Historia porządnej rodziny

- Storia di una famiglia perbene
- 2019-09-11
- 2019-09-11
- Lucyna Rodziewicz-Doktór
Włochy, lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku. Życie w najstarszej dzielnicy Bari toczy się między białymi domami, w labiryncie ulic, pośród radosnych krzyków dzieci, zapachu suszącej się pościeli i aromatycznej woni sosu pomidorowego. Maria wychowuje się wraz dwójką starszych braci, Giuseppem i Vincenzem. Jest dziewczynką o drobnej budowie ciała i ciemnej karnacji, a cechą szczególną są nietypowe rysy, które sprawiają, że wyróżnia się spośród rówieśniczek. Ze względu na niepokorny i buntowniczy charakter otrzymała przydomek Malacarne, ladaco. Żyje w miejscu, gdzie czas się zatrzymał, w dzielnicy, w której króluje wszechobecna przemoc. Jedynym stałym punktem jest Michele, pochodzący z ubogiej i cieszącej się w starym Bari złą sławą rodziny. Przyjaźń między tą dwójką, pomimo wrogości dzielącej obie rodziny i kłód rzucanych pod nogi przez życie, umacnia się z biegiem lat. Aż w końcu silne i zarazem niemalże braterskie uczucie przeradza się z miłość. W miłość niemożliwą, która ochroni przed żalem wobec reszty świata i przed otaczającym rozpadem.
W najstarszej i najbiedniejszej dzielnicy Bari rodzi się nieoczekiwana przyjaźń, jak kwiat na spalonej słońcem ziemi. Miłość, która budzi sprzeciw, ale która potrafi się mu oprzeć.
Kup Historia porządnej rodziny w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia porządnej rodziny
363 użytkowników ma tytuł Historia porządnej rodziny na półkach głównych- Chcę przeczytać 187
- 2025 7
- 2019 7
- 2020 5
- Legimi 5
- 2023 5
- 2020 5
- 2022 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia porządnej rodziny
Z Genialną przyjaciółką ta książka ma tyle wspólnego, że autorka dosłownie zerżnęła z niej większość pomysłów. I na tym się podobieństwa kończą. O zgrozo wydawnictwo nawet na okładce informuje, że to obowiązkowa lektura dla czytelników Genialnej przyjaciólki. Chyba tylko po to, żeby jeszcze bardziej docenili kunszt pisarski Eleny Ferrante.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko dwie książki Rosy Ventrelli są dostępne do przeczytania i to było moje drugie spotkanie z ta pisarką.
To, że pisarka pochodzi stamtąd, można poczuć praktycznie na każdej stronie książki. Przekazuje emocje z samej głębi duszy.
Byłam kiedyś w Bari i pamiętam, jak zaskoczyło mnie to miasto: te babcie robiące makaron na ulicy, siedzące na krzesłach i plotkujące lub po prostu obserwujące ze stoickim spokojem mieszkańców i turystów tak, jakby widziały już wszystko w życiu. A przynajmniej wszystko to, co prawdziwe i potrzebne. Byłam już w wielu włoskich miastach, ale nie ma drugiego takiego jak Bari.
Autorka świetnie wykreowała bohaterów, którzy są pełni pasji, emocji tłumionych i kotłujących się w środku. Opowieść krąży wokół skomplikowanej osobowości nastoletniej Marii, zdolnej córki rybaka. To opowieść o dorastaniu, przyjaźni, miłości i niedopasowaniu oraz marzeniach.
Wciągającą opowieść o skomplikowanych relacjach rodzinnych pełnych tarć, tradycyjnych ról, trudnej miłości, a także przemocy domowej.
Świetnie przedstawiony klimat nadmorskiego Bari i opis tradycyjnej włoskiej rodziny oraz życia włoskiej społeczności pełnej plotek, przestępstw, wierzeń i przesądów, które tylko tutaj mogły tak się połączyć.
Szkoda, że ta książka jest tak krótka. Za szybko się skończyła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja książki toczy się w latach 80-tych XX wieku, choć momentami miałam wrażenie, że to bardziej odległe lata. Ludzie w biedniejszej dzielnicy Bari tak bardzo są zakorzenieni w przeszłości, tradycji, biedzie.
To, że pisarka pochodzi stamtąd, można poczuć praktycznie...
