Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję

Okładka książki Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję autora Johann Hari, 9788366380967
Johann Hari Wydawnictwo: Feeria poradniki
poradniki
2020-11-12
2020-11-12
2019-01-02
Emilia Skowrońska

Kup Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję

Książka jest rewelacyjna, fenomenalna po prostu. Naprawdę dociera w takie głębsze obszary człowieka. Jest prawdziwa, a autor szczery w tym o czym opowiada. Czyta się świetnie. Zaciekawia od samego początku. Natomiast sama zawartość jest tak trafna, że ze wzruszenia wiele razy łzy mi kapały w trakcie lektury. Książka absolutnie potrzebna i wierzę, że może wnieść wiele dobrego dla świata i ludzi. Zdecydowane polecanko!! <3

Autor snuje osobistą historię zmagania się z własną depresją, a równocześnie podejmuje się próby przyjrzeniu się owemu zjawisku i dochodzi do ciekawych wniosków. Próbuje on spojrzeć na depresję nie tylko jako chorobę, ale i obiektywny, normalny stan, reakcję na trudne życiowe wydarzenie (związane ze stanem rozpaczy, wymagające zatrzymania się i oswojenia),na poczucie braku wpływu w pracy i przeciążenie, brak nadziei w posiadanej relacji ... itp. Autor opisuje swoje podróże (kontakt z różnymi społecznościami),rozmowy z ciekawymi osobami, powołuje się na liczne badania ... Ciekawe spojrzenie, warte uwagi i refleksji... Ja już (pod wpływem lektury) uporządkowałam swoje miejsce pracy, aby stos dokumentów nawet nie próbował wywołać u mnie obniżonego nastroju;)

Ogólnie uważam tę książkę za udaną, można się ze stwierdzeniami zgadzać bądź nie, ale myślę że niektóre prawdy są tam uniwersalne, jak chociażby to że nie tyle w nas samych leży problem, co w obecnym społeczeństwie i całym tym wyścigu szczurów które mu towarzyszy. Ciężko samemu wyjść z tej spirali. Patrzymy na tych wszystkich pięknych bogatych ludzi w social mediach i zastanawiamy się co jest z nami nie tak, czujemy się gorsi a przecież to wszystko bzdury, reklamy każą nam konsumować rzeczy, których wcale nie potrzebujemy, a w pracy której nienawidzimy marnujemy najlepsze lata swego życia. Ten świat potrzebuje ogromnych zmian, ale czy ich doczekamy?

707 użytkowników ma tytuł Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję

Johann Hari Jak odzyskać siebie i utracone więzi. Wyjść z depresji i odnaleźć nadzieję Zobacz więcej