Wichry Camino

Okładka książki Wichry Camino autora John Grisham, 9788382154931
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wichry Camino
John Grisham Wydawnictwo: Albatros Cykl: Wyspa Camino (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Wyróżniona opinia i

Wichry Camino

Oceny książki Wichry Camino

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wichry Camino

Druga część książki rozpoczyna się równie ciekawie w wyspę niespodziewanie uderza huragan. Po nim wychodzi na jaw śmierć w niewyjaśnionych do końca okolicznościach śmierć jednego z mieszkańców wyspy i tutaj zaczyna się kryminalna historia. Książka dobra choć pierwsza część bardziej mi się podobała.

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

Było oczywiste, że po powieści „Wyspa Camino”, otwierającej cykl pod tym samym tytułem, pióra Johna Grishama, współczesnego (ur. 1955) amerykańskiego prawnika i pisarza specjalizującego się w thrillerach prawniczych oraz kryminalnych, która mnie czytelniczo uwiodła, musiałem szybko sięgnąć po następną książkę serii, czyli „Wichry Camino”. Wybrałem wydanie audio z głosem Leszka Filipowicza, przekładem Roberta Walisia, nakładem Wydawnictwa Albatros.

Postawienie na audiobooka okazało się dobrym wyborem – lektor sprawił się bez zarzutu. Świetnie się tego słuchało, choć powieść ma nieco inny charakter niż pierwsza odsłona cyklu. Za pierwszym razem mieliśmy do czynienia z kryminałem, lecz zdominowanym przez motyw miłości do książek, który nadał dziełu niepowtarzalny klimat. Teraz Grisham zafundował nam wyjątkowo udany rasowy kryminał, powieść detektywistyczną, w którego tle poznajemy bardzo ważny problem społeczny i moralny, który prawdopodobnie istnieje nie tylko w amerykańskiej i zachodniej rzeczywistości, lecz prawdopodobnie także w naszej. A w przyszłości, wobec wydłużającej się średniej długości życia oraz rozwoju chemii i farmacji, podobne zagrożenia i dylematy będą narastać. W czym rzecz nie zamierzam zdradzać, gdyż prześwietnym elementem zagadki frapującej słuchacza (czytelnika) „Wichrów Camino” jest nie tylko to, kto zabił, ale dlaczego. I to ostatnie jest kluczowym przesłaniem powieści. Rewelacja. Polecam gorąco.

źródło: https://klub-aa.blogspot.com

603 użytkowników ma tytuł Wichry Camino na półkach głównych
150 użytkowników ma tytuł Wichry Camino na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wichry Camino

John Grisham
John Grisham
Współczesny amerykański pisarz, autor 37 powieści (w tym 6 dla młodzieży),fabularyzowanego reportażu oraz zbioru opowiadań. Jego książki ukazują się w 50 językach, a ich łączny nakład przekroczył 300 milionów egzemplarzy. W 2011 roku otrzymał prestiżową nagrodę literacką Harper Lee. Po twórczość Grishama chętnie sięgają filmowcy takiej miary jak Sydney Pollack, Francis Ford Coppola, Robert Altman czy Alan J. Pakula, a ekranizacje jego powieści, m.in. Raport Pelikana z Julią Roberts i Denzelem Washingtonem, Firma z Tomem Cruise’em, Czas zabijania z Matthew McConaugheyem, Sandrą Bullock i Kevinem Spacey czy Zaklinacz deszczu z Mattem Damonem, stały się megahitami.

Cytaty z książki Wichry Camino