Wiatr

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Wiatr

przeczytanych książek 2421 napisanych opinii 637

Moja "przygoda" z tą książką trwała od kilku miesięcy. Najpierw wysłuchałem kilka rozdziałów audiobooka, później w ręce wpadła mi papierowa książka, ale jej też nie przeczytałem. I wreszcie wykorzystując kilka ostatnich słonecznych dni postanowiłem wysłuchać jej do końca podczas jazdy rowerem. To nie była dobra decyzja, bo ta powieść jest po prostu słaba. Nieścisłości fabularne, liczne błędy merytoryczne (np. księży w podeszłym wieku nie wysyła się na misję do tylko do domu emeryta),nawet w opisie komunikacji w okolicach Zakopanego znalazłem błędy. Tak antypatycznego bohatera dawno nie spotkałem, jego kolejne podboje erotyczne budzą śmiech, a już ciągłe zwracanie przez narratora uwagi na białe zęby spotykanych postaci staje się w pewnym momencie irytujące. A kiedy już się wydawało, że zagadka kryminalna jest rozwiązana autor funduje nam twist fabularny rodem z filmu Lyncha czy Shyamalana. To już zupełnie mnie rozbroiło, naprawdę nie wiem co autor chciał tym zabiegiem fabularnym osiągnąć... Produkcja audiobooka też ie powala, czasami nawet zastanawiałem się czy to Andrzej Chyra użycza głosu głównemu bohaterowi, bo wydawało mi się, że słyszę Jerzego Bończaka:)

więcej Pokaż mimo to

Lubię styl pisania Pana Brejdyganta, Tarty uwielbiam, sama okładka i opis mnie zaciekawił; dalej czytanie zaczęło się też ciekawie, a potem było ciągłe oczekiwanie aż "coś" się w końcu wyjaśni, wydarzy, a końcówka była zdziwieniem...

Dla mnie poprawny kryminał. Jednak bez wielkich porywów fascynacji. Nie jest nudny, ale porywający też nie.

Przewidywalna. Mimo to, taka moja. Somnambuliczna . Chaos i rozmycie nasuwa jedną refleksję. No nie mogę jej tu przywołać,bo byłby spoiler. Niestety zakończenie wiele mi zburzyło.

SIęgnęłam po tą pozycje zachęcona opisem oraz patronatem lubimyczytać. Niestety - była to rozczarowywująca lektura. Chaos narracji, głowny bohater z demencją, sklonnością do alkoholu i kobiet, które nic nie wnoszą do historii. Koniec niejasny, napisany chyba tylko po to, żeby był. Nie polecam.

Na półkach: , , , ,

Jestem skołowana po lekturze tej książki. Kupiłam ją na promocji bez większego zastanowienia, a potem spojrzałam na opinie i niską średnią ocen tutaj. W końcu jednak zabrakło mi pozycji z biblioteki i sięgnęłam po tę powieść. Kiedy przebrnęłam przez początek i dalej jakoś się czytało, zaczęłam się zastanawiać, dlaczego książka zebrała aż tak słabe noty, przecież intryga jest całkiem niezła i na pewno ma jakieś interesujące wyjaśnienie. Nie była to lektura nieodkładalna, ale jednak chciałam się dowiedzieć, o co w tym wszystkim chodzi. Jednak zakończenie mi tego nie dało. Przydałoby mi się jakieś opracowanie, jak szkolnej lektury, co autor miał na myśli. Chciał dać otwarte i intrygujące zakończenie, ale jest ono mocno nierzeczywiste. Nic tu się jednak nie spina, nie wyjaśnia, plany czasowe i postaci się rozjeżdżają.

więcej Pokaż mimo to

W lawinie giną słynna malarka i jej mąż, świadkiem jest Wawrzyniec, dziennikarz i pisarz. Wawrzyniec próbuje udowodnić, że to było zabójstwo, oraz poszukuje jednego z obrazów malarki, a dookoła niego w różnych okolicznościach giną ludzie.

Od samego początku nie lubiłam głównego bohatera, zastanawiałam się co jest z nim nie tak, co on ma w głowie ? Może hula tam jakiś wiatr, może to halny?

Chociaż koniec wyjaśnia wszystko, sprawia że całość bardziej lub mniej zaczyna mieć sens, to nie wystarcza żebym mogła powiedzieć, że książka jest świetna. Nie mogę też powiedzieć że szkoda na nią czasu, to byłoby nieuczciwe. Według mnie można przeczytać, ale bez szału. Zdecydowanie książka inna, słabsza od poprzednich autora, które przeczytałam.
Przeczytajcie, sprawdźcie jak wam się spodoba.

więcej Pokaż mimo to

Dziwna książka. Psychodeliczna, nastrojowa, pozbawiona logiki. Nie wiadomo, co jest prawdą, a co alkoholowo- narkotycznym snem. Zakopane jak z twórczości Witkacego. Jest nawet Witkiewiczówka i absynt. Trzeba przyznać autorowi, że fenomen tego miasta i jego mieszkańców odtworzył nieźle. Grozę Tatr również. Nastrój jest najmocniejszą stroną tej książki. Dałam się mu wessać mimo braku logicznej, dynamicznej akcji. Jednak zwolennikom precyzyjnie nakreślonej intrygi i wyjaśnienia wszystkich wątków- odradzam.

więcej Pokaż mimo to

Zapamiętałam z tej książki jedno słowo - konstatacja.

Zapamiętałam z tej książki jedno słowo - konstatacja.

Plus za tatrzańską scenerię.

Plus za tatrzańską scenerię.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać