Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Japanese Home Cooking: Simple Meals, Authentic Flavors
- Wydawnictwo:
- Znak JednymSłowem
- Data wydania:
- 2021-04-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-04-14
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324074945
- Tłumacz:
- Monika Skowron
- Tagi:
- ramen kuchnia japońska przepisy porady
Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu!
Jak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość. Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia.
Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowania opiera na pięciu zasadach: świeżość, sezonowość, prostota, piękno i oszczędzanie. W tej książce dzieli się zarówno kulinarnymi tajemnicami, jak i 160 pomysłami na gotowe dania.
• Czeka cię absolutne olśnienie w dziedzinie gotowania ryżu.
• Zaskoczysz bliskich puszystym chlebkiem mlecznym i uzależniającymi ciasteczkami mochi.
• Poznasz tajniki przyrządzania japońskich bulionów, własnoręcznie zrobisz tofu, makarony soba i udon...
• I co najważniejsze: zmontujesz (tak!) w końcu wymarzony ramen!
„Cudowny list miłosny na cześć prostego jedzenia z duszą. Domowa tradycja połączona z sezonowością i ideą zrównoważonego rozwoju”. Alice Waters, szefowa kuchni, autorka książek kulinarnych, właścicielka słynnej restauracji Chez Panisse
„Warto było czekać na tę książkę. Zawiera przepisy na mnóstwo prostych dań, z którymi można się zmierzyć, zanim zabierzesz się za bardziej ambitne projekty”. „Los Angeles Times”
„Przepięknie ilustrowane, jasne i proste wprowadzenie do japońskiej kuchni”. Christine Muhlke, „The New York Times”
„Szczera, poetycka… Sakai najlepiej opisuje prostotę i piękno japońskiej kuchni”. Tara Duggan, „San Francisco Chronicle”
„Wszystko, co domowy szef kuchni powinien wiedzieć o japońskiej sztuce gotowania… 160 przepisów z jasnymi wskazówkami, listami składników i najważniejszymi radami”. „Booklist”
„Wspaniały i dodający odwagi przewodnik dla każdego, kto we własnym domu chce zgłębiać japoński styl gotowania”. „Publishers Weekly”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 61
- 14
- 12
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
'Prawdziwa kuchnia japonska' to książka nie tylko kucharska. Autorka - amerykanka japońskiego pochodzenia - spędziła życie podrozujac pomiędzy stanami a Japonią, przy okazji mieszkając np. W Meksyku. Sonoko pisze nie tylko jak ugotować i z czego tradycyjne japońskie potrawy, ale także przenosi nas w świat japońskich tradycji kultury, mentalności i zmian kulturowych. Dzięki interkultutowemu doświadczeniu ta książka tchnie ciepłem, spokojem i nadzieja.
'Prawdziwa kuchnia japonska' to książka nie tylko kucharska. Autorka - amerykanka japońskiego pochodzenia - spędziła życie podrozujac pomiędzy stanami a Japonią, przy okazji mieszkając np. W Meksyku. Sonoko pisze nie tylko jak ugotować i z czego tradycyjne japońskie potrawy, ale także przenosi nas w świat japońskich tradycji kultury, mentalności i zmian kulturowych. Dzięki...
więcej Pokaż mimo to"Ta książka jest wyrazem kunsztu trzech pokoleń kobiet w mojej rodzinie i szacunku dla nich; dla mądrości, elegancji i niezależnego ducha, którymi podzieliła się ze mną babcia, dla pasji mojej matki do życia i ludzi i dla moich własnych odkryć kulinarnych"
autorką prawdziwej kuchni japońskiej jest Sonoko Sakai, która urodziła się w Nowym Jorku ale wychowała w Tokio, San Francisco czy Meksyku. wszędzie tam gdzie ojciec kierownik linii lotniczych zabierał rodzinę towarzyszyła im kuchnia japońska, którą kultywowała jej matka nie zawsze mając poza Japonia dostęp do japońskich składników. Ojciec Sonoko uważał, że jeżeli posiada się sos sojowy to da się radę przygotować japońskie jedzenie. po lekturze myślę, że sam sos jednak nie wystarczy żeby zrobić dobre japońskie danie. w roku 2008 Sonoko porzuciła produkcję filmową i zajęła się uczeniem gotowania. książka jest podzielona na kilka części, na wstępie czytelnik dowiaduje się o komponowaniu japońskiego posiłku, część pierwsza opowiada o zasadach japońskiej sztuki kulinarnej, czyli pięciu smakach, pięciu kolorach i pięciu zmysłach, kolejna część opisuje zawartość japońskiej spiżarni i podaje przepisy na dania codzienne a następna zawiera bardziej zaawansowane przepisy na ryby, mięso czy słodycze.ciekawa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.
