Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

Okładka książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych autorstwa Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Aleksandra MizielińskaDaniel Mizieliński Wydawnictwo: Dwie Siostry popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
2020-04-01
2020-04-01
Inne
Wielka podróż przez różnorodne parki narodowe w wielkim albumie komiksowym pełnym wiedzy o świecie dzikiej przyrody.

On jest nieśmiały, ona – przebojowa. On – ogromny i ciężki, ona – mała i zwinna. Poznajcie żubra Kubę i wiewiórkę Ulę – parę przyjaciół z Puszczy Białowieskiej. Właśnie dostali tajemniczy list z Ameryki i wybierają się w wielką podróż tropami dzikiej przyrody.

Poprowadzi ich ona przez osiem niezwykłych parków narodowych w najróżniejszych zakątkach naszej planety. Od amerykańskiego Yellowstone przez Park Narodowy Grenlandii po indonezyjski Park Narodowy Komodo. Od amazońskiej puszczy przez afrykańską pustynię po chiński las bambusowy. W każdym z tych miejsc spotkają miejscowe zwierzęta, poznają ich zwyczaje i środowisko, przeżyją wiele przygód i dowiedzą się mnóstwa ciekawych rzeczy.

Co żubr ma wspólnego z bizonem?
Jak podróżuje lodowiec?
Dlaczego wilki są potrzebne?
Jak zwierzęta radzą sobie z upałem afrykańskiej pustyni, a jak – z mrozami Arktyki?
Skąd się wzięły nieloty na Nowej Zelandii?
Na czym polega noc polarna?
Dlaczego panda musi ciągle jeść?

Aleksandra i Daniel Mizielińscy są mistrzami przekazywania wiedzy w przystępny i atrakcyjny sposób. Tym razem ogrom informacji o dzikiej przyrodzie różnych kontynentów zawarli w dowcipnym i wciągającym komiksie, który płynnie przenika się z efektownymi planszami edukacyjnymi.

Kup Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

1478 665

Oceny książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

Świetna książka dla dzieci, z której także dorośli sporo się dowiedzą. Wiewiórka Ula, żubr Kuba i gołąb Filip wyruszają z Białowieskiego Parku Narodowego, aby odnaleźć nadawcę tajemniczego listu. Podróżują po całym świecie, odwiedzając parki narodowe: Yellowstone, Manú, Jiuzhaigou, Namib-Naukluft, Grenlandii, Komodo i Fiordland. W każdym poznają przedstawicieli fauny z tych miejsc. W książce zawarto bardzo dużo ciekawych informacji o każdym z parków, ich roślinności i zwierzętach. Młodsze dzieci (czytałem książkę ośmioletniej córce) ta liczba różnych ciekawostek może trochę przytłoczyć. Dla nieco starszych będzie to fascynująca podróż. Wielka zaletą publikacji są piękne ilustracje, zabawne dialogi bohaterów i komiksowa forma publikacji. Tę piękną książkę warto nie tylko przeczytać, ale także mieć w domu na stałe

2048

Rewelacyjna praca!
Mnóstwo wiedzy!
Wesoły komiks z żubrem i wiewiórką w rolach głównych.

Rewelacyjna praca!
Mnóstwo wiedzy!
Wesoły komiks z żubrem i wiewiórką w rolach głównych.

Właśnie z tego powodu i za to jestem wdzięczna wyzwaniowi, że sięgam po książki poza moim normalnym torem wyboru i trafiam na takie perełki! Cudny komiks pod względem wizualnym, edukacyjnym i fabularnym. Wszystko tu się łączy, kręci i wciąga. Mnóstwo informacji, wyselekcjonowanych i ciekawych – budzi ogromną ciekawość świata, otwartość i zachęca do zadumy.

Dzięki ogromnemu rozmiarowi (wydaje mi się, że ciut większemu niż A4) wiele flory możemy zobaczyć w ich rzeczywistym rozmiarze. A w ilustracjach całopowierzchniowych możemy się pogubić, jak w prawdziwym lesie, dżungli czy puszczy.

Wizualnie jest to cudo, wykorzystujące całą tę przestrzeń i nie szczędzące szczegółów. Są tu ilustracje na cały rozmiar, ale również małe dynamiczne okienka pełne akcji. Edukacyjnie – sama dowiedziałam się tu mnóstwa rzeczy, które są przedstawione w tak anegdotyczny sposób, że na długo je zapamiętam, często też przekazywane nam przez lokalnych przewodników – zwierzęta, oczywiście. Fabularnie – o tym nie zapomniano – z grupką naszych polskich odkrywców zwiedzamy świat, a skoki geograficzne mają sens i cel podróży.

Do zwiedzenia, doedukowania i podziwiania:
Białowieski Park Narodowy (Polska)
Park Narodowy Yellowstone (USA)

Park Narodowy Manu (Peru)
Park Narodowy Jiuzhaigou (Chiny)
Park Narodowy Namib-Naukluft (Namibia)
Park Narodowy Grenlandii (Grenlandia)
Park Narodowy Komodo (Indonezja)
Park Narodowy Fiordland (Nowa Zelandia)

Wyzwanie LC 2025 – wrzesień: przeczytam książkę, której akcja rozgrywa się na łonie przyrody.

Dzięki ogromnemu...

290 użytkowników ma tytuł Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych na półkach dodatkowych

Okładka książki Rysie. Historie prawdziwe Michał Figura, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Miasto Tańczącego Karpia. Książka-gra dla poszukiwaczy przygód Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Podziemnik Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Podziemnik Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Wilki. Historie prawdziwe Michał Figura, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Wielka podróż dziadka Eustachego Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Wielka podróż dziadka Eustachego Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu Natalia Baranowska, Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Okładka książki D.O.M.E.K. Aleksandra Machowiak, Daniel Mizieliński
D.O.M.E.K. Aleksandra Machowiak, Daniel Mizieliński
Daniel Mizieliński
Daniel Mizieliński
Razem z żoną Aleksandrą są założycielami Hipopotam Studio, autorami licznych stron www i książek (m.in. D.O.M.E.K., Kto kogo zjada?, Co z ciebie wyrośnie?),a także oprawy graficznej Wydawnictwa 40 000 Malarzy. Prywatnie kolekcjonerzy książek. Absolwenci Wydziału Grafiki ASP w Warszawie.

