Okładka książki Świat na nowo autora Barbara Wysoczańska, 9788382802887
Barbara Wysoczańska Wydawnictwo: Filia powieść historyczna
powieść historyczna
2022-10-26
2022-10-26

Kup Świat na nowo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat na nowo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat na nowo

Ostatnio pochłaniam książki pani Wysoczańskiej, a przywykłam do thrillerów i kryminałów. Bardzo przyjemnie czytało się tę książkę, lubię pióro pani Barbary. Bardziej niż wątki romansowe, wolę te "historyczne" dlatego może nie do końca jestem obiektywna jeśli chodzi o główną bohaterkę i jej podejście do życia. Czasy okrutne, powojenne, mogłoby się wydawać, że wojna się skończyła a co za tym idzie wszystko co złe odeszło... mimo wszystko znalazło się miejsce na uczucie. Historia szczęśliwego zakończenia może i mało realistyczna, ale czy nie tego oczekujemy czasami po długim czasie bólu i cierpienia?

Bardzo przyjemna książka o tematyce powojennej. Realia mocno zbliżone do filmu Sami Swoi. Rodziny wysiedlone z dawnych ziem należących do Polski, osiedlają się na ziemiach odzyskanych po Niemcach. Zamieszkują w domach pozostawionych po przesiedlonych Niemcach i szykuje się na nowe życie od zera. Wszystko wygląda pięknie z pozoru, ale łapę nad wszystkim trzymają ruscy. Główna bohaterka — Lidka wraz z rodziną próbuje odnaleźć się w tym świecie i nieoczekiwanie zyskuje dwóch adoratorów. Który lepszy, który gorszy? Szczepan czy Janek? Wciągające, wzruszające, pozwalające poznać w jakimś stopniu emocje ludzi przesiedlonych. Polecam

Barbara Wysoczańska - strona autorska
Wydawnictwo FILIA

📖 🖊️

Historia wyłaniającej się z gruzów Polski. Opowieść o wielkich uczuciach, trosce i zrozumieniu, które miały pomóc zbudować świat na nowo.

Kończy się II wojna światowa, a w Polsce rozpoczyna się trudny czas powojennej odbudowy i podnoszenia kraju z ruin. Porucznik Szczepan Andryszek, który w czasie wojny służył w Wojsku Polskim pod rozkazami Sowietów, zostaje funkcjonariuszem podporządkowanym Urzędowi Bezpieczeństwa. Decyzją przełożonych trafia do niewielkiej Nowej Soli na Ziemiach Odzyskanych.

W tym samym czasie do miasta przybywa jeden z wielu transportów repatriantów ze Wschodu. Wśród nich znajduje się Lidia Malczewska, która wraz z ojcem – profesorem pianistą, siostrą Zofią i jej rodziną – opuszcza Drohobycz. Lidia podejmuje pracę w poniemieckim szpitalu, gdzie poznaje Janka Zielińskiego – ciężko rannego partyzanta z Lubelszczyzny. Po śmierci narzeczonej Janek próbuje odnaleźć swoje miejsce w nowej, powojennej rzeczywistości.

Losy tej trójki splatają się ze sobą, a przyszłość stawia przed nimi niezwykle trudne wybory. Czy uda im się uwierzyć, że świat może jeszcze wrócić do normalności i że znajdzie się w nim miejsce na miłość??

To kolejna niezwykle udana i wciągająca powieść Barbary Wysoczańskiej. Wiernie oddane realia historyczne oraz poruszająca, emocjonująca fabuła sprawiają, że od tej książki trudno się oderwać. To historia, obok której nie da się przejść obojętnie – skłania do refleksji, zatrzymania się na chwilę i uczy pokory wobec losu.

Barbara Wysoczańska - strona autorska
Wydawnictwo FILIA

📖 🖊️

2005 użytkowników ma tytuł Świat na nowo na półkach głównych
338 użytkowników ma tytuł Świat na nowo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świat na nowo

Cytaty z książki Świat na nowo