"Ta książka jest wyrazem kunsztu trzech pokoleń kobiet w mojej rodzinie i szacunku dla nich; dla mądrości, elegancji i niezależnego ducha, którymi podzieliła się ze mną babcia, dla pasji mojej matki do życia i ludzi i dla moich własnych odkryć kulinarnych"
więcej Pokaż mimo toautorką prawdziwej kuchni japońskiej jest Sonoko Sakai, która urodziła się w Nowym Jorku ale wychowała w Tokio, San...
OCENA - 8/10 REWELACJA
Japonia od dawna leżą w kręgu moich zainteresowań czytelniczych, to niezwykły i wspaniały kraj z przebogatą historią oraz tradycją zakorzenioną od pokoleń do dziś kultywowaną w niektórych regionach, powoli zanikającą bo młode pokolenie idzie z duchem czasu i nowoczesności. Niezależnie od tych daleko idących zmian, wciąż można poczuć tę niesamowitą i fascynującą oryginalność tego wyspiarskiego Państwa, nie tylko kulturową ale i kulinarną.
„PRAWDZIWA KUCHNIA JAPOŃSKA. PROSTE POTRAWY, ORYGINALNE SMAKI” Sonoko Sakai, to biblia, prostych, smacznych orientalnych potraw. W książce znajdziemy 160 ciekawych pomysłów na dania japońskie, które jeżeli masz trochę chęci mogą zagościć na Twoim polskim stole. Możesz być laikiem kulinarnym, ale za pomocą tej książki poradzisz sobie ze wszystkim co z pozoru może Ci się wydawać skomplikowane. Rewelacyjna pozycja, takiej właśnie brakowało na polskim rynku. Gotowanie z Sonoko to prawdziwa jazda bez trzymanki oraz kulinarna przygoda, która opiera się na prostocie, sezonowości, świeżości, oszczędzaniu i pięknie. Trzeba darzyć kuchnię miłością, aby móc wyczarowywać bajeczne potrawy, Sonoko jest właśnie taką osobą dlatego gotowanie z nią to była dla mnie czystą przyjemnością. Polecam. Jack_
OCENA - 8/10 REWELACJA
więcej Pokaż mimo toJaponia od dawna leżą w kręgu moich zainteresowań czytelniczych, to niezwykły i wspaniały kraj z przebogatą historią oraz tradycją zakorzenioną od pokoleń do dziś kultywowaną w niektórych regionach, powoli zanikającą bo młode pokolenie idzie z duchem czasu i nowoczesności. Niezależnie od tych daleko idących zmian, wciąż można poczuć tę niesamowitą i...
"Prawdziwa kuchnia japońska" wzbudziła mój zachwyt już od pierwszego wejrzenia, a poznając kolejne strony, szybko dołączył do niego również podziw. Cenię książki kulinarne, które napisane są z pasją, miłością i szacunkiem. Dzięki temu ze zwykłego zbioru przepisów przekształcają się w unikalny przewodnik po kulinarnym świecie. I właśnie taka jest publikacja Sonoko Sakai. Autorka zebrała w niej lata wiedzy i doświadczenia kilku pokoleń i stworzyła wyjątkowy przewodnik, który od podstaw uczy zasad japońskiej sztuki kulinarnej.
"Prawdziwa kuchnia japońska" to przystępna, praktyczna i przepięknie wydana książka (w twardej oprawie i z mnóstwem kolorowych zdjęć). Jestem pewna, że zachwyci miłośników gotowania i Kraju Kwitnącej Wiśni (idealna również na prezent). Takie wspaniałe książki kulinarne nie pojawiają się na rynku wydawniczym zbyt często, warto zwrócić na nią uwagę. Jestem oczarowana i gorąco polecam.
"Prawdziwa kuchnia japońska" wzbudziła mój zachwyt już od pierwszego wejrzenia, a poznając kolejne strony, szybko dołączył do niego również podziw. Cenię książki kulinarne, które napisane są z pasją, miłością i szacunkiem. Dzięki temu ze zwykłego zbioru przepisów przekształcają się w unikalny przewodnik po kulinarnym świecie. I właśnie taka jest publikacja Sonoko Sakai....
więcej Pokaż mimo toJest to zachwycająco zilustrowana i wypełniona praktycznymi poradami pozycja, przybliżająca nam takie tajemnice jak prawidłowe gotowanie ryżu czy przyrządzanie japońskich bulionów 🍛🍱 Zachęcam Was do zapoznania się z tą pozycją, bo to nie tylko książka kucharska, ale także praktyczny poradnik dla każdej pani domu.
Jest to zachwycająco zilustrowana i wypełniona praktycznymi poradami pozycja, przybliżająca nam takie tajemnice jak prawidłowe gotowanie ryżu czy przyrządzanie japońskich bulionów 🍛🍱 Zachęcam Was do zapoznania się z tą pozycją, bo to nie tylko książka kucharska, ale także praktyczny poradnik dla każdej pani domu.
Pokaż mimo to