Jak się uczymy? Dlaczego mózgi uczą się lepiej niż komputery... jak dotąd

- popularnonaukowa
- How We Learn: Why Brains Learn Better Than Any Machine . . . for Now
- Copernicus Center Press
- 2021-04-14
- 2021-04-14
- 2020-01-28
- Dariusz Rossowski
Odkrywcze spojrzenie na najnowsze badania nad nadzwyczajną zdolnością ludzkiego mózgu do uczenia się.
Spektakularne sukcesy w rozwoju sztucznej inteligencji mogą sprawiać wrażenie, że w końcu odkryliśmy, jak naśladować, a nawet przewyższać ludzkie myślenie. Nic bardziej mylnego. Dzisiejsze komputerowe algorytmy uczenia się obejmują jedynie ułamek niezwykłych zdolności ludzkiego mózgu.
W jaki sposób się uczymy? I dlaczego w ogóle musimy się uczyć? Dlaczego nie rodzimy się z wiedzą konieczną do życia?
Stanislas Dehaene, wybitny neuronaukowiec poznawczy, sięgając do najnowszych odkryć z dziedziny psychologii, pedagogiki, neurobiologii i informatyki, pokazuje, na czym polega i jak przebiega proces uczenia się. Przekonuje, że mózg człowieka w chwili narodzin nie jest „niezapisaną kartą”, lecz dysponuje bogatym zbiorem zasadniczych umiejętności, będących podstawą nabywania dalszej wiedzy. Jego zdaniem tym, co gwarantuje powodzenie w uczeniu się, jest optymalne wykorzystanie czterech filarów: uwagi, aktywnego zaangażowania, informacji o popełnionych błędach i konsolidacji wiedzy.
Jak się uczymy? łączy ugruntowaną w przełomowych badaniach wiedzę naukową z praktycznymi wskazówkami przydatnymi każdemu z nas, niezależnie od wieku. Jeśli chcesz wiedzieć, jak działa twój mózg i jak efektywnie uczyć siebie i innych, ta książka jest dla ciebie.
Darwinowski dobór naturalny jest w istocie algorytmem nauki-niewiarygodnie potężnym programem, który wykonuje się od setek milionów lat równ...
RozwińUczyć się znaczy eliminować.
Książka bardziej naukowa niż popularna. Autor tłumaczy, że zamiast ścigać się z AI powinniśmy wykorzystać mocne strony naszego umysłu. Paradoksalnie słabości pamięci i mózgu na które powszechnie narzekamy okazują się mieć swoją przydatną funkcję w kreatywności i konsolidacji informacji jakiej komputery oparte na algorytmach nie są w stanie osiągnąć ... (jak dotąd).
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Jednocześnie interesująca i lekko napisana. To znaczy oczywiście nie jest to lektura na jeden wieczór czy dwa, bo i sama książka jest gruba, konkretnego tekstu dużo i tematy, które porusza wymagają pomyślenia i przemyślenia.
Napisana została przez autora, który jednocześnie jest zachwycony możliwościami ludzkiego mózgu, przede wszystkim możliwościami mózgu dzieci, zna się na temacie i umie pisać. To doskonałe połączenie, bo jest dużo ciekawej treści, ale nie trzeba czytać zdań po kilka razy, żeby zrozumieć ich sens. Wszystko jest przedstawione prostym językiem,, łatwym do zrozumienia, bez utraty jakości tekstu.
Tak więc jest to książka popularnonaukowa dla każdego, kogo ciekawi jak się uczymy, jak się uczą nasze dzieci, jak się uczą niemowlaki. Większość tego, o czym napisał autor, była mi znana - ale i tak przyjemnie było poczytać o tym jeszcze raz, wraz z dokładnym wyjaśnieniem dlatego tak, a nie inaczej. Kilka rzeczy było nowych, chociaż może nie do końca zaskakujących,
Obecnie, co bardzo popieram, coraz więcej mówi sie o tym, że w nauce informacja zwrotna o błędzie nie ma być karą, nie ma do niej zastosowania system ocen, to jedynie informacja o tym czego się nauczyliśmy, a czego nie; w czym jesteśmy dobrzy, a w czym nie.
