Niezbity dowód

- Celina Stefańska (tom 3)
- Czwarta Strona
- 2020-10-28
- 2020-10-28
- literatura polska kryminał niebezpieczeństwo detektyw śledztwo morderstwo
Porywająca powieść mistrzyni kryminału psychologicznego!
Adela Naczyńska, pracownica sklepu z antykami, zostaje zamordowana. Tuż przed śmiercią dowiaduje się, że część jej rodzinnego majątku, drogocenna lampa Tiffany’ego, która podobno spłonęła w pożarze dwadzieścia lat temu, jednak przetrwała.
Syn i mąż Adeli zwracają się w tej sprawie do Celiny Stefańskiej. Tropy prowadzą ją aż do Bazylei. Prywatna detektyw staje przed wielkim wyzwaniem, podążając śladem drogocennego antyku, który może stanowić niezbity dowód w sprawie zabójstwa…
Wyróżniona opinia
Niezbity dowód
Dla niektórych osób czytanie jest czynnością mechaniczną, z której nie czerpią żadnej radości. Wykorzystują ją do pozyskiwania informacji. Ze mną jest zupełnie inaczej. Od wielu lat kontakt ze słowem pisanym stanowi dla mnie ogromną przyjemność. To moje lekarstwo na smutki, odpoczynek od obowiązków, siła pochodząca z papieru. Po setkach przeczytanych powieści mam już ukształtowany gust i dokładnie wiem, jakie warunki muszą zostać spełnione, abym poczuła więź z konkretnym tytułem. Pierwszą książkę Małgorzaty Rogali przeczytałam dość dawno i pamiętam, że był to pierwszy tom przygód Agaty Górskiej i Sławka Tomczyka. Charakterystyczna okładka zapadła mi w pamięć tak samo mocno jak treść. To było coś zupełnie innego- napisanego przez osobę, której sposób postrzegania polskiej rzeczywistości był (i jest) mi bliski. Kiedy „Czwarta Strona Kryminału” zapowiedziała, że Autorka przedstawi niedługo zupełnie nową bohaterkę bałam się, że to może być pomysł trudny do zrealizowania. Opis wyglądał niezwykle zachęcająco, jednak romans sztuki z kryminałem to delikatna materia. Nie każdy potrafi ująć kwestie artystyczne w sposób merytoryczny nie obciążając ich balastem wiedzy wyniesionej z encyklopedii, wystaw, czy konsultacji ze specjalistami. Bywa nużąco i niekompetentnie. Rzecz w tym, że nie znałam jeszcze podejścia Małgorzaty Rogali do tworzenia powieści- tak chyba mogę to najkrócej ująć. Z dzisiejszej perspektywy wiem, że jest to jedna z najbardziej kreatywnych osób, potrafiąca zainspirować się dosłownie wszystkim i wszędzie. Jej bystry umysł wyławia niuanse, nad którymi pracuje później przez wiele tygodni, szlifując je aż do całkowitej perfekcji. Cieszę się ogromnie, że Autorka znalazła w sobie odwagę, by przelać swoje pasje na papier, tworząc coś zupełnie nowego i dalekiego poprzednim dokonaniom. Sądzę, że cykl o młodej pani detektyw jest najlepszym dowodem na to, iż warto podejmować wyzwania, dać się poznać czytelnikowi z nieznanej dotąd strony. Rozumiem, że wiele osób mocno przywiązało się do poprzednich bohaterów i trudno im się dziwić, jednak chciałabym zachęcić Państwa do przełamania czytelniczej rutyny i sięgnięcia po „Kopię doskonałą”, Cenny motyw” oraz „Niezbity dowód”. Seria o Celinie Stefańskiej to majstersztyk językowy. Najbardziej adekwatnym przymiotnikiem, który dotychczas udało się do niej dopasować to określenie „analogowa”. Dlaczego? Napisana niezwykle staranną polszczyzną, schematem przypomina najlepsze powieści z czasów, kiedy nikt nie słyszał o wirtualnej rzeczywistości. Operuje emocjami, nie epatuje krwią, wulgaryzmami i zbędną brutalnością. W żadnej z trzech historii nie znalazłam pośpiechu i bylejakości zarówno w wypowiedziach bohaterów, jak i ładzie chronologicznym. Nie odnotowałam zbędnych dialogów, czy tak ostatnio modnego lokowania znanych marek, czy produktów. Liczy się jakość fabuły i relacje między ludźmi, a