Mały wielki człowiek

Okładka książki Mały wielki człowiek autora Thomas Berger, 9788380691711
Okładka książki Mały wielki człowiek
Thomas Berger Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Ekranizacje: Mały Wielki Człowiek (1970) Seria: Kultowa seria filmowa literatura piękna
Kultowa seria filmowa
Little Big Man
2015-11-19
1988-01-01
Lech Jęczmyk
Ekranizacje:
Mały Wielki Człowiek (1970)

Kup Mały wielki człowiek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mały wielki człowiek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mały wielki człowiek

"Mały Wielki Człowiek" to opowieść o białym, niewielkiego wzrostu Jacku Crabbie, wychowanku plemienia Czejenów. Film Arthura Penna z Dustinem Hoffmanem w roli głównej jakoś specjalnie nie utkwił mi w pamięci, choć to solidne kino (cóż, trzeba zrobić powtórkę). Sama książka Thomasa Bergera to inna para kaloszy, a może bardziej mokasynów. Czyta się szybko, nie ma miejsca na nudę. Jest przygoda, walki i bitwy, kobiety, alkohol, hazard i skalpowanie. Ot, proza życia. Sporo tu humoru, ale też i goryczy, ciekawych przemyśleń, przedstawienie obyczajów rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Pojawiają się autentyczne postacie, jak choćby generał Custer, Wyatt Earp czy Dziki Bill Hickok.
"Ten chłopiec nie jest już chłopcem. Jest odważny. Jest drobny fizycznie, ale ma wielkie serce. Będzie się nazywał Mały Wielki Człowiek."

Forest Gump na Dzikim Zachodzie. Fantastyczna książka.

Forest Gump na Dzikim Zachodzie. Fantastyczna książka.

Koniecznie, lektura obowiazkowa dla wszystkich, z naciskiem na tych, ktorych cechuje duze poczucie humoru, dystansu do ludzkosci, historii i swiata. Nie pamietam, czy w moim wypadku ksiazka byla pierwsza, czy tez zaczelam od filmu. Nie ma to znaczenia, gdyz i tak trzeba odrobic obie pozycje. Jesli moge doradzac, chyba jednak zaczelabym od ksiazki. Mam ja zamiar powtorzyc i potem znow marsz na kanape tv.

Historia bialego chlopca, ktory na skutek roznych zdarzen, wychowuje sie wsrod Indian i bialych, na przemian. Sledzac jego losy przerabiamy historie Ameryki w czasach kolonizowania nowych terenow przez bialych imigrantow. Czasem jest smieszno, czasem straszno, co nie zmienia faktu, ze nie mozna sie od tej ksiazki oderwac.

To jest lekcja historii z tej boskiej Ameryki, ktora wszyscy zwykli sie zachwycac ongis, a potem juz troche mniej, gdyz dostep do mediow sprawil, ze niepopularna prawda wyszla na jaw. Nigdzie nie bylo kolorowo, ale w Ameryce Polnocnej to sie dopiero dzialo, mordy, rabunki i gwalty, i to wszystko w bialy dzien i z blogoslawienstwem wladzy, w imie prawa i z bogiem na ustach. Wybijanie Indian, i cala dopisana do tego agenda, tak im pieknie szlo, ze do niedawna wszyscy uwazali, ze to wrecz szlachetne dzielo oczyszczania srodowiska bylo, zadna tam eksterminacja.

Atutem tej pozycji jest to, ze te tragiczne wydarzenia zostaly podane tu w taki sposob, ze pomimo swego smutnego wydzwieku bardzo czesto ksiazka wywoluje smiech na ustach. Ot, samo zycie. Smiech i lzy przeplataja sie raz po raz.

Goraco polecam.

1201 użytkowników ma tytuł Mały wielki człowiek na półkach głównych
213 użytkowników ma tytuł Mały wielki człowiek na półkach dodatkowych

Thomas Berger
Thomas Berger
Był żołnierzem, służył m.in. w Europie. Studiował na University of Cincinnati i Columbia University, pracował jako bibliotekarz i dziennikarz. Służba w okupowanych Niemczech posłużyła mu jako tło debiutu, powieści Wariat w Berlinie (1958). Jej bohater Carl Reinhart będzie powracać w kolejnych książkach, w skład cyklu wchodzą także następujące tytuły Reinhart in Love, Żyć, nie umierać! oraz Reinhart's Women. Najwięcej uznania przyniósł Bergerowi Mały Wielki Człowiek (1964),powieść o białym chłopcu, który wychowywał się wśród Czejenów, będąc jednocześnie białym Amerykaninem z obszarów pogranicza. Główna część utworu ukazuje różnice między sposobami życia białych Amerykanów i Indian, a narrator Jack Crabb poznaje wiele postaci historycznych, zarówno Indian jak i białych (gen. Custera, Wyatta Earpa, Dzikiego Billa Hickoka). Książka została sfilmowana w 1970 przez Arthura Penna, główną rolę w filmie zagrał Dustin Hoffman.

Cytaty z książki Mały wielki człowiek