Przeczytajcie, naprawdę warto.
Najszybciej uczą się niemowlaki, potem nauka przychodzi coraz trudniej. ale wciąż jest możliwa. Najważniejszy w nauce jest entuzjazm i zaangażowanie uczącego się, oraz oczywiście możliwość sprawdzenia, w jakieś formie, czy nauka jest prawidłowa.
więcej Pokaż mimo toNapisana została przez autora, który jednocześnie jest zachwycony możliwościami ludzkiego mózgu, przede wszystkim...
Kapitalna literatura popularnonaukowa na temat uczenia się i przyswajania wiedzy przez człowieka. Niewątpliwie jej zaletą jest to, że autor w prosty i zarazem zrozumiały dla laika sposób wyjaśnia skomplikowane procesy ludzkiego myślenia w oparciu o najnowsze badania z zakresu neuronauki.
Pokaż mimo toŚwietna książka zbierająca aktualne informacje nt procesów uczenia się. Napisana przystępnym językiem i ciekawie przedstawiająca zagadnienia. Nie jest to twarda neuronaukowa książka, raczej popularnonaukowa, ale trzeba być chociaż trochę zorientowanym w temacie, żeby się nią nie zmęczyć.
Pokaż mimo toWspaniała książka. Autor przedstawia najnowszy stan wiedzy na temat neurobiologicznych podstaw uczenia się. Całości dodaje pikanterii ciągłe porównanie zdolności kognitywnych naszego mózgu do zdolności współczesnych sieci neuronowych i algorytmów deep learning. Co należy podkreślić autor jest czynnym neuronaukowcem, co sprawia że książka jest źródłem wiedzy któremu warto zaufać.
Podczas lektury wrażenie robi ogromna erudycja autora często wykraczająca poza neuronaukę, algorytmikę czy psychologię. Dodatkowo warto podkreślić, że książka napisana jest jasno i zrozumiale. Zawiera ponadto wiele praktycznych informacji, wypływających ze współczesnej neuronauki, o tym na co zwrócić uwagę by polepszyć swoje uczenie się.
Wspaniała książka. Autor przedstawia najnowszy stan wiedzy na temat neurobiologicznych podstaw uczenia się. Całości dodaje pikanterii ciągłe porównanie zdolności kognitywnych naszego mózgu do zdolności współczesnych sieci neuronowych i algorytmów deep learning. Co należy podkreślić autor jest czynnym neuronaukowcem, co sprawia że książka jest źródłem wiedzy któremu warto...
więcej Pokaż mimo toJeśli chcesz poznać lepiej swój mózg, a także przy okazji dowiedzieć się czegoś na temat sztucznej inteligencji to ta pozycja jest idealna. Autor przedstawia także dobre argumenty dlaczego obecny pruski styl nauczania w szkołach psuje w nas chęć poznawania świata i dlaczego system oceniania jest bez sensu - lecz to jest zawarte mam wrażenie, że przy okazji. Głównym tematem wokół którego orbituje tekst zawarty w książce jest to w jaki sposób mózg działa. Jest to świetna pozycja, lecz dla nie wprawionego czytelnika może wydawać się ciężka. Jednak, polecam każdemu ;)
Jeśli chcesz poznać lepiej swój mózg, a także przy okazji dowiedzieć się czegoś na temat sztucznej inteligencji to ta pozycja jest idealna. Autor przedstawia także dobre argumenty dlaczego obecny pruski styl nauczania w szkołach psuje w nas chęć poznawania świata i dlaczego system oceniania jest bez sensu - lecz to jest zawarte mam wrażenie, że przy okazji. Głównym tematem...