Banda Czarnej Frotté. Skarpetki powracają! Daniel de Latour
Banda Czarnej Frotté. Skarpetki powracają!
Daniel de Latour Justyna Bednarek
Czytane dzieciom: dziewczynka lat 12, chłopak lat 5 Skarpetki uciekinierzy powracają. Wsiadaj z nimi do połówki kokosa i wyrusz na koniec świata! Tym razem autorka odeszła od krótkich opowiadań i przygotowała dla nas jedną dłuższą opowieść. Wraz z Czarną Frotté i jej bandą będziemy poszukiwać zaginionych i odwiedzać różne zakątki świata. Poznamy co to siła przyjaźni, stracony czas i okazje, równouprawnienie płciowe oraz wiele innych rzeczy. Ilustracje Daniela de Latoura są nieodłączną częścią serii, które w barwnych sposób przedstawiają nam wydarzenia z książki. Każda z otulistupek ma swoją historię i do czegoś dąży. Czarna Frotté rusza w świat w poszukiwaniu zaginionej siostry. Blady Niko szuka brata, który został prezydentem. Dzielna Malinowa z Truskawką chce wrócić do domu. Detektyw Pinkerton zmaga się z klątwą faraona. Kubarat z Bukaresztu jest tęczową skarpetka piszącą wiersze. Pełen energii różowy Gromisław, patrzył w dal, a błękitny Cierpisław skupia się na drobiazgach. Jak to jest w bajkach wszystko dobiega do szczęśliwego końca i wszystkie poszukiwania zostają pomyślnie zakończone. W ich trakcie dojdzie do wielu niespodziewanych zdarzeń i zwrotów akcji. Przejście z kilkunastu opowiadań do jednej dużej historii to udany zabieg autorki. Czekamy na nowe przygody w kolejnym tomie. Czarna skarpetka Frotté ma dość tęsknoty za zaginioną siostrą. Gdy widzi jak inne skarpetki uciekają przez dziurę pod pralką postanawia zrobić to samo i wyruszyć na poszukiwanie siostry. Tak rozpoczyna się piracka eskapada ratunkowa, która pozwoli odnaleźć także przyjaciół i inne tajemnicze lądy.
Hendoslaw - awatar Hendoslaw
Rany Julek! O tym, jak Julian Tuwim został poetą Agnieszka Frączek
Rany Julek! O tym, jak Julian Tuwim został poetą
Agnieszka Frączek Joanna Rusinek
Odwiedź mnie także na mojej stronie, będzie mi bardzo miło Cię ugościć http://kwyrloczka.pl/2026/01/01/o-tym-jak-lobuzowal-tuwim-agnieszka-fraczek-rany-julek-o-tym-jak-julian-tuwim-zostal-poeta/ RANY JULEK! Czyli kolejna odsłona biografii dla dzieci. W tym przypadku, moim skromnym zdaniem, dosyć udana. Na pewno bardziej udana niż historia o Marii Skłodowskiej-Curie. Tyle że to jest akurat moja opinia, a ja jestem już duża i książki dla dzieci nie są dla mnie. To, co było w Julku urzekające – zabawne opowieści i wierszowane wtrącenia – kompletnie nie znalazło uznania u Nasturcji i podobno u reszty klasy również, z paroma jedynie wyjątkami. W mojej ocenie wszystko tu zagrało. Prawdziwe historie z życia Juliana Tuwima – bo o nim właśnie mowa. Zdaje się, że zapomniałam wspomnieć wcześniej o tym drobiazgu. Trzeba przyznać, że miał jako dziecko bardzo oryginalne pomysły i zainteresowania, które zaprowadziły go do równie ciekawej dorosłości. Jedno jedynie mnie zastanawia: czemu nie wspomniano w całej książeczce, że mały Julek był Żydem? Jakby ta część jego życia była dziwnie wstydliwa i niewygodna, aby ujawniać ją małym polskim dzieciakom. Mam też świadomość, że skoro do mnie to wszystko tak przemawia, niestety dla dzieci będzie najprawdopodobniej zbyt skomplikowane, ciut za chaotyczne. Mieszanina stylów – pisanie raz wierszem, żeby zaraz potem powrócić do prozy w połączeniu z rymowanymi przypisami – może stanowić problem, jeśli nie czyta się jeszcze zbyt dobrze. Interpretacje tekstów wierszowanych niekoniecznie muszą być jasne i czytelnie wiązać się z fabułą – w głowie dziecka, oczywiście. To, co mnie właśnie bawiło, sprawiało, że do samego końca nie nudziłam się ani przez moment, małym czytelnikom mogło właśnie sprawiać największą trudność. SŁÓW KILKA O WYDANIU Książkę, przynajmniej tę naszą, wydawnictwa Literatura ilustrowała Joanna Rusinek. Nie jest to akurat mój ideał ilustracji. Myślę, że miały one wpasować się w czasy przedwojenne i to nawet się udało. Dzieci chyba jednak tego tak nie widzą, chociaż Nasturcja uważa, że były one najlepsze z całej książki.
Kwyrloczka - awatar Kwyrloczka
oceniła na73 miesiące temu
Kapelusz Pani Wrony Danuta Parlak
Kapelusz Pani Wrony
Danuta Parlak Iwona Cała
