Narzeczona nazisty

2021-06-30
2021-06-30
9788381955294
Tagi:
literatura polska wojna II wojna światowa niemcy miłość
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Miłość w czasach nienawiści

737 104 565

Hania opiekuje się zamożną Irene Richter, obie panie bardzo się lubią. Tuż przed wyjazdem z Gdańska, dziewczyna poznaje jej wnuka Johanna, a później rozpoczyna się wojna i kochankowie stają po obu stronach barykady.

Ich uczucie rodzi się wbrew wszelkim konwenansom. Oboje nie mogą odseparować się od dzielącego ich świata, bo czy można odrzucić rzeczywistość, wszelkie normy i otulić się czystą miłością?

Wojna oraz narzucone im zadania i zobowiązania nie pozwalają w pełni doznać szczęścia. Po powrocie do Polski Hania czuje się „odczłowieczona”, patrzy śmierci prosto w oczy, traktując walkę z okupantem jako czyste antidotum na dziejące się zło i na uczucie, jakim nadal darzy Niemca.

W powieści ponownie, jak to było w „Sile kobiet”, możemy wyróżnić silne obrazy kobiet, jakimi bez wątpienia jest babcia Johanna – Irene oraz jej wnuczka Nina. Hania zderzona z brutalną rzeczywistością musi dojrzeć do zmian.

Wszędzie czai się strach i groza, a brutalne postępowanie, nawet wobec najbliższych, w myśl idei nazizmu, przyprawia o dreszcze. Język i styl autorki nie pozwalają odłożyć książki na bok. Była to niesamowita historia pełna uniesień.

Czyta się szybko. Ale brakowało mi bardziej rozbudowanego tła historycznego, a mnie rozbudowanego opisu uczuć .

Książka, nad którą bez wątpienia warto się pochylić. Chciałbym zobaczyć film na jej podstawie.

Hania Wolińska jest studentką germanistyki, a w wakacje pracuje jako dama do towarzystwa niemieckiej hrabiny. Poznaje wnuka hrabiny, Johanna von Richter. Młodzi zaczynają się sobą fascynować. Gdy Hania zostaje zaproszona do posiadłości von Richterów w Monachium, zostaje naocznym świadkiem hitlerowskiego fanatyzmu, ale i poznaje przywódców III Rzeszy. Gdy uczucie między młodymi zaczyna się rozwijać, muszą stoczyć moralną walkę, czy wybrać miłość do drugiego człowieka, czy do swojej ojczyzny.

Przyznam szczerze, że bałam się trochę tej książki. Po poprzedniej z takim wątkiem byłam raczej przekonana, że takie książki nie są dla mnie. Stwierdziłam, że w audio mogę spróbować.

I nie żałuję, książka wywołała u mnie ogrom emocji. Sama nie wiedziałam, czy mam kibicować miłości między bohaterami, czy tej do własnego narodu.

Razem z bohaterami przeżywałam tę walkę z własnymi uczuciami. Autorka potrafi wzruszyć czytelnika.

Bardzo mi się podobała, że autorka nie ustawiła miłości ponad wszystko, pokazała, że oprócz niej liczy się też coś innego, a tutaj walka nie była błahostką. Walka o własny kraj jest o wiele ważniejsza.

Tak, ta książka rozbiła mnie emocjonalnie i chcę poznać więcej książek spod pióra autorki. Koniecznie muszę nadrobić pozostałe tytułu.

To dobra powieść, ale żeby aż "genialna i nigdy jej nie zapomnisz", to jednak nie.....

Pozycja godna polecenia! Szybko i przyjemnie się czyta.. od drugiej połowy książka zdecydowanie bardziej wciągająca

Piękna i poruszająca historia dwojga zakochanych ludzi w trudnych, niebezpiecznych i konfliktowych czasach. Ciekawie przedstawieni bohaterowie - jednych lubi się bardziej innych mniej, a jeszcze innych wcale - tło historyczne nadaje charakteru relacji między bohaterami. Jeśli ktoś lubi takie tematy, polecam. Trudno oderwać się od czytania.

Piękna, dobrze skomponowana powieść o wojnie i miłości. Po prostu wzruszająca, pełna zakrętów losu i nadziei na szczęśliwe zakończenie, wreszcie jakaś wciągająca historia, polecam z całego serca bo ta książka zostanie z Wami na dłużej.

książka, od której nie mogłam się oderwać, pięknie przedstawiona historia miłosna ze wszelkimi perypetiami mezaliansu narodowościowego z II wojną światową w tle

super!!

super!!