więcej Pokaż mimo toNiesamowita książka
Niesamowita książka
Pokaż mimo toWarto przeczytać mimo ze miejscami nudna jak typowa książka do biologii
Warto przeczytać mimo ze miejscami nudna jak typowa książka do biologii
Pokaż mimo toO uczeniu się - od podszewki
Pedagogika do pełniejszego zrozumienia procesu uczenia się uzyskuje w ostatnich latach rewolucyjny materiał o pracy mózgu dzięki technikom obrazowania jego aktywności. Przy okazji upadają niektóre mity i wyznawane prawdy budowane i społecznie akceptowane przez wieki - od Arystotelesa przez Rousseau po Piageta. Neurobiolog i psycholog poznawczy Stanislas Dehaene w książce "Jak się uczymy? Dlaczego mózg uczy się lepiej niż komputery... jak dotąd" klarownie i bardzo interesująco przedstawił ostatnie dekady przemian w naukowym postrzeganiu procesu uczenia się. Stworzył bardzo zrównoważony tekst z pogranicza psychologii, neuronauki, sztucznej inteligencji i nauki o wychowaniu. Książka jest bardzo aktualna, obfituje w ciekawostki, porady praktyczne, laboratoryjne wyniki. Jest wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Czyli krótko - wspaniała i wartościowa lektura.
Profesor bardzo ciekawie podsumował w książce ustalenia kognitywistyki i neurobiologii, które wprost naświetlają istotę uczenia się, jako zjawiska psycho-społecznego. Opisując mózg, nie nadużywa pojęć technicznych. Zanim zaprezentuje syntetyczne fakty dla konkretnego zagadnienia, opisuje przykłady badawcze i specyfikę. Sprawnie przechodzi od szczegółu do ogółu i często wprost do porad dla czytelnika (jako ucznia, nauczyciela, rodzica i każdego chcącego optymalnej uczyć się). Dzieląc pracę na trzy etapy - zdefiniowanie zjawiska uczenia się, zreferowanie współczesnych ustaleń o przebiegu procesu poznawczego w różnych etapach życia i opisanie podstawowych praktycznych skalników procesu przyswajania wiedzy - dał odbiorcy narzędzie do samodoskonalenia.
Centralnym obszarem tematycznym publikacji, jest mózg dziecka - od okresu płodowego, po nastolatka. Wtedy właśnie następują kluczowe procesy - fałdowanie kory uzupełniane fantastycznie opisanym procesem tworzenia połączeń neuronalnych. Dehaene plastycznie podsumowuje kluczowy okres tak (str. 210):
"W trakcie pierwszych lat życia geny kierują radosną nadprodukcją obwodów neuronowych: powstaje dwukrotnie więcej synaps, niż potrzeba."
Po raz kolejny ustalenia dowodzą więc, że człowiek nie rodzi się, jako 'biała kartka' czy kulturowy 'szlachetny dzikus'. Jest w pełni uformowanym nowym obywatelem, z mózgiem gotowym do wyzwań i z predefiniowanym systemem ułatwiającym interakcje ze światem. To wbudowane oprzyrządowanie pozwala na intuicyjne operowanie już niemowlakowi w kluczowych obszarach poznawczej abstrakcji: języku, arytmetyce, logice i prawdopodobieństwie. Dehaene uważa, że nauka czytania, praca nad elastycznością języka i matematycznymi umiejętnościami - to podstawowe składniki dające bazę do kolejnych wyzwań (str. 21). Czyż to nie strategiczna informacja dla młodych rodziców!? Samych porad wprost do wykorzystania jest w książce dużo. Piękne podsumowanie zbiera kluczowe ustalenia, demitologizując nieprawdy i pół-prawdy (str. 335-343). Świetna pigułka bezcennych porad!
Środkowa część książki, opisująca cztery etapy skutecznej nauki (koncentracja uwagi, aktywne zaangażowanie, informacja zwrotna o błędach poznawczych, konsolidacja wiedzy) stanowi również rozwinięcie ciekawej autorskiej hipotezy neurobiologa. Wprowadza pojęcie 'recyklingu neuronów', czyli globalnego meta-mechanizmu plastycznego reagowania mózgu na zmiany: w poznawczych priorytetach, osobniczej predyspozycji warunkowanej anatomicznie i społeczne czy wynikające z nieprzewidywalności świata mentalnych doznań, które są udziałem każdego. Jednocześnie zaznacza, że sam proces uczenia się (jako algorytm postępowania) jest dla każdego człowieka taki sam. Upada z hukiem mit: 'jestem humanistą', jestem 'ścisłowcem' a więc należałoby inaczej uczyć obie grupy (str. 268-269). NIE! To pułapka wynikająca z błędów w edukacji i zbudowanych uprzedzeń (z reguły w cyklu szkolnym). Dehaene nie pozostawia 'suchej nitki' na takim uproszczeniu, które niektórym dorosłym wydaje się wygodnym alibi, usprawiedliwieniem dla pomijania pewnych ważnych składników poznawczych świata.
