Piąte przykazanie

- Dioniza Remańska (tom 3)
- Czwarta Strona
- 2020-10-14
- 2020-10-14
- literatura polska
Po uzyskaniu licencji detektywa Dioniza Remańska kupuje dom w Strzygomiu. Przyjmuje kilka prostych zleceń i powoli rozkręca firmę. Pewnego dnia w agencji pojawia się Maria Pisarek. Zrozpaczona kobieta twierdzi, że jej syn, Paweł, który zdaniem policji zaginął, został tak naprawdę zamordowany. Podejrzewa prawie wszystkich mieszkańców miejscowości Osiny, którzy rzekomo szykanowali jej dziecko, a w końcu doprowadzili do śmierci chłopaka.
Z czasem wychodzi na jaw, że Paweł Pisarek, młody i zdolny informatyk, szantażował wiele osób, jednak z powodu braku dowodów śledztwo zostaje zawieszone. Równolegle prowadzona jest sprawa bestialsko skatowanego proboszcza.
Czy zniknięcie Pawła może mieć coś wspólnego z morderstwem proboszcza, w którego komputerze chłopak znalazł dowody na to, że ksiądz wykorzystywał seksualnie nieletnich? Dioniza wie, że poszukiwanie mordercy przyniesie więcej pytań niż odpowiedzi.
Nie mam drugiej części, ale nadrobię. Nadal jestem ciekawa dalszych losów Dionizy. Ta też była ciekawa, ale i smutną. Porusza (jakże aktualny temat) pedofilii wśród księży. Przeczytajcie
Pokaż mimo toTrzecia część z Dionizą bardzo mi się podobała. Polecam.
Trzecia część z Dionizą bardzo mi się podobała. Polecam.
Pokaż mimo toKolejna książka Pani Hanny Greń, która umiliła mi kilka wieczorów. Lubię Dionizę i lubię rozwiązywać z nią zawiła zagadki kryminalne. To osóbka z poczuciem odpowiedzialności ale i z poczuciem humoru. To właśnie Dionizie mimo zmowy milczenia mieszkańców Osin udaje się rozwiązać zagadkę zniknięcia młodego chłopaka. Trochę zaskoczyło mnie rozwiązanie tej zagadki. Nie podobała mi postawa komendanta komisariatu do którego po pomoc zwróciła się Dioniza. Dobrze, że w końcówce się chłopisko ogarnął i umiał przeprosić. Książkę czyta się szybko, lekko i przyjemnie.
Kolejna książka Pani Hanny Greń, która umiliła mi kilka wieczorów. Lubię Dionizę i lubię rozwiązywać z nią zawiła zagadki kryminalne. To osóbka z poczuciem odpowiedzialności ale i z poczuciem humoru. To właśnie Dionizie mimo zmowy milczenia mieszkańców Osin udaje się rozwiązać zagadkę zniknięcia młodego chłopaka. Trochę zaskoczyło mnie rozwiązanie tej zagadki. Nie...
więcej Pokaż mimo toKolejny bardzo dobry tom. Legendy najwyraźniej są motywem przewodnim pisarki. Bardzo pomysłowe.
Pokaż mimo toMoże to i dobre, ale dla mnie dyskwalifikujący jest wątek pedofilski. W mojej opinii jest to tak straszne zboczenie, że nie należy wykorzystywać tego w literaturze.
Pokaż mimo toTrzeci tom z cyklu Dioniza Remańska lepiej się czytało niż poprzednie, ale nie jest to dla mnie na tyle ciekawe, żeby chciało mi się sięgnąć po kolejny tom. Książki Hanny Greń z serii: Śmiertelne wyliczanki były dla mnie pod każdym względem lepsze: fabularnym, językowym i etnologicznym.
Pokaż mimo toMoje ostatnie odkrycie . Nie czułam tego że czytam 3 tom (moje niedopatrzenie w bibliotece) . Mocny wątek pedofilski i fanatyzmu religijnego . Lekki realizm magiczny . Jeśli lubicie prywatnych detektywów spooko , jeśli was oni denerwują to nie jest książka dla was :) . Ja polecam , jak ktoś przeczytał już wszystkich super popularnych autorów i szuka czegoś innego ;) .
Pokaż mimo toDobrze się czyta, wciągająca, aczkolwiek nic jej nie wyróżnia spośród kryminałów.
Pokaż mimo toKryminał obyczajowy, poruszający temat molestowania, pedofilii, wymuszeń, szantażu i wykorzystywania ludzi. Mroczne sekrety małej społeczności, które przynoszą zło. Dobrze napisana, z dozą dobrego humoru. Polecam!
Pokaż mimo toChyba czytam w niewłaściwej kolejności, ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Ważne, że ciekawe.