Czuła przewodniczka. Kobieca droga do siebie

Okładka książki Czuła przewodniczka. Kobieca droga do siebie Natalia de Barbaro
Okładka książki Czuła przewodniczka. Kobieca droga do siebie
Natalia de Barbaro Wydawnictwo: Agora nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Wydawnictwo:
Agora
2021-02-10
2021-01-01
Tagi:
literatura polska kobieta psychologia odpowiedzi motywacja rozwój osobisty

Patronaty LC

Książki autora

Dostałam tą książkę od przyjaciółki, która rozpływała się nad tą książką. Lecz dla mnie - bardzo infantylny styl pisania. Jeśli autorka jest coachem, to ... nie wiem co mam powiedzieć uczestnikom jej warsztatów. Zero konkretnych informacji. Zbiór cytatów z różnych innych opracowań.

Ciekawie napisana, ale mojego życia jakoś nie odmieni... Czytałam po poleceniu, bo to nie jest typ literatury, który preferuję i chyba tak zostanie...

Podchodziłam do tej książki kilka razy. Były momenty, kiedy wydawała mi się bardzo infantylna. Dodatkowo, czasami gubiłam się w strumieniu świadomości autorki. Raczej nie siegnęłabym po nią drugi raz.

"Walutą, w której okazujesz dziecku miłość, jest czas."
Bardzo ciekawa książka. Cytat pod sam koniec książki, ale cała jest godna uwagi, a myśl uniwersalna. W dzisiejszych czasach brakuje nam czasu na wszystko i dla wszystkich, także dla nas samych. Autorka i z tym pomaga się zmierzyć, aby nie zgubić siebie i docenić wartości, które sprawiają, że każdy człowiek jest wyjątkowy. Polecam.

"Walutą, w której okazujesz dziecku miłość, jest czas."

więcej Pokaż mimo to

Spodziewałam się czegoś innego, bardziej konkretnego. Tutaj dużo jest osobistych wspomnień i dywagacji autorki, ta książka to opis jej drogi życiowej do miejsca, w którym jest teraz. Czy sprawdzi się u każdej kobiety? Czy są tu jakieś konkretne zalecenia? Raczej nie. Większość to bardzo ogólne stwierdzenia, które można znaleźć gdzie indziej w bardziej przyswajalnej formie. Czy można coś wynieść z lektury? Tak, ale sama forma jest dość rozwlekła, przegadana i chyba lepiej poszukać czegoś lepszego.

więcej Pokaż mimo to

Niedawno znajoma podesłała mi tę książkę do przeczytania.

Nie sądziłam, że ta książka tak zmieni moje życie i myślenie o sobie.

Ten wpis będzie bardzo osobisty. Bo i książka jest wchodząca głęboko do psychiki. Przynajmniej u mnie.

Niedawno zmarł mój ojciec. Nie miałam z nim łatwych relacji, jestem dzieckiem lat 80' -90' więc zimny wychów to był standard. To oczywiście miało duży wpływ na moje życie, późniejsze związki i przez to obecną moją sytuację.

Natalia de Barbaro nazywa trzy psychiki, które często dochodzą do głosu w życiu kobiety. Są to Potulna, Królowa Śniegu i Męczennica. Nie niosą ze sobą nic dobrego, ograniczają, są maskami, które nakładamy w różnych sytuacjach.

Natalia nie pokazuje jedynie tego, jakie są te złe strony tego, ale też jak Czuła Przewodniczka potrafi je przekształcić w coś dobrego. Nie jest to praca tylko na chwilę, o to walczy się całe życie.

Książkę przeczytałam raz, teraz czytam ją po raz drugi. I pewnie przeczytam ją wiele razy więcej.

Chodzę jakiś czas na terapię. Robię to po to, żeby odnaleźć głębiej siebie, poznać swoje wnętrze a książka pomaga mi wejść w moje wnętrze.

"Nie wybieramy tego, co dostajemy – możemy natomiast choć trochę wybrać, jak postąpimy z tym, co dostałyśmy." to zdanie mi ostatnio przyświeca.

Bo kiedy piszę o tej książce to cały czas targają mną emocje. W niej odnajduję siebie oraz swoją przeszłość, teraźniejszość i może przyszłość.

Przyszłość w tym dobrym względzie; w tym, co Czuła Przewodniczka mojego serca mówi do mnie.

Każda z postaci: Potulna, Królowa Śniegu, Męczennica ma też swoją dobrą odpowiedniczkę. Trzeba tylko umieć ją znaleźć w sobie. Znaleźć i posłuchać.

Ta książka jest jak przewodnik po ścieżce samopoznania i rozwoju osobistego. Każdego dnia uczymy się siebie na nowo, odkrywamy nowe aspekty naszej osobowości i rozwijamy się. Ta książka jest nie tylko opowieścią, ale również narzędziem do samopoznania i rozwoju osobistego.

Podsumowując, "Czuła Przewodniczka" Natalii de Barbaro to niezwykła książka, która każda kobieta powinna przeczytać. To opowieść o delikatności, sile, odwadze i samopoznaniu. To przypomnienie, że każdego dnia uczymy się siebie na nowo i że przemiana jest możliwa. Słuchanie tej książki to podróż do wnętrza samej siebie. Dlatego polecam "Czułą Przewodniczkę" każdej kobiecie, która pragnie odkrywać siebie i swoją własną siłę.

Niedawno znajoma podesłała mi tę książkę do przeczytania.

Nie sądziłam, że ta książka tak zmieni moje życie i myślenie o sobie.

więcej Pokaż mimo to

Długo omijałam tę pozycję, ale jak już zaczęłam to mnie pochłonęła. Dla mnie jest to mądra książka, która skłania do refleksji. Już jestem zaintrygowana, na ile uda mi się moja własna mała transformacja

Pierwsza 1/3 z sensem i ciekawie. Złudne. Później męczenie tematu. Nie rozumiem zachwytów nad ta książka.

Jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki. Czytałam ją dość długo. Była dla mnie jak terapia. Na pewno chcę do niej wracać. Napisana z ogromnym wyczuciem, wrażliwością. Czułam się tak, jakby autorka mówiła właśnie do mnie.

Infantylnie napisana książka. Nie polecam nie mówię aby nie przeczytać.

Infantylnie napisana książka. Nie polecam nie mówię aby nie przeczytać.

• Przeczytane
    5 783