W bardzo wielu miejscach czytałem książkę wręcz z zafascynowaniem. Jest o ewidentnych plusach z gier komputerowych, przy wyliczeniu oczywistych negatywnych konsekwencji (str. 226). Pada opis ciekawych badań, w których ustalono, że pewne części mózgu przejmują role nietypowe dla siebie, czy wręcz wzajemnie rywalizują procesy o prawo do realizacji konkretnych zadań umysłowych (w szczególności, na stronie 208 jest opis, jak rozwijana nauka matematyki ogranicza możliwości rozpoznawania twarzy). Zreferował autor fatalne skutki nieprawidłowej nauki czytania (str. 231-234) i przybliżył bardzo pouczające ustalenia związane z procesem analizy błędów, jako krytycznego etapu trwałego postępu w nauce (str. 288):
"(...) mózg uczy się tylko wtedy, kiedy zauważa rozbieżność miedzy tym, co przewiduje, a tym, co otrzymuje."
Powyższy cytat dla mnie, to wprost podsumowanie mechanizmu pracy naukowej napędzanej przez potrzebę zaspokajania intelektualnej ciekawości.
Autor sporo miejsca poświęca na pokazanie wieloaspektowości plastyczności ludzkiego intelektu opartego na mózgu. Elastyczność obserwuje się na każdej warstwie - od obudowujących się osłoną mielinową aksonów, przez interakcje zwrotne mózgowych podsystemów (np. w miarę utrwalania wiedzy w procesie konsolidacji),po obserwacje zachowań innych ludzi (piękne eksperymenty z niemowlakami, które czasem zdumione, czasem zafrapowane reagują na wysublimowane doznania oferowane przez badaczy) i odwieczny problem niewyspanych rano nastolatków. Niemal trudno pojąć, że tak dużo treści o tym złożonym polu badawczym zdołał umieścić neurobiolog, i to na 400. stronach!
W niewielka polemikę wszedłbym z autorem jedynie w kwestiach poznawalności fizykalnej i ludzkiego ewolucyjnego dziedzictwa. Profesor jednoznacznie sugeruje, że to ewolucyjny atut i baza do poznania świata (str. 95-96). Jednak dla mnie to jednocześnie pułapka, która 'pedagogicznie krzyczy' w przypadku poznawania świata kwantów pełnego sprzeczności z naszą codziennością fizyki klasycznej (w której wszystko ma deterministyczna przyczynę, obiekty są materialnie stabilne, grawitacja działa 'w dół',...). Szkoda, że autor tego wątku nie rozwinął.
"Jak się uczymy?" to bezcenne źródło wiedzy, które miedzy okładkami zamyka ogromny świat. Jest nawet bardzo przydatna kolorowa wkładka tłumacząca istotne detale i skorowidz oraz wspomniane wspaniałe podsumowanie. Doskonały balans teoretyczno-praktycznej narracji napisany ciekawym językiem. Warto przeczytać.
Prawie WYBITNE - 8.5/10
O uczeniu się - od podszewki
więcej Pokaż mimo toPedagogika do pełniejszego zrozumienia procesu uczenia się uzyskuje w ostatnich latach rewolucyjny materiał o pracy mózgu dzięki technikom obrazowania jego aktywności. Przy okazji upadają niektóre mity i wyznawane prawdy budowane i społecznie akceptowane przez wieki - od Arystotelesa przez Rousseau po Piageta. Neurobiolog i psycholog poznawczy...
Znakomicie napisana, mądra książka o edukacji.
Trzeba koniecznie przeczytać!
Znakomicie napisana, mądra książka o edukacji.
Pokaż mimo toTrzeba koniecznie przeczytać!