Florentyna i Konstanty. 1916-1924
- literatura obyczajowa, romans
- Zakładnicy wolności (tom 1)
- Bellona
- 2021-06-16
- 2021-06-16
- literatura polska
Wolność to najsłodsza melodia, która gra w naszej duszy!
Zakładnicy wolności to pełna wzruszeń, lęków i dramatów saga rodzinna osadzona w polskich realiach sięgających końca XIX wieku. Flora i Konstanty Zabierzyńscy urodzili się w zaborze pruskim i tu zastała ich I wojna światowa. Nigdy nie było im dane doświadczyć, czym jest wolność i niepodległość.
Podczas gdy w Stanach Zjednoczonych rodziła się epoka jazzu, na drugim krańcu globu Zabierzyńscy w szeregach powstańców wielkopolskich walczyli o ojczyznę, jednocześnie usiłując wpasować się w zmieniający się w zawrotnym tempie świat. W nową, wygodniejszą modę, która kobiety nareszcie wyzwoliła z gorsetów. Śmiało sięgali po prezerwatywy, które pozwoliły oddzielić prokreację od seksu. Bliskie im były prawo wyborcze dla kobiet, elektryfikacja wsi… A wszystko to wśród pierwszych bicykli, mody na archeologię i seansów spirytystycznych, fascynacji hipnozą i poradami lekarskimi z piekła rodem, pierwszych zdjęć, również „post mortem”, fabryk nowinek technicznych oraz dziesiątkujących społeczeństwo epidemii gruźlicy i grypy hiszpanki.
W ich pełnym miłości domu pojawiają się cztery córki, które w miarę dorastania sprawiają coraz więcej kłopotów. Czy uda im się przetrwać dziejową zawieruchę i poczują prawdziwy smak wolności?
Książka wzbogacona o autentyczny, po raz pierwszy opublikowany dziennik powstańca wielkopolskiego!
Wyróżniona opinia
Florentyna i Konstanty. 1916-1924
Na początku napiszę Wam, że mam średni stosunek do książek Niny Majewskiej-Brwon. Były wzloty i upadki, jednak więcej było tych upadków - spora ilość jej książek nie wpisywała się w moje gusta. Zawsze było coś, co mi nie odpowiadało. Tym razem z wielką rezerwą i zaciekawieniem postanowiłam sięgnąć po książkę pt.:"Florentyna i Konstanty". Pierwsze moje skojarzenie z tą książką wywołała data podana na dole książki - 1916-1924. Pomyślałam wtedy, że historia w zasadzie obejmuje dwudziestolecie międzywojenne, więc z pewnością poznam tam ciekawą historię, mocno ukształtowane postacie i wspomnienia z czasów pierwszej wojny swiatowej. I wiecie co? W ogóle się nie myliłam. Autorka zabrała mnie w świat choć wykreowany w jej wyobraźni to oparty na prawdziwych faktach. Zaskoczyła mnie ilość stron w książce, ale oczywiście w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu tego słowa. Uwielbiam grubaski - a w szczególności te historyczne. Moją uwagę przykuły ciemne strony i to one ciekawiły mnie najbardziej. W środku znajdziemy wszelakie zdjęcia osób żyjących w tamtych czasach oraz wszelakie materiały, jakie różne muzea udostępniły autorce. Dzięki temu ta książka wywarła na mnie ogromne wrażenie i z zapartym tchem wertowałam kartki powieści. Pomijając ten fakt skupmy się na samej historii i bohaterach. Tak jak pisałam wcześniej, dla mnie, są oni charyzmatyczni, genialnie stworzeni, są postaciami, które przeszły naprawdę wiele w swoim życiu a mimo to i mimo dalszych przeciwności losu starają się żyć. Bo mają dla kogo. Bo chcą. Cała powieść jest napisana lekkim, przyjemnym językiem, a płynne czytanie nie sprawia żadnych trudności. Z ogromną chęcią i utęsknieniem czekam za kolejnym tomem tejże sagi. Pokochałam bohaterów, ich codzienność, problemy, świat w jakim żyją. Jak więc widzicie tym razem pokochałam książkę autorki i nie mogę doczekać się kolejnej części. Czasami nie warto od razu zniechęcać się do autora, którego książki nie przypadły nam do gustu, ponieważ może następnym razem trafi nam się niesamowita perełka - jak w moim przypadku. Zdecydowanie polecam i zachęcam do sięgnięcia po nią.
