbym uczestniczyła w spektaklu teatralnym.
„Byk” jest pierwszym w twórczości Szczepana Twardocha utworem dramatycznym w formie monologu napisanego w języku śląskim. To krótka forma literacka, treściwa, esencjonalna, o niezwykłej mocy. Nie będę ukrywała, że dużo tu wulgaryzmów, ale bez nich ten utwór straciłby dużo na sile przekazu i autentyczności wykrzyczanych przez bohatera przemyśleń. Przesłanie dramatu odbiera się szczerze, bije z niego, niestety, prawda o współczesnym społeczeństwie.
Głównym bohaterem „Byka” i jednocześnie narratorem jest Robert Mamok, pięćdziesięcioletni Ślązak z dziada pradziada, który wyrwał się ze swojej małej ojczyzny, aby zrobić karierę w Warszawie. Tam, po latach wspinania się po szczeblach kariery, wywołał skandal, którego echo mocno odbija się w mediach. Obecnie przebywa u opy (dziadka),gdzie pod wpływem narkotyków i alkoholu analizuje swoje życie, rozlicza się z niego przed dziadkiem i samym sobą. Prowadzi bardzo emocjonalny, gwałtowny i chaotyczny monolog, odsłania przed czytelnikiem swoją przeszłość i pokazuje obecny upadek na samo dno. Wspomina błyskotliwą karierę, dokonania i zawarte znajomości. Swoje porażki usprawiedliwia trudnymi, według niego, przeżyciami z dzieciństwa, wpływem rodziców i dziadków na ukształtowanie jego jako jednostki społecznej. Robert Mamok obecnie to skompromitowany celebryta, któremu grozi zakończenie błyskotliwej kariery. Mimo to nadal odgraża się on, w swoim pełnym gniewu i pretensji do wszystkich monologu, że jeszcze wypłynie na wierzch i uda mu się zatuszować skandal obyczajowy, w jaki się wplątał. Jego życie rodzinne również legło w gruzach. Jest rozwiedziony, z jedynym synem nie utrzymuje bliższych relacji, właśnie rozstał się z kochanką. Zdaje sobie sprawę, że zawiódł rodzinę, ale przede wszystkim zawiódł samego siebie. Zakończenie utworu jest bardzo zaskakujące, szokujące.
Jestem fanką twórczości Pana Twardocha, więc wysłuchałam utwór na jednym oddechu. Mimo jego ostrości i wykrzyczanego wulgarnie gniewu, ja jestem na tak! I chcę więcej!

więcej Pokaż mimo to

Rzecz o otaczającej nas rzeczywistości. Twardoch ma na tyle mocną pozycję iż może sobie pozwolić na szczerość.

Krótka, dynamiczna, interesująca.

Fajna historyjka do przeczytania w wolny wieczór. Polecam czytać w wersji papierowej, bo wizualny aspekt tej książki ciekawie napędza jej dynamizm.

Krótka, dynamiczna, interesująca.

To była jedna z najlepszych książek w mym życia.Książka pokazuje że w dzisiejszych czasach mogą powstawać dramaty.Dramat łąnczy ze sobą wspomienia głównego bohatera z duży dawką naturalizmu.Dzieło pokazuje że życie po przykrywką scześliwośći.Tak naprawde jest mocno negatywne i beznadziejne.Podoba mi sie duża ilość prowokacji.Byłem również na spektaklu w teatrze "Studio" w Pałacu Kultury i bardzo mi sie podobało.Uważam że to najlepszy dramat dzisiejszych czasów.Polecam.

więcej Pokaż mimo to

Oj! Szczepan pojechal z nami z nimi czy ze sobą? Utwór zdaje się wręcz gotowym przedstawieniem teatralnym, gdzie w chłodnej wręcz momentami lodowatej atmosferze mistrzowska wersja audio doprowadziła mnie do spłakania ze śmiechu. Oby nie przez to co można zobaczyć w Byczym lustrze )).

Twardoch nie zawodzi. Twardoch jest Ślązakiem, ale przede wszystkim nastrojonym na odbior emocji wzmacniaczem. Jeden z najlepszych polskich pisarzy.

Bardzo dobra. Porusza wiele ciekawych wątków, wśród których chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Interesująca wycieczka wgłąb zwykłego, choc mocno poranionego czlowieka, borykającego się z problemami. Do tego szorstka i cyniczna ocena współczesnej Polski. Jak przystalo na Twardocha, charakterystycznie ostra lub wręcz ordynarna, ale celna.

Twardoch terapeutyczny. Plucie jadem opanowane do perfekcji, język jak zwykle przebiegły. Nie pozostawia Autor żadnych złudzeń: świat jest zepsuty, bo go zepsuliśmy. Nie chce już Twardoch/ Byk rozpychać się na salonach. Czas na oczyszczenie. Zupełnie więc nieprzypadkowo przyszedł po "Byku" mróz "Chołodu".
Tylko 6-tka, bo zabrakło mi w "Byku" jakiegoś "odbicia".

Tylko 6-tka, bo zabrakło mi w "Byku" jakiegoś...

więcej Pokaż mimo to

Śląski Byk na wojnie z całą Polską. Kompleksy zamienił w broń i bije mocno.
Książka wysłuchana z wielką uwagą. I bardzo dobrze, że słuchana, bo uderza od razu ekspresją języka. Tekst drażni i prowokuje. Spektakl dobrze zagrany. Głos bohatera poirytowany i agresywny. Taki zły Byk z kompleksem wyższości i niższości jednocześnie.
Cały czas miałam wrażenie, że to słuchowisko sprzed lat, ale z dzisiejszym tekstem. Widziałam pokój dziadków umeblowany po staremu i telefon na ławie.
Polecam do słuchania.

Śląski Byk na wojnie z całą Polską. Kompleksy zamienił w broń i bije mocno.
Cały czas miałam wrażenie, że to słuchowisko...

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać