Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu

Okładka książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu Natalia Baranowska, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Natalia BaranowskaAleksandra Mizielińska Wydawnictwo: Dwie Siostry popularnonaukowa dziecięca
112 str. 1 godz. 52 min.
Kategoria:
popularnonaukowa dziecięca
Wydawnictwo:
Dwie Siostry
Data wydania:
2020-11-25
Data 1. wyd. pol.:
2020-11-25
Liczba stron:
112
Czas czytania
1 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381501064
Tagi:
jedzenie kuchnia kulinaria
Średnia ocen

8,1 8,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Wilki. Historie prawdziwe Michał Figura, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,8
Wilki. Histori... Michał Figura, Alek...
Okładka książki Wielka podróż dziadka Eustachego Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 7,3
Wielka podróż ... Aleksandra Mizieliń...
Okładka książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,6
Którędy do Yel... Aleksandra Mizieliń...
Okładka książki MAPY, których nie masz. Zestaw 24 map uzupełniających wydanie podstawowe Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Ocena 8,6
MAPY, których ... Aleksandra Mizieliń...

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Mruczando na trzy rodziny i jedną kamienicę Grzegorz Kasdepke, Joanna Kłos
Ocena 7,8
Mruczando na t... Grzegorz Kasdepke, ...
Okładka książki Siedem łóżek malutkiej popielicy Susanna Isern, Marco Somá
Ocena 7,8
Siedem łóżek m... Susanna Isern, Marc...
Okładka książki Dzik Dzikus Marta Kurczewska, Krzysztof Łapiński
Ocena 8,3
Dzik Dzikus Marta Kurczewska, K...
Okładka książki Drzewa Wojciech Grajkowski, Piotr Socha
Ocena 8,2
Drzewa Wojciech Grajkowski...

Oceny

Średnia ocen
8,1 / 10
46 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
641
572

Na półkach:

O matko co to za książka! Wielka, piękna i przepełniona zapachami pysznych potraw! Musicie, no po prostu musicie do niej zajrzeć.

"Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu" to fenomenalny atlas potraw, smaku i kształtowania się tradycji kulinarnych na całym świecie. Znajdziemy w nim:
👉 smakowite historie z 26 krajów świata, opisujące tradycje kulinarne, ich kształtowanie się i wpływ jaki wywarły na nie dzieje danego kraju (rozwój, podboje, kolonizowanie, szlaki handlowe czy klimat),
👉 sposoby uprawy, hodowli i wyrobu lokalnych produktów, z których słyną opisywane państwa,
👉 przepisy na najbardziej charakterystyczne dania danego regionu, z wyszczególnieniem składników oraz dostosowaniem ich do naszych, polskich możliwości (niektóre produkty zostały zastąpione tym co możemy kupić w naszych sklepach),
👉 smaczki, anegdoty i legendy,
👉 opisy zwyczajów związanych ze spożywaniem posiłków, kulturą przy stole oraz gościnnością.

Ponadto na końcu książki znajduje się chronologiczny spis treści, który pomoże umiejscowić dane potrawy i wydarzenia w czasie i historii kulinarnej.

To absolutnie genialna książka! Pięknie ilustrowana, bogata kulturowo, historycznie, edukacyjnie i naprawdę świetnie dopracowana. Nie od dziś wiecie, że jestem ogromnym łasuchem i jedzenie to moja miłość. I muszę przyznać, że ta pozycja zdecydowanie rozbudziła moją chęć próbowania nowych dań (już planuję co będę gotować w oparciu o zawarte tam przepisy😍) oraz sprawiła, że burczy mi w brzuchu 😂

Jednocześnie to książka, która zabiera w piękną i ciekawą podróż, podczas której niemal czuje się zapachy orientalnych przypraw i czuje smaki opisywanych potraw. Jestem nią zachwycona ❤️

O matko co to za książka! Wielka, piękna i przepełniona zapachami pysznych potraw! Musicie, no po prostu musicie do niej zajrzeć.

"Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu" to fenomenalny atlas potraw, smaku i kształtowania się tradycji kulinarnych na całym świecie. Znajdziemy w nim:
👉 smakowite historie z 26 krajów świata, opisujące tradycje kulinarne, ich kształtowanie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
141
59

Na półkach: ,

Świetna dla starych i młodych, a nawet najmłodszych. Z przepisami - można więc przeczytać o potrawie, pomagać o kraju i zwyczajach, a potem razem upichcić.

Świetna dla starych i młodych, a nawet najmłodszych. Z przepisami - można więc przeczytać o potrawie, pomagać o kraju i zwyczajach, a potem razem upichcić.

Pokaż mimo to

avatar
3500
814

Na półkach: , ,

Gotowanie to dla wielu czysta przyjemność i rozkosz, ale dla innych, do których zaliczam się ja, niestety, ale jest to pewnego rodzaju katorga czy przykry obowiązek. Nigdy specjalnie akurat ta czynność, nie sprawiała mi większej satysfakcji, chociaż przyznam, że pozytywne opinie na temat moich potraw zawsze gdzieś tam przyjemnie podbudowywały moje ego.

Wychowałam się na tradycyjnej polskiej kuchni, moja mama była pasjonatką gotowania i wymyślania dla naszej rodziny przeróżnych nietypowych dań, podziwiałam ją zawsze za to, że z niczego potrafiła stworzyć fantastyczne jedzenie i za to, że nic nie marnowała, nie wyrzucała nigdy żywności do śmieci, jak to niestety robi wiele osób, choć nie przyznaje się do tego.

Nie przywiązuję większej wagi do tego co jem, aczkolwiek staram się odżywiać w miarę zdrowo i regularnie, ale sami zapewne wiecie, jak to jest. Czasem zdarzy się jakieś danie na szybko, czy fast food, mówiąc wprost.

Posiadając dwoje dzieci, w tym jedno z dosyć poważnymi problemami żywieniowymi, byłam zmuszona do tego, żeby wziąć się w garść i zająć tą niezbyt lubianą przeze mnie dziedziną życia i wydaje mi się, że nawet nie wyszło mi to tak źle, ale o to musicie już Moi Drodzy Czytelnicy zapytać moich bliskich:)))

Książka "Daj gryza..." według mnie jest w miarę dobrym przewodnikiem po jedzeniu nie tylko dla dzieci, do których głównie jest skierowana, ale tak samo do osób w każdym wieku. To takie kompendium wiedzy, nietypowych historii i intrygujących ciekawostek, o których często nie wiemy, czy mamy tylko bardzo ogólne pojęcie.

Rozumiem, że autorzy musieli mocno się spiąć w wyborze najważniejszych według nich informacji i w zasadzie nie można się tutaj do czego przyczepić, ale w czasach permanentnego niemalże atakowania nas czy właśnie bardzo młodych ludzi kolorowymi czy krzykliwymi obrazami, trochę jak dla mnie tu tego za dużo, ciężko skupić się na konkrecie , a to chyba też ma znaczenie, żeby przekazać jakąś tam wiedzę. Za dużo tych soczystych, kwiecistych, zbyt intensywnych, efekciarskich bodźców, które niekoniecznie takiego małoletniego czytelnika zachęcą do poznawania historii związanej z jedzeniem. Już nie wspominając o niektórych przepisach kulinarnych, do których składniki raczej ciężko byłoby zdobyć, nie mówiąc o ich wykonaniu. Brak jakiejś konsekwencji, z jednej strony książka skierowana do młodego czytelnika, a z drugiej za dużo tu momentami tzw. dorosłych treści.

