Egipcjanin Sinuhe t. I
- powieść historyczna
- 1987-01-01
- Zygmunt Łanowski
- Egipt historia faraon intrygi
Najsłynniejsza powieść historyczna Walteriego; barwny, ale całkowicie wierny prawdzie historycznej obraz czasów rewolucji religijnej i społecznej faraona Amenofisa IV (Echnatona), opisanej w pamiętniku egipskiego lekarza. Sinuhe, jako królewski trepanator związana z najwybitniejszymi osobistościami epoki, zostaje wmieszany w ówczesne wydarzenia i intrygi.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 3 274
- 1 948
Być może myśl ludzka jest niedoskonała i że może poza nią istnieć coś, czego oko nie widziało i ucho nie słyszało, a dłoń nie może uchwycić....
RozwińI nie jest winą kobiety, gdy zwraca się ona ku innemu mężczyźnie, lecz jest to wina mężczyzny ponieważ nie potrafi dać jej tego czego potrze...
RozwińNawet gdyby przyszły czasy, kiedy nie będzie już bogatych ani biednych, to zawsze jeszcze będą mądrzy i głupi, chytrzy i naiwni. Tak zawsze ...
Rozwiń
Opinie [241]
Jedna z najpiękniejszych powieści, jakie czytałam. Po raz pierwszy wpadła mi w ręce gdzieś w czasach licealnych, a jednak zdarza mi się do niej wracać - choćby we fragmentach - raz na jakiś czas. I gwarantowana jest całkowita immersja, flow i eskapizm - czyli dokładnie to, o co chodzi w dobrej lekturze!
więcejTłem akcji jest panowanie Amenhotepa IV (Echnatona), władcy z XVIII...
"Egipcjanin Sinuhe" to bardzo dobra lektura, która poza rozrywką oferuje również wiele tematów do głębszych przemyśleń. Chociaż akcja książki rozgrywa się w starożytnym Egipcie, to pobrzmiewają w niej echa czasów, które mają dopiero nastąpić.
więcejObok postaci fikcyjnych pojawiają się postaci historyczne, a Mika Waltari proponuje nam autorską wizję zagadkowych czasów panowania...
ciekawa, bo z serii starożytnego Egiptu, ale jednak trochę się męczyłam czytając ją.
Pokaż mimo totreść przygód fajna i wciągająca, ale sam bohater mało jaskrawy.
polecam "Krew Faraonów" Wojciecha Dutki, podobna konwencja i lepiej się czyta :)
Skończyłam czytać „Egipcjanina Sinuhe” i na kilka słów wrażeń z tej lektury zapraszam Was na www.czytaska.pl
więcejTo lektura, która wywołała we mnie sprzeczne uczucia. Od zachwytu po znużenie. „Co za dużo to nie zdrowo” w pigułce.
Miewacie tak, że książka początkowo zachwyca i oszałamia, potem zaczyna męczyć i nużyć? Mimo znakomitego ujęcia tematu?
Ocena 8 za wartość...
Piękna, smutna, melancholijna książka o władzy, utopii i uwikłaniu jednostki w historię.
Pokaż mimo toKsiążka mojej młodości. Dla mnie rewelacja. O mało co nie poszedłem na archeologię po przeczytaniu tego dzieła.
Pokaż mimo toBardzo spójna fabuła, gdyby nie 2/3 wątki, totalnie nierealistyczne i odbiegające od logiki całej książki. Oba do tego są dosyć ważne dla dwóch głównych bohaterów i brzemienne w skutkach. Oba są powiązane z kobietami i tym jakie potrafią być złe - może autor miał jakieś złe przeżycia z kobietami. Nadal jednak te wątki są dosyć nierealistyczne i przesadzone.
więcejCała historia i...
Z tą książką zapoznałem się wiedziony opinią, ze zawiera wiele przemyśleń życiowych, a człowiek dzięki niej staje się mądrzejszy - to prawda.
Pokaż mimo toŚwiat przedstawiony w tej książce jest magiczny.
Pokaż mimo tobardzo realistycznie oddał klimat tamtych czasów Podążamy za lekarzem Sinuhe i jego niezwykłymi podróżami. Bohater jest bardzo uczuciowy i można się z nim utożsamiać. Poza tym książka zawiera dużo ciekawych przemyśleń, czy rad. To był przypadek, że przeczytałam tę książkę i jestem z niego zadowolona hah
Starożytny Egipt to nie są moje rejony, ale ta książka wciąga oj wciąga. Polaczenie krwistych postaci i realia czasów. Taka podróż w czasie.polecam