Oj, oj, oj. Nie trafiła do mnie tak książka, chociaż naprawdę polubiłam Florę. I za to daje jedną gwiazdkę więcej.
Polubiłam Florę, mimo, że jej postać jest zbyt współczesna. Nie sądzę, żeby w tamtych czas ktoś marzył o pieluchach, których nie trzeba prać, a po jednym użyciu się wyrzuca. Nie sądzę, żeby przeciętna wiejska kobieta marzyła o zmywarce do naczyń w czasach, kiedy jeszcze nie było płynu do mycia naczyń. I parę tego typu marzeń. Do tego taka swoboda w sypialni na miarę dzisiejszych czasów. Duża część książki to wywody encyklopedyczne, suche fakty jakby przepisane z podręcznika do historii. Sucha i nudna. Flora nie dała rady uratować fabuły. Na końcu książki autorka opisuje w kilku zadnich co będą wyczyniać córki Flory w dalszym ciągu życia, zatem nie ma potrzeby tracić czasu na kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolubiłam Florę, mimo, że jej postać jest zbyt współczesna. Nie sądzę, żeby w tamtych czas ktoś marzył o pieluchach, których nie trzeba prać, a po jednym użyciu się wyrzuca. Nie sądzę, żeby przeciętna wiejska kobieta marzyła o zmywarce do naczyń w czasach,...
#rodzinnewyzwanie2024
#wyzwanieabecadlozpiecaspadlo2024
"Florentyna i Konstanty. Zakładnicy wolności. 1916-1924" NIna Majewska-Brown
Kiedyś kupiłam tę książkę skuszona nazwiskiem autorki i piękną okładką. Tytuł sugerował sagę rodzinną, a sagi to ja bardzo lubię. Niestety z każdym rozdziałem moje zdziwienie i rozczarowanie było coraz większe. Tak pompatycznej i nachalnie dydaktyzującej książki już dawno nie czytałam.
I ta maniera autorki, która pisze książkę z perspektywy głównej bohaterki w pierwszej osobie, ale daje je reporterskie spojrzenie w przyszłość. Z jednej strony bohaterką czyni młodą żonę, matkę całkiem licznej gromadki, która zajmuje się prowadzeniem domu i wychowywaniem dzieci, sama mówi o sobie, że całym jej światem są dzieci i najbliższa rodzina, a z drugiej snuje polityczno-gospodarcze wywody z analizą przyszłych zdarzeń!
I na dodatek książka tonie w stereotypach - zła, bardzo zła teściowa i rodzina męża, a główna bohaterka najmądrzejsza w świecie. A fe! to nie był dobry wybór :(
#rodzinnewyzwanie2024
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#wyzwanieabecadlozpiecaspadlo2024
"Florentyna i Konstanty. Zakładnicy wolności. 1916-1924" NIna Majewska-Brown
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Florentyna i Konstanty", to pierwsza część cyklu "Zakładnicy wolności" rozgrywającego się w latach 1916-1945 w Środzie Wielkopolskiej (wówczas nazywanej Środą) i jej okolicach. Nina Majewska-Brown ukazuje tutaj losy rodziny Zabierzyńskich, zamieszkujących usytuowany na obrzeżu dworek.
Florentyna i Konstanty są młodym małżeństwem, które wychowuje wspólnie córkę Wiktorię. Niebawem kobieta ponownie zachodzi w ciążę, zaś Konstanty zaczyna angażować się w działalność powstańczą. Ich losy splatają się z historią odradzającej się Rzeczypospolitej.
Choć małżonkowie mogą nawzajem na siebie liczyć i obdarzają siebie wsparciem, to jednocześnie między Florentyną, a jej wścibską i wyniosłą teściową cały czas dochodzi do spięć z powodu ciągłej ingerencji starszej z kobiet w relacje między młodymi.
