Podróż za horyzont

- Emigranci (tom 1)
- Książnica
- 2021-03-10
- 2021-03-10
- literatura polska saga rodzinna
- Inne
Pierwszy tom przejmującej sagi o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi.
Galicja, rok 1902. Niepiśmienny chłop Włodek Gajda słyszy w karczmie opowieść miejscowego nauczyciela o mlekiem i miodem płynącej Brazylii. Zafascynowany, podejmuje najważniejszą decyzję w życiu – z żoną Hanną i trójką dzieci opuszczają ubogą wieś i wyruszają za ocean. Wierzą, że w krainie rzekomo ofiarowanej Polakom przez Matkę Boską czeka ich dostatnie życie.
Tymczasem już sama podróż przynosi ogrom problemów. Biedacy muszą zmierzyć się z ludzką niegodziwością i bezdusznym systemem. W Bremie Gajdowie w odruchu serca przyjmują pod swoje skrzydła osamotnioną Zuzannę, córkę warszawskiego dorożkarza. Dodatkowo Hannę dręczy skrywana tajemnica, która jeszcze bardziej skomplikuje losy rodziny.
Jakie powitanie zgotuje Polakom Brazylia? Czy odnajdą się w obcym świecie? I czy ziemia obiecana okaże się rajem?
Wyróżniona opinia
Podróż za horyzont
Rodzina Gajdów wiedzie bardzo ubogie życie w Galicji. Jest początek XX wieku i na poprawę statusu Włodek, głowa rodziny, nie ma co liczyć. Wraz z żoną Hanną wychowują trójkę dzieci. O lepszej przyszłości nie potrafią nawet marzyć. Do czasu. Do czasu gdy Włodek, chłop niewykształcony, niepotrafiący pisać ani czytać, słyszy w karczmie opowieść o krainie szczęścia. O Brazylii, Brazylei, kraju tak odległym, i tak egzotycznym, że ciężko go sobie wyobrazić. O krainie tej opowiada w karczmie nauczyciel, który to ma za zadanie zwerbować chcących emigrować rodaków, za co oczywiście dostanie swój „procent”. Obietnica własnej ziemi, lepszego bytu, poprawy losu kusi Włodka. Kusi tak, że chłop sprzedaje ziemię, sprzedaje dom i decyduje się zabrać najbliższych w podróż w nieznane. Gajdowie z żalem i bólem opuścili rodzinny dom, ojcowską ziemię i ruszyli przed siebie. Żegnali się odchodząc z mijanym krajobrazem, zdając sobie sprawę, że „wszystko, co mijają, widzą po raz ostatni.” Jura, najstarszy syn, najlepiej wykształcony z całej rodziny, bo potrafił czytać, czuł, że „ta podróż go zmieni. Zmieni ich wszystkich.” Już sama podróż. Nie pomylił się. Wyjeżdżający z domów emigranci na statku „śmiali się, żegnając ziemię, na której przez całe życie nie spotkało ich nic dobrego”, ale i „ płakali i przeklinali decyzję o wyjeździe.” Wszystkim towarzyszył strach, ale i nadzieja na lepsze jutro. Najbardziej zaufane osoby – nauczyciel i ksiądz, ci, którzy mieli ogromny wpływ na decyzje emigrantów o wyjeździe, dbali jedynie o swoje zyski. Jednak w obliczu ogromnych trudności ksiądz spotkany w Brazylii okazał się pomocny. Jego postać jest inspirowana prawdziwym duszpasterzem, ks. Dworaczkiem, co dodaje całej powieści dodatkowej wartości. Tytułowi EMIGRANCI budzą wiele emocji. Od podziwu do współczucia. Ich determinacja jest namacalna, a wiara w świetlaną przyszłość napawa optymizmem. Niestety ich losy obfitują w nieszczęścia, co przytłacza i wprowadza w smutek i nostalgię. Powieść jest naprawdę dopracowana. Czyta się ją niesamowicie szybko, wręcz się przez nią płynie. Jak na statku podczas wysokich fal, są wzloty i upadki. Czytelnik jest raz unoszony nadzieją i wiarą w kolorową, egzotyczną przyszłość bohaterów, by za chwilę spadać z tej fali w otchłań cierpienia, rozpaczy i żałoby. EMIGRANCI to metafora poszukiwania sensu życia, jego lepszej wersji, za wszelką cenę. Czas wyruszyć w nieznane, chciałoby się powiedzieć. Ale czy czasem to, co znane, choć słabe, nie jest lepsze, bo przynajmniej bezpieczniejsze? Czy może lepiej jest, mimo wszystko, podążać za marzeniami, bo życie może być piękniejsze, bo może dawać szczęście, a nie być tylko marną egzystencję? Może jednak warto zaryzykować absolutnie wszystko?
Świetnie się czyta, doskonale zarysowana fabuła, już nie mogę się doczekać drugiego tomu. Czytelnik ma możliwość dowiedzieć się o wielkiej emigracji na początku ubiegłego wieku z ubogiej Galicji do Brazylii.
