Balwierz

- 2021-10-13
- 2021-10-13
- 9788328719538
- literatura polska
Wraz z ostatnią kroplą, która wypłynęła z żyły dziecka, narodził się ON. Balwierz z Narwi.
Z ciała martwego Tymka upuszczono krew, w pobliżu torów snajper położył trupem księdza Donata. Kto to zrobił? Hubert Meyer szuka odpowiedzi.
Po bójce z Kołomyjskim psycholog śledczy zaszywa się w leśnej głuszy na Podlasiu, w chacie Domana w Narwi. Szuka spokoju, ale los nie da mu tej szansy. Okolicą wstrząsa właśnie seria krwawych zbrodni. W środku lasu, w kapliczce świętego Huberta – niczym złożone w ofierze – leży ciało kilkuletniego Tymka, syna miejscowej femme fatale. W tym samym czasie od strzału snajpera ginie ksiądz Donat Giza, zapalony myśliwy, prominentny członek koła łowieckiego. Potem dochodzi do kolejnych morderstw…
Doświadczony profiler postanawia włączyć się w działania miejscowych śledczych. Zadanie nie jest łatwe, bo lokalna społeczność ma swoje tajemnice, mroczne sekrety, niejasne powiązania i interesy. I pilnie strzeże ich przed obcymi!
Czy Meyerowi uda się rozwikłać zagadkę tajemniczych zbrodni? Kim jest morderca i co go łączy z miejscowymi notablami?
Wyróżniona opinia
Balwierz
„Balwierz” to kolejna część serii z psychologiem śledczym Hubertem Meyerem, który próbuje rozwiązać nową tajemniczą sprawę. Śledztwo dotyczy drastycznych zabójstw. Sześcioletni Tymek oraz miejscowy ksiądz giną tej samej nocy, jednak to nie koniec krwawych zbrodni w tej miejscowości. Jak dojść do prawdy, kiedy wszyscy nabierają wody w usta i nie chcą wydać żadnych sekretów? Jeśli ktoś z Was miał już styczność z powieściami Katarzyny Bondy to z pewnością wiecie, że nie są to zwykłe historie, tylko bardzo zawiłe sprawy śledcze, które robią na czytelniku ogromne wrażenie i nie pozwalają w żaden sposób podejrzewać, kto jest sprawcą zbrodni, dopóki prawda sama nie zostanie ujawniona i to jest największy fenomen tych kryminalnych historii. Książka już od samego początku była bardzo intrygująca. Skrywane sekrety i tajemnicze zbrodnie powodowały, że podejrzanych wokół robiło się coraz więcej, lecz nie było odpowiedzi na żadne z najważniejszych pytań. Kto zabił i dlaczego? Napięcie rosło z każdą przeczytaną stroną, a rozwiązania wciąż się nie pojawiały. To wprost fenomenalny thriller, który wciąga czytelnika od pierwszej do ostatniej strony i do samego końca wywołuje wiele emocji oraz przyprawia o ciarki. Z twórczością Katarzyny Bondy miałam już styczność. Poprzednia książka z tej serii bardzo podobała mi się pod względem fabularnym, ale miała kilka wątków, które średnio przypadły mi do gustu, jednak ta część nawet przez chwilę nie sprawiła, że się co do niej zawahałam. Całość była ogromnie wciągająca, a zawiłe wątki i fabuła w większości pod koniec się wyjaśniają, chociaż zakończenie sugeruje nam, że z pewnością pojawi się kolejna część i już nie mogę się jej doczekać. Ta opowieść zrobiła na mnie ogromne wrażenie i polecam ją każdemu czytelnikowi, który uwielbia mroczne historie, ale tym największym fanom thrillerów polecam sięgnąć po całą serię z Hubertem Meyerem, bo każda z tych książek nawiązuje w pewnym stopniu do poprzednich tomów, a całość jest zdecydowanie bardziej zaskakująca niż jedna historia.
- 1 148
Niebezpieczne jest bratanie się z ludźmi, którzy generują kłopoty. Bo któregoś dnia ściągną je na ciebie. Miałam w życiu dość własnych. Gard...
RozwińPrzychodzi taki moment, kiedy kończy się inteligencja, a zaczyna brak wiadomości.
Cała książka całkiem ciekawa, ale niektóre wątki mocno przekombinowane. Wątek Huberta i Weroniki to jakaś porażka. Niestety czuć że pisze to kobieta. Mimo że sama nią jestem, to nie podoba mi się to. Autorkę dopadła klątwa serii, czyli brak pomysłów na fabułę.
Pokaż mimo toPierwsza i jedyna myśl po przeczytaniu tej książki: "To nie dla mnie".
Pierwsza i jedyna myśl po przeczytaniu tej książki: "To nie dla mnie".
Pokaż mimo toKsiążka do pewnego momentu pochłaniająca, ale pod koniec już mi się dłużyła.
Książka do pewnego momentu pochłaniająca, ale pod koniec już mi się dłużyła.
Pokaż mimo toVI część serii z Hubertem Meyerem. Robi się coraz ciekawiej
VI część serii z Hubertem Meyerem. Robi się coraz ciekawiej
Pokaż mimo toBardzo dobra. Zaskakujące i interesujące zakończenie. Mnogość wątków jak to u Pani Bondy. Polecam
Pokaż mimo toSzósty tom przygody z Hubertem Meyerem i jak zwykle świetna książka. Do końca nie umiałam wytypować mordercę. Finał zaskakuje i osobiście mnie zdenerwował, ale...no cóż. Zresztą przeczytacie, a się dowiecie. Polecam.
Pokaż mimo toDałam 8 punktów, ale trochę na wyrost z sentymentu ....Pani Bonda ostatnio się trochę uruchomiła i pisze całkiem sporo, ale w przeciwieństwie do pana Czornyja, który trzyma przysłowiowy fason, autorka z każdą książką traci moc....Ad rem- akcja niby zagmatwana, a prosta...nie umiem wyjaśnić, co było nie tak, ale nie czytałam tego wartko...założyłam sobie 100 stron dziennie i ...przy 50 patrzyłam, kiedy do mety...
Dałam 8 punktów, ale trochę na wyrost z sentymentu ....Pani Bonda ostatnio się trochę uruchomiła i pisze całkiem sporo, ale w przeciwieństwie do pana Czornyja, który trzyma przysłowiowy fason, autorka z każdą książką traci moc....Ad rem- akcja niby zagmatwana, a prosta...nie umiem wyjaśnić, co było nie tak, ale nie czytałam tego wartko...założyłam sobie 100 stron dziennie...
więcej Pokaż mimo toKsiążka trzyma w napięciu, ale końcówka jest szalona ;)
Książka trzyma w napięciu, ale końcówka jest szalona ;)
Pokaż mimo toBardzo dobry, wciągający kryminał z profilerem Hubertem Meyerem. Jak większość książek Katarzyny Bondy cały czas trzyma wysoki poziom.
Pokaż mimo toBardzo nie podoba mi się to co Kasia zrobiła w tej części serii o Hubercie. Dlatego oceniam tę część tylko trzema gwiazdkami. Gdyby nie to, byłoby osiem.