Książka Niny Majewskiej-Brown jest napisana pięknym, ale i pełnym emocji językiem o wzajemnym wsparciu, walce o wolność i wyznawane przez siebie wartości. Bohaterowie są wielowymiarowi, obdarzeni głębią oraz złożoną osobowością. Ponadto autorka wplata w treść swojej powieści fragmenty źródeł historycznych, artykułów prasowych, listów oraz przepisów kulinarnych. Warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFlorentyna i Konstanty są młodym małżeństwem, które wychowuje wspólnie córkę Wiktorię....
Powieść czyta się całkiem przyjemnie. Teraz wiele historii z XIX wieku, ta również mi się podobała.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Książka ta , to pełna wzruszeń, lęków i dramatów saga rodzinna osadzona w polskich realiach sięgających końca XIX wieku. Flora i Konstanty Zabierzyńscy urodzili się w zaborze pruskim i tu zastała ich I wojna światowa. Nigdy nie było im dane doświadczyć, czym jest wolność i niepodległość.
Dużym walorem książki są zdjęcia przedstawiające widoki starego Poznania, artykułów gospodarstwa domowego , produktów farmaceutycznych oraz wycinki gazet , które dokumentują historię Polski przed i po I wojnie światowej .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas gdy w Stanach Zjednoczonych rodziła się epoka jazzu, na drugim krańcu globu...
Pierwsza część sagi rodziny Zabierzyńskich. Opis życia, zmartwień, spraw ludzi bogatych żyjących we dworku na wsi w czasie Powstania Wielkopolskiego oraz czasu wolności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść dość dobra,chociaż mnie nie porwała.Uwielbiam sagi rodzinne i nie tego się spodziewałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie za mało się w niej dzieje,a za dużo jest informacji, różnych dokumentów i faktów historycznych.Książka przypomina raczej podręcznik do historii niż powieść obyczajową,a szkoda,bo zapowiadała się dobrze.
Ta pozycja ma swoiste "rozdwojenie jaźni". Z jednej strony powieść mocno oparta na faktach, dużo informacji i skanów starych prasówek i dokumentów. Ale z drugiej strony - albo się pisze pracę naukową na jakiś temat, albo należy fabułę zgrabnie wpleść w opisywaną rzeczywistość. W książce Majewskiej-Brown wieje i nudą i nierealnością. Dlaczego ?
Stworzona przez autorkę główna bohaterka jest młodą matką i gospodynią na majątku, ale zamiast zachowywać się jak przystało kobietom na tamte czasy, czytelnik czuje się jakby to była jakaś młoda butna pannica z obecnego czasu.
po drugie po kilku rozdziałach ma się wrażenie, że fabuła została dopasowana do wycinków z gazet, a nie na odwrót, bo skoro cały rozdział poświęca się na opis kładzenia kremu nivea na twarz, albo kupowaniu mleka bułgarskiego, albo rozmowie pani ze służbą o myciu zębów specjalnym antyseptycznym płynem - to raczej nie da się tego inaczej odebrać jak tzw "lokowanie produktu" ( z tym że lokowanie produktu to migniecie na ekranie, a w tej pozycji to przewaga w treści)
Po trzecie mało tam patriotyzmu i zmian w życiu Polaków. Wątek historyczny tu w ogóle nie występuje - to książka ewentualnie o wątku społecznym lat dwudziestych ubiegłego stulecia. Wspomnienia o wyzwoleniu Polski zostały zastąpione zdaniami typu " mój mąż znów wyjechał, nie chciał mówić co robi, ale wiem że to działania w celu wyzwolenia naszej ojczyzny.." itp.
Mocny plus za dobre chęci utrwalenia dziedzictwa tamtych czasów, ale tak jak pisałam wcześniej jest wiele naukowych pozycji na ten temat, a jeżeli już autorka chciała te dziedzictwo uchronić przez zapomnieniem, warto było aspekt kobiecy poprawnie przedstawić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStworzona przez autorkę...
Lekko napisana historia, poprzekładana faktami z życia rodziny będącej inspiracją do napisania powieści. Piękne wydanie. Książka zawiera wiele ciekawostek z epoki, które sprawiają, że czytana treść jest jeszcze bardziej fascynująca. Powieść pochłonięta jednego dnia, dobrze, że są kolejne części!