Pokaż mimo toTemat trudny, bo los Polaków przecierających emigracyjne szlaki często przybierał dramatyczny charakter, o czym możemy się przekonać czytając pierwszy tom trylogii. Choć ta książka jest w gruncie rzeczy bardzo smutna to myślę, że warto ją przeczytać.
Pokaż mimo toNie jest to może wybitna literatura, ale z całą pewnością pani Sabina pisze książki z duszą. Przepełnione uczuciami i rozterkami bohaterów. Mocno zarysowane tło historyczne to kolejny plus autorki. Polecam!
Pokaż mimo toPiękna opowieść o polskiej rodzinie, która porzuciła wszystko co znane dla lepszego bytu. Polecam.
Pokaż mimo toKolejna książka z tych, która tematycznie miała potencjał, ale fabuła była jak dla mnie zbyt banalna. Mimo że autorka szukała natchnienia w tekstach źródłowych, to jednak galicyjskiej wsi w tej książce nie znalazłam. Chłopska ziemia na pewno wówczas nie leżała odłogiem, bo każda skibka była na wagę złota. Podobnie ma się z naprędce wymyślonym szantażem. Któż by się przejął groźbami zwykłej chłopki i to w dodatku niemającej dowodów? Nie przepadam za takimi uproszonymi rozwiązaniami, a tych w tej książce jest mnóstwo. Kiedy zaczyna być ciekawiej, to nagle przeskakujemy w czasie, bo łatwiej pisać o miłostkach niż nakreślić walkę dzieci o przetrwanie na brazylijskiej ziemi. Środek powieści był w miarę interesujący , choć motyw podróży przez ocean mógłby być bardziej rozbudowany. Po kolejną część nie sięgnę, bo mnie zupełnie nie interesuje co stanie się z tajemniczym pierścionkiem. Po prostu takie cuda w chłopskiej chacie by nie przetrwały. Zostałyby spieniężone, by zapłacić doktora dla umierającego dziecka, kupić żywność na przednówku albo może jakąś cielną jałówkę. No cóż, ale przecież autorka musi mieć o czym pisać w kolejnych tomach.
Kolejna książka z tych, która tematycznie miała potencjał, ale fabuła była jak dla mnie zbyt banalna. Mimo że autorka szukała natchnienia w tekstach źródłowych, to jednak galicyjskiej wsi w tej książce nie znalazłam. Chłopska ziemia na pewno wówczas nie leżała odłogiem, bo każda skibka była na wagę złota. Podobnie ma się z naprędce wymyślonym szantażem. Któż by się przejął...
więcej Pokaż mimo toRok 1902. Głód, ubóstwo i brak perspektyw na poprawę losu popychają rodzinę Gajdów do emigracji za ocean. Brazylia jawi im się jako raj, gdzie przybywającym rozdawana jest żyzna ziemia, a Matka Boska czuwa nad szczęściem i dobrobytem. Piękne marzenia zostają powoli niszczone już w czasie wielotygodniowej podróży, a sama Brazylia napawa prostych chłopów strachem.
Historia polskiej rodziny chłopskiej na emigracji na początku XX wieku jest boleśnie prawdziwa. Ciężka praca, tropikalny klimatu i busz z czyhającymi niebezpieczeństwami. Ludzie są wycieńczeni, nieprzyzwyczajeni do brazylijskiego jedzenia, narażeni na wszy i inne insekty. Ukojenie odnajdują jedynie w słowach polskiego duchownego. Tęsknota za krajem jest wszechogarniająca. Mrzonki o lepszym życiu szybko się rozwiewają i aż chce się przytoczyć powiedzenie „Cudze chwalicie, swego nie znacie” lub „Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma”. Zachęcam do poznania losów rodziny Gajdów.
więcej Pokaż mimo toHistoria...
W pierwszym tomie sagi o rodzinie Gajdów, autorka zabiera nas w podróż do ziemi obiecanej. Poznajemy losy ludzi, którym niewiarygodnie trudno żyło się w swojej ojczyźnie i których zwiodły nieznane krainy, ziemia obiecana. Akcja książki ma miejsce na początku dwudziestego wieku.To pełnokrwista opowieść o trudnej podróży, pełnej dramatycznych wydarzeń, rozczarowań i tragedii, jakie są udziałem bohaterów.
To także przejmująca relacja, z początków osiedleńczego życia w brazylijskiej dziczy. Perypetiach, tragediach, rozterkach, ale i radościach, jakie były ich udziałem już na miejscu, w wymarzonej Brazylii.
Prosty język, ciekawa fabuła, lekkość czytania, tego doświadczyłam przy tej lekturze.
Pozycja z cyklu" poszukiwanie swojego miejsca na ziemi", którą
POLECAM.
więcej Pokaż mimo toLosy rodziny Gajdów bardzo mnie wzruszyły. Nie wiedziałam, że Polacy na przełomie wieków XIX i XX emigrowali aż do dalekiej Brazylii.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, jak i wszystkie książki z tej serii.
Bardzo ciekawa książka, jak i wszystkie książki z tej serii.
Pokaż mimo toWyzwanie LC na styczen (seria/cykl)
Wyzwanie LC na styczen (seria/cykl)