Pozycja obowiązkowa dla wielbicieli "Genialnej przyjaciółki" i atmosfery głębokiego południa Włoch z czasów, które dawno minęły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Historia porządnej rodziny” w tłumaczeniu Lucyny Rodziewicz-Doktór, jest moim drugim spotkaniem z piórem Rosy Ventrella. Podobnie jak w „Ogrodzie oleandrów” akcja powieści toczy się na południu Włoch. Jednakże tutaj w najstarszej dzielnicy Bari – stolicy regionu Apulia. W mojej ocenie pomysł na fabułę jest powieści trafiony, a cała historia poprowadzona sprawnie i w interesujący sposób. Autorka świetnie wykreowała bohaterów, którzy są wyraziści i nieprzerysowani. Główna postać i zarazem narratorka to nastoletnia Maria, uzdolniona córka rybaka z najbiedniejszej dzielnicy. Na kolejnych kartach powieści śledzimy okresy dorastania oraz przyjaźni i miłości do Michele, miłości która budzi sprzeciw rodziców Marii. Jak potoczyły się losy bohaterów – zainteresowanych odsyłam do kart powieści. Moim zdaniem jest to dobra włoska powieść napisana poprawnym językiem, z pięknymi opisami klimatu Bari. Labirynt gwarnych uliczek z bawiącymi się dziećmi, bielone domy z sąsiadami spędzającymi czas wolny przed nimi, susząca się w poprzek ulicy pościel, zapach włoskich potraw stanowią rzeczywistość dzielnicy starego miasta. Pani Ventrella stworzyła wciągającą opowieść o skomplikowanej rodzinie pełnej napięć, ograniczeń, wiernej tradycji ale także o przemocy domowej. Lekkie pióro Autorki sprawia, że pomimo trudnych wydarzeń książkę czyta się płynnie i szybko. Plastyczne opisy życia włoskiej społeczności oraz krajobrazów zabierają czytelnika w cudowną podróż. Zasadniczo urzekła mnie ta powieść w całości, jednakże bardzo zaskoczyło mnie zakończenie i uważam, że powinno być inne. Polecam tę książkę ponieważ jest to ponadczasowa oraz uniwersalna opowieść pozwalająca poznać kulturę wielopokoleniowej włoskiej rodziny.
„Historia porządnej rodziny” w tłumaczeniu Lucyny Rodziewicz-Doktór, jest moim drugim spotkaniem z piórem Rosy Ventrella. Podobnie jak w „Ogrodzie oleandrów” akcja powieści toczy się na południu Włoch. Jednakże tutaj w najstarszej dzielnicy Bari – stolicy regionu Apulia. W mojej ocenie pomysł na fabułę jest powieści trafiony, a cała historia poprowadzona sprawnie i w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem warto przeczytać historię porządnej rodziny, nawet włoskiej, żeby wrócić myślami do swojej, do lat dziecięcych namiętności i marzeń. Okazuje się, że nasze wspomnienia są jednakowo przerysowane i wybiórcze co autorki powiesci. Wyidealizowana lub mocno zbrutalizowana dawno pokryta kurzem tragikomedia ocalała w pamięci. Polecam te historię dla przywołania wspomnień dziecięcych i młodzieńczych lat.
Czasem warto przeczytać historię porządnej rodziny, nawet włoskiej, żeby wrócić myślami do swojej, do lat dziecięcych namiętności i marzeń. Okazuje się, że nasze wspomnienia są jednakowo przerysowane i wybiórcze co autorki powiesci. Wyidealizowana lub mocno zbrutalizowana dawno pokryta kurzem tragikomedia ocalała w pamięci. Polecam te historię dla przywołania wspomnień...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie to bardzo dobra książka o miłości.
Główny wątek, to niespełniona miłość dwojga młodych ludzi.
Jak dla mnie to bardzo dobra książka o miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po nią, bo uwielbiam książki, których akcja dzieje się we Włoszech. Tutaj mamy Włochy południowe i ten specyficzny klimat, gdzie życie sąsiedzkie jest niemalże na ulicy.
Główny wątek, to niespełniona miłość dwojga młodych ludzi.
przeciętna, bo niewiele zostało mi po niej po przeczytaniu
przeciętna, bo niewiele zostało mi po niej po przeczytaniu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, jestem fanką Genialnej Przyjaciółki, dlatego też sięgnęłam po tę książkę. I szczerze przyznaję, uwielbiam takie historie!
To co wyróżnia tę opowieść to z pewnością prosty język, ale nie jest to zarzut. Dzięki niemu książka jest bardzo uniwersalna, i dużo bliższa czytelnikowi. Rosa Ventrella z wielką czułością pokazuje nam Bari, jego mieszkańców, tradycje i zwyczaje.
Powiedziałabym, że to uniwersalna i ponadczasowa opowieść. Bardzo poruszająca i wzruszająca. Chwytająca za serce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zaprosiła nas do Bari, w lata 80. W biednej dzielnicy mieszka Maria, i to ona jest bohaterką tej książki. A fabuła kręci się wokół przyjaźni, miłości i nadziei. Maria od dziecka pragnie lepszego życia dla siebie i swojej rodziny.
To co...
Pierwszą książkę autorki,po którą sięgnęłam okazała się bardzo przejmująca historia,podróżowałam po pięknych Włochach,podróż cudną zapewniła mi autorka,opowieść ciekawa przedstawiona w powieści tak ładnie,wspaniale opowiedziana w książce porwana zostałam od pierwszego rozdziału do ostatniego w tej lekturze.
Z przejęciem i to bardzo poruszona byłam losami rodzeństwa,z porządnej rodziny bardzo dobrej pochodzili wzruszyłam się tą historią skradła me serce.
Odreagowałam się niesamowicie i się zrelaksowałam poznawając powieść uzdolnionej,bardzo dobrej pisarki wciągała mnie ciągle,że nie mogłam się oderwać,wywołała u mnie dobre,wspaniałe emocje.
Mądra,bardzo ładna powieść warta przeczytania!!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ przejęciem i to bardzo poruszona byłam losami rodzeństwa,z...
Zabrałam książkę na włoskie wakacje, bardzo tam pasowała. A jednak Włosi i Polacy podobne rodzinne poglądy mają, zwłaszcza na obrzeżach większych miast. Polecam dla pięknego wytrwania skrywanej miłości, poznania kultury pokoleniowej włoskiej rodziny.