nie opakowanie. Kolejnym obszarem, o którym warto wspomnieć jest dbałość o szczegóły. Jeśli mowa o konkretnym twórcy, czy dziele zawsze jest to zgodne ze stanem faktycznym (sprawdziłam przygotowując się do pisania kolejnych recenzji). Pisarka nie sięga jedynie po istniejące prace, ale dla potrzeby kolejnych zleceń pani detektyw tworzy własne, które mogłyby istnieć w rzeczywistości. Rzeczowe opisy wprowadzające konkretny temat są zwięzłe, ale niezwykle klimatyczne. To rzadka umiejętność, by mówić krótko, ale precyzyjnie. Małgorzata Rogala jest pisarką świadomą wagi słów - to chyba lubię i cenię w Jej twórczości najbardziej. Ta trylogia została stworzona z umiłowania piękna. Wątki kryminalne zadowolą zwolenników wcześniej wspomnianego duetu Górska-Tomczyk, chociaż to nie one stanowią jedyny cel opowieści. Tutaj chodzi o coś więcej - celebrację sztuki. Celina Stefańska to moja ulubienica i główna bohaterka trylogii. Inteligentna, otwarta na innych, wierząca, że wiele można zyskać pracą i uczciwością. Nie ma w sobie potrzeby podążania za modą, jakakolwiek by ona nie była. To prawdziwa artystka, potrafiącą zdobyć się na bycie indywidualnością. Uwielbiam ją szczególnie za wady, ponieważ to właśnie dzięki nim jest taka wyjątkowa i piękna. Reasumując, „Niezbity dowód” to propozycja dla osób pragnących obcować z literaturą obyczajową na bardzo wysokim poziomie. Małgorzata Rogala nikomu niczego udowadniać już nie musi. Pisze, by dzielić z nami swoje pasje. Serdecznie dziękuję Autorce oraz wydawnictwu za możliwość zamieszkania na stronach „Niezbitego dowodu” oraz objęcia patronatem medialnym tej historii. To prawda, że identyfikuję się z główną bohaterką i w ten sposób spełniło się moje niewypowiedziane nigdy marzenie.
Szybko i lekko się czyta, wartka akcja.siegne po pozostałe części.
Szybko i lekko się czyta, wartka akcja.siegne po pozostałe części.
Pokaż mimo to" Niezbity dowód" Małgorzaty Rogali, to kontynuacja cyklu z prywatną panią detektyw Celiną Szafrańską.
Podobnie jak w poprzednich tomach, autorka zabiera nas w kryminalną podróż szlakiem pięknych i zabytkowych przedmiotów. Tym razem obiektem kradzieży padła drogocenna lampa Tiffany’ego. Niestety przy okazji kradzieży doszło również do morderstwa. Zamordowano została Adela Naczyńska, pracownica sklepu z antykami. Tuż przed śmiercią dokonała przerażającego odkrycia, które związane jest z tragedią rodzinną sprzed lat. Wtedy spłonął jej dziadek oraz dom z dobytkiem całego życia, a wśród nich cenne rzeczy. Wówczas uznano, że pożar spowodowany był nieszczęśliwym wypadkiem, a wszystkie znajdujące się w nim rzeczy uległy spaleniu. Nikt nie przypuszczał, że ktoś dokonał tego aktu celowo.
Mąż zmarłej Adeli wraz z jej synem wynajmują Celinę jako prywatnego detektywa, aby niezależnie od prowadzonego śledztwa przez policję zajęła się sprawą.
Autorka ciekawie poprowadziła fabułę. Akcja płynnie podsuwa się do przodu, odsłaniając różne fakty i powiązania. Ślady prowadzą do Bazylei, gdzie Celina przeprowadziła bardzo ważną rozmowę, ale również pokazała czytelnikowi turystyczne atrakcje.
Bohaterowie powieści są bardzo charakterystyczni i dobrze wykreowani. Wyraziste postaci ukazujące swoje zalety, ale i wady. Często pełne humory i wścibskie.
Pani Małgorzata ma tak lekkie pióro, że jej książki czyta się z ogromną przyjemnością. Opowiedziane przez nią historie bardzo mocno działają na wyobraźnię przenosząc czytelnika w miejsca zdarzenia. Choć trudno o powieściach napisanych przez autorkę, powiedzieć, że są literaturą piękną, czy z jej pogranicza, to jednak ja bardzo dobrze odpoczywam przy każdej lekturze.
