Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a

Okładka książki Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a autora Annabel Abbs, 9788327716620
Annabel Abbs Wydawnictwo: MANDO literatura piękna
The Joyce Girl
2019-09-18
2019-09-18
Małgorzata Kafel

Kup Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a w ulubionej księgarnii

Oceny książki Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a

OPINIE i DYSKUSJE o książce Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a

Zatopilam się w tej historii, książka zainspirowała mnie do poszukiwań historii losów jej bohaterów .
Gorąco polecam na długie zimowe wieczory. Każdemu kto chce poczuć duch artystycznego Paryża i dzielić radości Lucii Joyce ale i poddać się otchłani i ciemności która zawładnęła jej istnieniem.
Historia zainspirowana losami córki Jamesa Joyce nie pozostawi Was obojętnymi.

Historia zainspirowana losami córki Jamesa Joyce nie pozostawi Was obojętnymi.

Do przeczytania zachęcił mnie opis, w tym również pojawiająca się postać Carla Junga. Nigdy przedtem nie słyszałam o rodzinie Joyców, nie miałam pojęcia o istnieniu wielkiego pisarza (geniusza) Jamesa Joyce'a, dlatego od początku książka była dla mnie historią zupełnie nową i świeżą. W trakcie czytania z ciekawością szukałam autentycznych zdjęć bohaterów żeby "poznać" ich bliżej. Z perspektywy przeczytania całości muszę przyznać, że autorce bardzo dobrze udało się połączyć fikcję z rzeczywistością. Od początku do końca książka jest spójna. Bardzo dobrze autorce udało się uchwycić przejście między okresem szczęśliwości, spełnienia, a okresem popadania w rozpacz, gniew i bunt. Czytelnik z każdym kolejnym rozdziałem razem z główną bohaterką przeżywa jej emocje i nie może powstrzymać się od współczucia. Zawody miłosne, brak kontroli nad własnym życiem, odejście od pasji, oczekiwania, niezrozumienie, samotność....Lucia była bardzo piękną dziewczyną ze swoimi pasjami, marzeniami i bolesne było czytanie o tym jak pomału wszystkiego była pozbawiana przez najbliższe osoby. Książka naprawdę dobra i poruszająca, ukazująca jak duże znaczenie dla dorosłego życia ma okres dzieciństwa, środowisko i relacje z rodzicami oraz o tym jak łatwo zniszczyć czyjąś psychikę.

To ciekawy beletryzowany portret Lucii Joyce, córki słynnego pisarza Jamesa Joyce'a, autora "Ulissesa". Lubię autentyzm postaci. Taneczne wstawki autorki są interesujące – a główna bohaterka właśnie odznacza się talentem artystycznym (taniec i choreografia).

Wczesna młodość nacechowana jest wesołymi momentami; są romanse, ale i wynikające z nich zawody miłosne. Czułem jak tekst emocjonalnie przeprowadza mnie od radosnych chwil z początku realistycznej powieści do dużego przygnębienia na końcu książki. Myślę że w dużym stopniu samotność wpędza Lucię Joyce w problemy psychiczne. Dla mnie jest to historia "ściskająca za serce" z żalu nad jej dorosłym życiem. Widzę zaprzepaszczenie rozwoju swojej pasji z powodu czynników niezależnych od głównej bohaterki. Występuje nieodpowiednia zależność: córka jest podporządkowana (włącznie z matką, która narzuca taki styl życia) dobrodusznemu ojcu, pomagając mu w jego pracy zawodowej.

To bardzo udany debiut powieściowy Annabel Abbs. Jest odpowiednio przygotowana do pisania o rodzinie Joyce'ów. Oprócz tego uczy się tańczyć – to ważne, bo dzięki temu rozumie ruch ciała i zna występujące przy tym nazwy. Podoba mi się ta książka z trzech istotnych powodów: elementy tańca, wiele znanych postaci historycznych (przeważnie artystów),umiejętność opisania przez autorkę. Chcę do niej kiedyś powrócić.

248 użytkowników ma tytuł Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a na półkach dodatkowych

Annabel Abbs
Annabel Abbs
Dorastała w Walii i Sussex. Autorka powieści historycznych i obyczajowych. Pisuje również artykuły i opowiadania do prasy, w tym: The Guardian Paris Review, The Irish Times, Elle, The Daily Telegraph, Psychology Magazine. Dotychczas jej książki publikowane były w Polsce, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Włoszech. Debiutowała powieścią „Joyce Girl. Pasja i upadek”.

Cytaty z książki Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a

Dodaj cytat z książki Joyce Girl. Pasja i upadek. Literacka opowieść o córce Jamesa Joyce'a