Spirala

Okładka książki Spirala autora Igor Brejdygant, 9788324066612
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Spirala
Igor Brejdygant Wydawnictwo: Znak Seria: Znak Crime kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Wyróżniona opinia i

Spirala

Oceny książki Spirala

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spirala

To historia, która startuje niewinnie, od uporządkowanego życia Dominiki Stawickiej, żony znanego, konserwatywnego ministra. Stabilizacja, pozycja społeczna, wiara, rodzina. Wszystko do momentu, gdy w jej życiu pojawia się Aleksandra. Romans staje się dla Dominiki czymś więcej niż chwilową ucieczką, jest pierwszym prawdziwym uczuciem. Gdy Aleksandra zostaje brutalnie zamordowana, a informacja o związku trafia w ręce politycznych wrogów jej męża, zaczyna się prawdziwy koszmar.

Od tego momentu fabuła wchodzi na zupełnie inny poziom. Giną kolejne osoby z bliskiego otoczenia bohaterki, zaufanie przestaje istnieć, a Dominika uświadamia sobie, że znalazła się w centrum bezwzględnej gry, w której stawką jest nie tylko kariera ministra, ale życie jej rodziny. To już nie tylko thriller psychologiczny, to kryminał z mocnym politycznym tłem, zdradą, szantażem i walką o przetrwanie.

Największą siłą „Spirali” jest przemiana głównej bohaterki. Z kobiety funkcjonującej w cieniu męża Dominika staje się osobą zmuszoną do przekraczania własnych granic: psychicznych i fizycznych. Każda decyzja boli, każda ma konsekwencje, a strach miesza się z determinacją, by odkryć prawdę o śmierci Aleksandry i ochronić najbliższych.

Brejdygant świetnie pokazuje świat polityki pozbawiony złudzeń, pełen hipokryzji i cynizmu, gdzie moralność jest towarem wymiennym. Do tego dochodzą wątki religii, rodziny i pytanie o to, gdzie kończy się dobro, a zaczyna zło. Emocji jest tu naprawdę dużo, napięcie, zaskoczenie, momenty wzruszenia i finał, który zostaje w głowie na długo.

„Spirala” to mocna, dynamiczna i bardzo aktualna historia, od której trudno się oderwać. Jeśli lubicie thrillery z pazurem i fabułę, która naprawdę wkręca ta książka zdecydowanie jest dla Was. 📚🔥

Na półkach: , , , ,

Igor Brejdygant w „Spirali” serwuje nam thriller polityczny, który zaczyna się niezwykle obiecująco, kreśląc mroczny i duszny portret psychologiczny kobiety w potrzasku. Pierwsza połowa książki całkowicie mnie pochłonęła – autor z wielką precyzją buduje atmosferę osaczenia Dominiki Staweckiej, pokazując, jak jeden emocjonalny impuls i zakazane uczucie mogą stać się początkiem końca poukładanego życia u boku ministra.

Proces, w którym bohaterka traci kolejne warstwy swojego bezpieczeństwa, a polityczni wrogowie jej męża zaczynają zaciskać pętlę na jej szyi, jest opisany po mistrzowsku. W tych rozdziałach czuć prawdziwe napięcie, a tempo akcji idealnie współgra z narastającą desperacją kobiety, która nieświadomie uruchomiła lawinę zdarzeń.

Niestety, z czasem ta doskonale skrojona intryga zaczyna tracić swój początkowy impet. O ile pierwsza część powieści trzymała się mocno realiów, o tyle druga połowa sprawia wrażenie zbyt przekombinowanej. Autor zdecydował się na rozwiązania fabularne, które w moim odczuciu ocierają się o małe prawdopodobieństwo, przez co opowieść traci na wiarygodności wypracowanej na początku. Momentami nagromadzenie tragicznych zbiegów okoliczności i radykalna przemiana głównej bohaterki stają się zbyt drastyczne, by można było w nie w pełni uwierzyć. Spirala zdarzeń, zamiast wciągać coraz mocniej, zaczyna nużyć pewnym przerysowaniem, a finałowe rozwiązania nie niosą już ze sobą tego samego ładunku emocjonalnego, co pierwsze rozdziały.

Mimo tych zastrzeżeń „Spirala” to ciekawa lektura ukazująca motyw walki jednostki z bezwzględnym systemem. Choć finałowy akt nie dorównał genialnemu otwarciu, Brejdygant wciąż udowadnia, że potrafi pisać o ludzkich słabościach i mroku w sposób niezwykle sugestywny. To lektura o wysokiej temperaturze emocjonalnej, która pokazuje, że najgroźniejszy jest człowiek, który nie ma już nic do stracenia, nawet jeśli droga do tego punktu bywa w tej historii nieco zbyt wyboista i naciągana.

Pomysł ciekawy, ale… no właśnie nie umiem wyjaśnić czego mi tu zabrakło. Trochę przekombinowana fabuła. Nie jest to zła książka, ale świetna też nie.

691 użytkowników ma tytuł Spirala na półkach głównych
93 użytkowników ma tytuł Spirala na półkach dodatkowych

Okładka książki Jazgot historie Igor Brejdygant, Łukasz Orbitowski, Katarzyna Puzyńska, Marcel Woźniak
Igor Brejdygant
Igor Brejdygant
Scenarzysta, reżyser, fotograf i pisarz, studiował na Wydziale Produkcji Filmowej i Telewizyjnej PWSFTViT w Łodzi. Napisał scenariusze m.in.do "Zbrodni" (reż. Greg Zgliński),"Prostej historii o morderstwie" (reż. Arkadiusz Jakubik),"Palimpsestu" (reż. Konrad Niewolski) oraz "Paradoksu" (reż. Greg Zgliński, Borys Lankosz i Igor Brejdygant). W cyklu "Szaleńcy Pana Boga" zrealizował dokumenty "Bracia", "Kazanie nad czarną rzeką" i "Latawiec". Jak pisze o sobie na swojej stronie: "Ostatnio sprawa się nieco skomplikowała i od dwóch lat jestem też trochę pisarzem. Pierwszy był Paradoks czyli wciąż pozostawałem w kręgu zainteresowań filmowych, ale już tegoroczna Szadź filmowa nie jest - przynajmniej póki co. Oczywiście sposób widzenia świata, opowiadania również nadal pozostaje częściowo filmowy. Najpierw widzę obrazy, potem z mozołem rzeźbię je w słowach".

Cytaty z książki Spirala