Powieść podzielona jest na rozdziały, które opatrzone są krótkimi, według mnie niepotrzebnymi informacjami o tym, co będzie się znajdowało w danej części. Dla baaardzo niewymagających czytelników, właściwie to wystarczy, gdyż te nagłówki stanowią pewną formę spamu.
Całość dość poprawna i warta przeczytania, do czego zachęcam.
więcej Pokaż mimo toPodobnie jak w poprzednich tomach, autorka zabiera nas w kryminalną podróż szlakiem pięknych i zabytkowych przedmiotów. Tym razem obiektem kradzieży padła drogocenna lampa Tiffany’ego. Niestety przy okazji kradzieży doszło również do morderstwa. Zamordowano została Adela...
Spokojny kryminał, a jednak frapujący i zaskakujący.
Spokojny kryminał, a jednak frapujący i zaskakujący.
Pokaż mimo toOstatnia część tej serii była dla mnie najgorszą książką z wszystkich jakie przesłuchałem tej autorki. Były momenty jakby ktoś wklejał fragmenty książek i nie połączy je odpowiednim tekstem. Bez polotu, bez emocji i nie chodzi mi o bohaterkę Celinę. Nawet jej przyjaciółka Karolina w 3 tomie była jakaś taka przygaszona.
Porównując z serią ze Sławkiem Tomczykiem i Agatą Górską ta tutaj to przepaść w sztuce pisarki. Musiała to pisać inna Rogala. Nie widzę tu innego wytłumaczenia.
Przesłuchałem wszystkie jej serie i były super. Ta seria jest zupełnie inna a 3 tom najsłabszy.
więcej Pokaż mimo toPorównując z serią ze Sławkiem Tomczykiem i Agatą...
Lekki kryminał, jak ktoś lubi. Bardziej dla mnie przygodowa książka. Ale czyta się przyjemnie. Jak ktoś takie właśnie lubi, polecam.
Pokaż mimo toDobrze się czytało, ale inne książki M . Rogali bardziej mi się podobały.
Dobrze się czytało, ale inne książki M . Rogali bardziej mi się podobały.
Pokaż mimo toOstatnia część przygód z Celiną Stefańską, na tym samym poziomie co poprzednie.
Plus za opis Bazylei i wielu atrakcji tego miasta.
Na minus fatalna główna bohaterka, bez ikry i bez szans na polubienie. Dodatkowo strasznie denerwująca koleżanka Celiny - Szyszka.
Ostatnia część przygód z Celiną Stefańską, na tym samym poziomie co poprzednie.
Pokaż mimo toPlus za opis Bazylei i wielu atrakcji tego miasta.
Świetna tematyka, coś innego. Mi ppdobalo się bardzo
Świetna tematyka, coś innego. Mi ppdobalo się bardzo
Pokaż mimo toJakoś nie przemówiła do mnie ta książka. Język przekombinowany, jak dla mnie. Gdybym była nastolatką, pewnie bym doceniła...
Pokaż mimo toW " Niezbitym dowodzie" tak jak i w innych książkach z cyklu o Celinie Stefańskiej razi ciężkość pióra, to że bohaterka jest mega poprawna - typ szkolnej kujonki, no i dialogi - nie wiedzieć czemu rozmówcy Celiny ustawicznie tłumaczą się, odpowiadają na niezadane pytania, tym samym ułatwiając zadanie pani detektyw. Do tego, nie wiedzieć czemu kłaniają jej się w pas. Podam przykład. Celina prosi swego rozmówcę o szklankę wody. Rozmówca nalewa wodę do szklanki "Przepraszam, powinnam była wcześniej zaproponować". " Nic się nie stało, dziękuję". Służalczość drażni, jest czymś innym niż uprzejmość.
W " Niezbitym dowodzie" tak jak i w innych książkach z cyklu o Celinie Stefańskiej razi ciężkość pióra, to że bohaterka jest mega poprawna - typ szkolnej kujonki, no i dialogi - nie wiedzieć czemu rozmówcy Celiny ustawicznie tłumaczą się, odpowiadają na niezadane pytania, tym samym ułatwiając zadanie pani detektyw. Do tego, nie wiedzieć czemu kłaniają jej się w pas. Podam...
więcej Pokaż mimo to