Mimo to uważam, że można po nią sięgnąć, żeby czegoś tam się jednak dowiedzieć:)

Gotowanie to dla wielu czysta przyjemność i rozkosz, ale dla innych, do których zaliczam się ja, niestety, ale jest to pewnego rodzaju katorga czy przykry obowiązek. Nigdy specjalnie akurat ta czynność, nie sprawiała mi większej satysfakcji, chociaż przyznam, że pozytywne opinie na temat moich potraw zawsze gdzieś tam przyjemnie podbudowywały moje ego.

Wychowałam się na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
375
180

Na półkach:

Każdy, kto mnie zna, wie, że jestem beznadziejną kucharką. Nienawidzę gotować, ta czynność jest mi bardzo niemiła - zdecydowanie wolę po gotowaniu sprzątać. Ale to nie znaczy, że nie lubię jeść różnych rzeczy. Staram się do próbowania potraw namówić moje dzieci (z różnym skutkiem),a niezwykle pomocne są w tym różne książki. Jedną z nich zdecydowanie jest Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu od wydawnictwa Dwie siostry.

Nie będę ukrywać, że bardzo lubię książki tego wydawnictwa. Nie dość, że są solidnie wydane - duży format i fakt, że są szyte sprawiają, że książki są żywotne (co przy dzieciach ma duże znaczenie) - to dodatkowo zawierają sporo ciekawych informacji, które dzieci mogą zgłębiać razem z dorosłymi, a dorośli przy okazji dowiedzą się wielu rzeczy, o których nie mieli pojęcia. Dlatego bardzo często siadam z moją dwójką i razem czytamy. Podobnie rzecz się miała z Daj gryza… - do czytania zasiedliśmy całą rodziną i każdy dzielił się swoimi odkryciami i ciekawostkami.

A ciekawostek tu nie brakuje! Książka zawiera kulinarne informacje z różnych regionów świata i państw. Możemy dowiedzieć się co jest popularne w Chinach, Ameryce Południowej czy kilku krajach afrykańskich. Struktura książki przypomina nieco Mapy - na pierwszych stronach zamiast spisu treści mamy kontynenty z oznaczonymi na nich krajami, które odwiedzimy na kartach książki. Poznamy różne rodzaje przypraw, ale także przepisy na wykonanie potraw. Mizielińscy i Natalia Baranowska wykonali ogrom pracy szukając informacji, selekcjonując to, co będzie ciekawe i przybliżając czytelnikom różnorodność kulinarną świata. Brawo dla nich!

Autorami ilustracji są Aleksandra i Daniel Mizielińscy, których charakterystyczna kreska towarzyszy moim dzieciom już od wielu lat (najpierw zachwyciły nas książeczki z serii Mamoko, a potem Mapy, z których bardzo często dzieci korzystają sprawdzając informacje). Nie ukrywam, że na książki Mizielińskich zawsze czekam z niecierpliwością i jestem ciekawa, co następnym razem wymyślą, jakie rejony nauki i dziedziny życia codziennego jeszcze zgłębią.

"Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu" to niezwykle ciekawa podróż kulinarna pokazująca nie tylko bogactwo kuchni, ale i kultur. To także książka, dzięki której dzieci poznają różne smaki i potrawy, a niejadki być może skuszą się na niektóre specjały. To książka, po przeczytaniu której będziecie… głodni.

Więcej książkowych recenzji na blogu https://geek-woman.blogspot.com/

Każdy, kto mnie zna, wie, że jestem beznadziejną kucharką. Nienawidzę gotować, ta czynność jest mi bardzo niemiła - zdecydowanie wolę po gotowaniu sprzątać. Ale to nie znaczy, że nie lubię jeść różnych rzeczy. Staram się do próbowania potraw namówić moje dzieci (z różnym skutkiem),a niezwykle pomocne są w tym różne książki. Jedną z nich zdecydowanie jest Daj gryza....

więcej Pokaż mimo to

avatar
472
445

Na półkach:

Podróż dookoła świata? Czemu nie! Po raz kolejny po rewelacyjnej “Którędy do Yellowstone” wybraliśmy się w nią z wielkoformatową książką współtworzoną przez Aleksandrę i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską. 26 krajów na różnych kontynentach wykazanych w geograficznym spisie treści - mapie świata z numerami stron, na których zostały opisane. Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.