„Kapelusz Pani Wrony” to zbiór czterech opowiadań ze zwierzętami w rolach głównych. W pierwszym z nich ktoś Pani Wronie kradnie kapelusz, przez który jest bardzo rozpoznawalna w lesie. Zwierzęta zachodzą w głowę, gdzie też mógł on się podziać. W końcu w akcję poszukiwawczą zostaje zaangażowany leśny detektyw niedźwiedź Barnaba. Szybko dochodzi do rozwiązania tej frapującej wszystkich zagadki, ale mimo to kapelusz nie wraca do prawowitej właścicielki. W drugim opowiadaniu poznajemy w ogrodzie Wystraszka spod paproci. To dziwny stworek, który boi się absolutnie wszystkiego. Gdy po ogrodzie rozchodzi się wieść, że grasuje w nim Straszny Stwór Wystraszek jest jeszcze bardziej przerażony. Niestety przychodzi mu się z nim zmierzyć. I dziwnym zbiegiem okoliczności udaje mu się pokonać Stwora. W trzeciej historii poznajemy NIC. Nic, które ma bardzo niszczycielskie działanie i sprawia, że niemalże wszystko znika z ogrodu i w tych miejscach pojawia się właśnie ono, czyli NIC. Tu nic i tam nic, wszędzie nic. Aż tu pewnego dnia niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w ogrodzie na powrót można dostrzec wszystko to, co jakiś czas temu zwyczajnie zniknęło. Czyżby to magia? Ostatnia przygoda dotyczy bociana Mikołaja i to ją osobiście uważam za najbardziej ciekawą. Otóż bocian ten oświadcza swym rodzicom, że znalazł wybrankę swego serca. I uwierzcie mi nie byłoby, w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że została nią żaba Izabella. Czyż to nie zabawne? Przyznajcie sami? Jak zakończy się ta historia dowiedzcie się osobiście. Myślę, że zawarty w niej morał zaskoczy niejednego czytelnika. Polecam lekturę „Kapelusz Pani Wrony”, bo szkolna. I należałoby ją przeczytać. Ale szału nie ma…
Iska - awatar Iska
oceniła na61 rok temu
Drzewo życzeń Katherine Applegate
Drzewo życzeń
Katherine Applegate
Spodziewałam się po tej książce jakiejś typowej baśni dla dzieci czy bajki na przeczytanie na dobranoc. Więc kiedy zagłębiłam się w historię, z zaskoczenia uniosłam brwi. Książka przedstawia nam od samego początku, z czym będziemy się mierzyć i z jakiego punktu będziemy obserwować. A właściwie — od kogo będziemy tę historię słuchać, ponieważ w tej książce nie jesteśmy obserwatorami wydarzeń, a raczej słuchaczami. Drzewo życzeń opowie nam jak się nim stało, jak mierzy się z pewnymi regułami i pewną dwójką dzieci. Wokół nich będziemy błądzić i im kibicować. A dlaczego mówię my? Ponieważ drzewo nie zwraca się tylko do mnie (np. drogi czytelniku) tylko do wszystkich, którzy go słuchają (“Może zastanawiacie się,...”). Jednak pod koniec to się zmienia i ta zmiana mocno uderza. Mogę też rzec, że sama się wcieliłam w drzewo. Wszystkie niepowodzenia i sukcesy jakie się pojawią u drzewa odebrałam jakby były moje własne. Czas na fabułę. Jest jak kot — raz chodzi tam i z powrotem, i nagle skręca gdzieś indziej, a czasem zatrzymuje się i wyleguje w jednym miejscu. Inaczej, jest ona ciekawie przedstawiona i łapała mnie, nie chcąc mnie puścić. Sama w sobie jest też ważną rzeczą dla człowieka, ponieważ przedstawia różne jego aspekty. Jednak nie będę się zbytnio rozpisywać na ten temat, bo na tyle książki jest napisane: “Zabawna i ciepła historia o inności i tolerancji”. Zdanie jest w stu procentach prawdziwe. Książka ma w sobie też obrazki i zwykle w innych lekturach mi przeszkadzają, jednak w tej nie były problemem. I nie chodzi tylko o ich cudowny wygląd. One faktycznie dodają wyjątkowości historii, a przy ostatnim z nich, brzuch mi się zacisnął i prawie się popłakałam. I nie tylko przez rysunki, ale miałam chwile kiedy i litery dawały mi takie doznania. Relacje między bohaterami wywoływały u mnie uśmiech i niekiedy się z nich śmiałam (w dobrym sensie),ale tu zostawię lukę dla czytelnika jakie one były. Podsumowując. Książka jest dla każdego. Dziecko, nastolatek, dorosły, czy osoba starsza. Każdy z nich coś wyciągnie i (myślę) że nie będzie się nudził. Ja sama zapewne wrócę do niej niejeden raz. Dziękuję autorce za napisanie tak niezwykłej książki.
Bóbr - awatar Bóbr
ocenił na101 miesiąc temu
O królewiczu, który się odważył! Katarzyna Wierzbicka
O królewiczu, który się odważył!
Katarzyna Wierzbicka Julia Hanke
