Radość gotowania po szwedzku
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zofia Maria Jagiello
- Data wydania:
- 2020-12-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-12-14
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788395843006
- Tagi:
- Szwecja kuchnia szwedzka szwedzki dania szwedzie kuchnia skandynawska kuchnia nordycka dania nordyckie dania skandynawskie
To na pewno nie jest książką dla kulinarnych geeków. To raczej książka dla normalnych ludzi, którzy w pędzie codzienności nie mają czasu biegać po specjalistycznych sklepach w poszukiwaniu dziwnych przypraw i składników. Zamiast tego wolą poszukać szczęścia w małych rzeczach, które są w ich zasięgu.
W tej książce znajdziesz 50 prostych przepisów na pyszne szwedzkie dania, których przygotowanie sprawi ci dużo radości i nie zajmie dużo czasu.
Pomysł na książkę zrodził się z pasji do Szwecji i tutejszego stylu życia, który obejmuje także gotowanie.
Urzekająca prostota dań, których przygotowanie nie wymaga zaawansowanego sprzętu, wysoka jakość lokalnych składników i wykorzystanie tego, czym obdarowuje nas natura min. las i morze, to tylko kilka czynników, które zainspirowały mnie do napisania tej książki.
"Kochania szwedzka błędnie uważana jest za mało różnorodną i nieciekawą. Tymczasem Zosia pokazuje całą feerię i gamę smaków, które wykraczają daleko poza przepis na szwedzkie klopsiki mięsne. Ta książka to opowieść o miłości - zarówno tej, która sprowadziła Zosią za Bałtyk, jak i tej do prostoty, różnorodności i ciepłej det svenska köket" - Aldona Hartwińska z bloga Pofikasz.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 19
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak dla mnie super!
Długo wahałam się czy warto, ale warto. Książka zawiera przepisy, ciekawostki związane z gotowaniem w Szwecji i piekne zdjęcia, zarówno dań, jak i fotografie bardzo lagom.
Mam zaznaczone kilka przepisów, które na pewno sprawdzę! Składniki nie są trudne do zdobycia i wiele produktów spokojnie kupicie w Polsce lub zastąpicie podobnymi.
Polecam, ja się nie zawiodłam.
Jak dla mnie super!
więcej Pokaż mimo toDługo wahałam się czy warto, ale warto. Książka zawiera przepisy, ciekawostki związane z gotowaniem w Szwecji i piekne zdjęcia, zarówno dań, jak i fotografie bardzo lagom.
Mam zaznaczone kilka przepisów, które na pewno sprawdzę! Składniki nie są trudne do zdobycia i wiele produktów spokojnie kupicie w Polsce lub zastąpicie podobnymi.
Polecam, ja się...
Mieszkając w Szwecji wielokrotnie próbowałem po raz pierwszy nowych rzeczy - nocowanie na łodzi, rozmowy kwalifikacyjne w obcym języku czy zjedzenie słonych słodyczy (bez odruchowego ich wyplucia). Były to zarówno przełomowe jak i mniej istotne doświadczenia. Do tej listy mogę dodać też tak niepozorną rzecz jak przeczytanie (w całości) książki kucharskiej! Okazało się, że "Radość gotowania po szwedzku" może dać radość tak jak każda inna książka i to nawet takiej osobie jak mnie, która cieszy się, że nie przypaliła wody na herbatę.
Na początek trzeba podkreślić, że książka jest niesamowicie pięknie, spójnie i estetycznie wydana - zachęcająca okładka, sztywna oprawa, twardy papier i zachwycające autorskie zdjęcia (tylko jedno nie jest wykonane przez autorkę!) sprawiają, że "Radość..." może być idealnym prezentem dla osób zainteresowanych Skandynawią, gotowaniem i szwedzką kulturą! Tak pięknie opublikowanej książki dawno nie trzymałem w ręku, a otwierając już pierwsze strony czuć z jaką dbałością i świadomością została zaplanowana, zaprojektowana i wydana.
To, co mnie zauroczyło, to fakt, że książka ta nie jest zwykłym zbiorem szwedzkich przepisów na różne dania. Dowiemy się z niej co nieco o kulinarnych zwyczajach Szwedów i poznamy krótki przegląd historyczny wyjaśniający co wypłynęło na szwedzką kuchnię (pizza z kebabem serwowana z kapustą, słodkie śledzie czy obiady z trzech składów mogą zszokować niejednego kucharza). Autorka jest Polką i mieszka wraz z mężem Szwedem w Sztokholmie - idealna osoba do przybliżenia Polakom szwedzkiej kuchni! Nie musimy się też obawiać skomplikowanych przepisów wymagających wiele godzin pracy w kuchni i szukania dziwnych produktów, o których w życiu nie słyszeliśmy (chociaż czasami potrzebne są rzeczy popularne w Szwecji, a mniej dostępne w Polsce jak cukier perłowy do cynamonowych bułeczek). Kuchnia szwedzka jest ze swojej natury dosyć prosta i autorka daje nam przepisy na popularne w Szwecji kanapki, pełne smaku śniadania i desery, a nawet sosy! Również dania obiadowe czy lunch są w zasięgu kieszeni i czasu, nomen omen, przeciętnego zjadacza chleba. I nie mówię tu tylko o szwedzkich pulpecikach köttbullar!
Nie jest jednak tak, że jest to Kulinarna Książka Idealna. Pomimo ogromnego zachwytu jest kilka elementów, których mi brakowało. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy to brak oznaczeń konkretnych dań - które opcje są wegańskie, które wegetariańskie? Ikonka przy spisie treści oznaczająca typ dań zdecydowanie ułatwiłaby mi znalezienie przepisu na wegetariański czwartek czy wieczorną kolację ze znajomymi Szwedami, którzy są weganami. Bardzo podobał mi się też kulturowo-kulinarny wstęp do książki, ale bardzo żałuję, że był tak krótki. Skandynawska kuchnia z punktu widzenia Polaka może być tak szalona, że wiele wątków można by było bardziej rozwinąć. Jak to mówią: apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Jeśli uwielbiacie gotować i interesuje Was Skandynawia, to ta książka sprawi Wam wiele radości (tytuł nie kłamie!). Jeśli żadni z Was kucharze, ale chcielibyście się dowiedzieć więcej o Szwecji i o tym, co np. Szwedów zaskakuje w polskich zwyczajach kulinarnych to również "Radość..." Was nie zawiedzie. Jeśli ani gotowanie, ani Szwecja nie są Wam po drodze, to jestem pewien, że ta książka może być świetnym prezentem dla Waszych znajomych.
Mieszkając w Szwecji wielokrotnie próbowałem po raz pierwszy nowych rzeczy - nocowanie na łodzi, rozmowy kwalifikacyjne w obcym języku czy zjedzenie słonych słodyczy (bez odruchowego ich wyplucia). Były to zarówno przełomowe jak i mniej istotne doświadczenia. Do tej listy mogę dodać też tak niepozorną rzecz jak przeczytanie (w całości) książki kucharskiej! Okazało się, że...
więcej Pokaż mimo to