Każdy, bogato ilustorwany rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim wiele ciekawostek o charakterystycznych dla każdego z nich produktach, służących wykonaniu potraw, z którymi je kojarzymy. Są też przepisy pozwalające wykonać te dań we własnej kuchni, a ich znalezienie ułatwi spis potraw. Dzięki tej książce dowiecie się jak bardzo jedzenie związane jest z historią danego kraju, regionu, czy świata, a także kulturą, religią, przyrodą i klimatem. Autorzy zamieścili w niej również wyjaśnienia pojęć związanych z żywnością, takich jak na przykład pasteryzacja, fermentacja, obróbka organiczna, kiszenie. Mamy tu również opisane ilustracje pokazujące, jak wyglądało przetwarzanie, przygotowywanie, a także spożywanie posiłków kiedyś i dziś. Poznamy sylwetki ważnych w świecie gastronomii postaci, np. Marie – Antoine Careme. Na końcu znajdziemy chronologiczny spis treści, przybliżający daty najważniejszych wydarzeń związanych z żywnością począwszy od tych sprzed 300 000 lat po współczesność oraz indeks, pozwalający w łatwy sposób wyszukać konkretne słowa, pojęcia, potrawy zawarte w książce. “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to niezwykła książka, do wnikliwego czytania, będąca jednocześnie książką historyczną, kulinarną i atlasem nie tylko dla małych smakoszy.

Podróż dookoła świata? Czemu nie! Po raz kolejny po rewelacyjnej “Którędy do Yellowstone” wybraliśmy się w nią z wielkoformatową książką współtworzoną przez Aleksandrę i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską. 26 krajów na różnych kontynentach wykazanych w geograficznym spisie treści - mapie świata z numerami stron, na których zostały opisane. Europa: Francja,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
62
31

Na półkach:

Bardzo lubimy książki Mizielińskich, ale ta nie przypadła nam do gustu. Trochę zmienili styl ilustracji, te są mniej przejrzyste niż w "Mapach" czy Mamoko. Treść nie wiadomo dla jakiej grupy wiekowej - dla mniejszych dzieci zbyt poważna, dla dorosłych zbyt dziecinna, a grupa szkolna nie interesuje się kuchnią na tyle, żeby przeczytać tyle szczegółów. Jak dla mnie nieudana próba wpasowania się w modny ostatnio temat historii kuchni.

Bardzo lubimy książki Mizielińskich, ale ta nie przypadła nam do gustu. Trochę zmienili styl ilustracji, te są mniej przejrzyste niż w "Mapach" czy Mamoko. Treść nie wiadomo dla jakiej grupy wiekowej - dla mniejszych dzieci zbyt poważna, dla dorosłych zbyt dziecinna, a grupa szkolna nie interesuje się kuchnią na tyle, żeby przeczytać tyle szczegółów. Jak dla mnie nieudana...

więcej Pokaż mimo to

avatar
552
428

Na półkach: , , , ,

Tę książkę powinien przeczytać każdy łasuch, miłośnik historii, geografii, sztuki, ciekawostek.. to kompendium wiedzy podane w bardzo lekkiej formie.
Pięknie wydana książka formatu A3, twarda oprawa, bogate ilustracje, na których dziecko może wyszukiwać opisanych na kartach potraw i składników. Mnogość przepisów, ciekawostki historyczne to wszystko składa się na lepsze zrozumienie kultury danego kraju.

Ucinam jedną gwiazdkę za małą czcionkę.

Jestem zachwycona, książka zdecydowanie trafi na półkę rodzinnej biblioteczki.