Książki nagrodzone w konkursach biedronkowych na książki dla dzieci nigdy mnie nie rozczarowały. Tak było też z ,,Królewiczem, który się odważył”. Pozycja ta jest dla mnie dość wyjątkowa, ponieważ miałam przyjemność poznać autorkę na jednej z grup pisarskich. Tytułowy królewicz jest młodszym z dwóch synów pary królewskiej. Czuje się źle, ponieważ rodzice traktują go jak malutkie dziecko, a jego starszy brat cieszy się sławą dzielnego rycerza. Królewicz postanawia więc uciec z domu i udowodnić wszystkim, że jest odważny i może być rycerzem. W ślad za nim podąża jego siostra Hermenegilda. Katarzyna Wierzbicka bazuje na znanych toposach z klasycznych baśni takich jak droga do zdobycia sławy i udowodnienia swojej odwagi, czarownice, magiczne stworzenia, ale przedstawia je w sposób mający powiązania z realnym światem dzieci. Chociaż ja oczywiście nie jestem już grupą odbiorczą tej książeczki i nie zawsze umiem utożsamić się z bohaterem, to jestem pewna, że wiele dzieci odnajdzie w Królewiczu swoje przeżycia i rozterki w ciekawym tym wieku, gdy zaczynamy dorastać i postrzegać siebie jako coś odrębnego od swojej rodziny… a większość świata nadal uważa nas za dzieciaczki. Główny bohater jest bez wątpienia młodym bohaterem, z którym dzieci mogą się utożsamić, a fakt, że kolejną ważną postacią jest jego rezolutna i uparta siostra sprawia, że książka przypadnie do gustu zarówno chłopcom, jak i dziewczynkom, szczególnie że nie idzie w stereotypy związane z płcią – chłopiec ma prawo być niepewny i się bać, dziewczynka może mieć cięty język i zdolności przywódcze. Stereotypy nie dotyczą też innych aspektów utworu – czarownica okazuje się miłą, mądrą staruszką, smok kochanym przyjacielem, a żaba romantyczną ,,panienką” pragnącą poznać prawdziwą miłość. W ten sposób dzieci mogą nauczyć się empatii i nieoceniania po pozorach. Kasia Wierzbicka zwraca też uwagę na relacje rodziców i dzieci, pokazując, że obie strony powinny zdobyć się na tolerancję i zrozumienie dla drugiej osoby. Może w ten sposób dzieci łatwiej pojmą, dlaczego czasem rodzice są wobec nich nadopiekuńczy? ,,O królewiczu, który się odważył” to bardzo wartościowa pozycja dla dzieci. Jednocześnie przekazuje wartości i pomaga dzieciom zrozumieć własne problemy i emocje, ale też wciąga, rozczula i wywołuje uśmiech na twarzy. Polecam gorąco do czytania z dziećmi. ,, Czasem warto jest wyruszyć w nieznane(…) Ale równie dobrze jest wrócić do domu.”
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie Barbara Gawryluk
Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie
Barbara Gawryluk
"Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie" to książka dla dzieci autorstwa Barbary Gawryluk, która zabiera czytelników w podróż pełną przygód i wzruszeń. Główna bohaterka, mała świnka Tutu, marzy o odnalezieniu legendarnej Wyspy Świnek, gdzie wszystkie świnki mogą żyć szczęśliwie i bez trosk. Warto zwrócić uwagę na ciekawą fabułę. Książka wciąga czytelników od pierwszej strony. Historia Tutu pełna jest przygód, niebezpieczeństw i wzruszeń, a finał zaskakuje i napawa optymizmem. Istotne jest także wartościowe przesłanie: Książka porusza ważne tematy takie jak przyjaźń, odwaga, dążenie do marzeń i akceptacja siebie. Tutu uczy dzieci, że warto wierzyć w swoje marzenia i nigdy się nie poddawać, nawet gdy napotykają trudności. W książce można znaleźć pewne stereotypy dotyczące wyglądu i charakteru poszczególnych zwierząt. Na przykład papugi są przedstawiane jako gadatliwe i plotkarskie, a hipopotamy jako leniwe i żarłoczne. Brak głębi psychologicznej: Książka skupia się głównie na akcji i przygodach, a mniej na psychologii bohaterów. Brakuje w niej głębszych refleksji nad ich uczuciami i motywacjami. Ogólnie rzecz biorąc, "Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie" to ciekawa i wartościowa książka dla dzieci. Jest to pozycja, która z pewnością spodoba się małym czytelnikom i skłoni ich do refleksji nad ważnymi tematami. Polecam tę książkę wszystkim rodzicom, którzy szukają ciekawej i pouczającej lektury dla swoich dzieci.
Nessie - awatar Nessie

Cytaty z książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

Dodaj cytat z książki Którędy do Yellowstone? Dzika podróż po parkach narodowych

Video

Video