Tę książkę powinien przeczytać każdy łasuch, miłośnik historii, geografii, sztuki, ciekawostek.. to kompendium wiedzy podane w bardzo lekkiej formie.
Pięknie wydana książka formatu A3, twarda oprawa, bogate ilustracje, na których dziecko może wyszukiwać opisanych na kartach potraw i składników. Mnogość przepisów, ciekawostki historyczne to wszystko składa się na lepsze...

więcej Pokaż mimo to

avatar
796
796

Na półkach: , ,

99/180/2021
Wyzwanie LC czerwiec 2021 - Książka z ilustracjami lub zdjęciami
Ależ tu oglądania, hoho. Ludziki, budowle, a przede wszystkim jedzenie. Jedzenie na talerzach, jedzenie w miskach, jedzenie przed przetworzeniem (w postaci roślin na polu albo krów na pastwisku). I przepisy na jedzenie. Z których ja nie skorzystam, bo ilość składników i skomplikowanie przygotowań mnie skutecznie zniechęcają. Że nie wspomnę o czasie przygotowania… Naprawdę jest tu co oglądać i o czym czytać, chociaż ja wolę z tej serii mapy. No i na koniec pytanie od starej baby: czy u nas na tych, co latają w kosmos już się nie mówi kosmonauci? Bo coraz częściej spotykam astronautów z angielskiego, tylko dotąd o nich głównie słyszałam w TV, ale tu już się pojawili w książce. Ja tam wolę naszych poczciwych kosmonautów. I ten format taki trochę nieporęczny, chociaż rozumiem, że do takiej ilości rysunków trudno byłoby wybrać mniejszy, bo już nie byłoby tak przejrzyście.

99/180/2021
Wyzwanie LC czerwiec 2021 - Książka z ilustracjami lub zdjęciami
Ależ tu oglądania, hoho. Ludziki, budowle, a przede wszystkim jedzenie. Jedzenie na talerzach, jedzenie w miskach, jedzenie przed przetworzeniem (w postaci roślin na polu albo krów na pastwisku). I przepisy na jedzenie. Z których ja nie skorzystam, bo ilość składników i skomplikowanie przygotowań...

więcej Pokaż mimo to

avatar
424
143

Na półkach: , ,

Nie wiem jaką ocenę dać tej książce. Z jednej strony jest bardzo ciekawa, widać duzo pracy w nie włożonej ale jest męcząca dla oczu. Za dużo tego wszystkiego, intensywne kolory i ta kreska niezbyt przypadająca mi do gustu. Wiem, że tą kreskę Mizielińskich albo kocha albo nie.

Nie wiem jaką ocenę dać tej książce. Z jednej strony jest bardzo ciekawa, widać duzo pracy w nie włożonej ale jest męcząca dla oczu. Za dużo tego wszystkiego, intensywne kolory i ta kreska niezbyt przypadająca mi do gustu. Wiem, że tą kreskę Mizielińskich albo kocha albo nie.

Pokaż mimo to

avatar
11
11

Na półkach:

Świetna książka, która zabierze nas w niezwykłą kulinarną przygodę po całym świecie. Liczne przepisy, świetne ilustracje. Cała recenzja na naszym blogu Atrakcyjne wakacje z dzieckiem

https://www.atrakcyjne-wakacje-z-dzieckiem.pl/2021/01/daj-gryza-smakowite-historie-o-jedzeniu.html

Świetna książka, która zabierze nas w niezwykłą kulinarną przygodę po całym świecie. Liczne przepisy, świetne ilustracje. Cała recenzja na naszym blogu Atrakcyjne wakacje z dzieckiem

https://www.atrakcyjne-wakacje-z-dzieckiem.pl/2021/01/daj-gryza-smakowite-historie-o-jedzeniu.html

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    174
  • Przeczytane
    61
  • Posiadam
    24
  • Teraz czytam
    9
  • 2021
    9
  • Dla dzieci
    8
  • Popularnonaukowe
    4
  • Biblioteka
    3
  • Ulubione
    2
  • 2020
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu


Podobne książki

Przeczytaj także