Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków

Okładka książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków autora Mary Roach, 9788324048519
Okładka książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków
Mary Roach Wydawnictwo: Znak popularnonaukowa
popularnonaukowa
Stiff. The Curious Lives of Human Cadavers
2019-07-03
2019-07-03
Maciej Sekerdej

Kup Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczykówi

Wycieczka po świecie trupów

5032 118 70

Oceny książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków

Zastanawialiście się kiedyś, co dzieje się z ludzkim ciałem po śmierci? Jakie procesy biologiczne w nim zachodzą i jak to się dzieje, że możliwe są transplantacje organów? Ja bardzo często. Najbardziej ciekawią mnie biologiczne smaczki i aspekty, ale po każdej przeczytanej książce czułam niedosyt. Dopiero lektura książki Sztywniak autorstwa Mary Roach, która została niedawno wznowiona (a pierwotnie wydana wiele lat temu),przyniosła mi odpowiedzi na większość moich pytań.

Autorka przeprowadza nas przez wiele miejsc - od szpitali, przez uniwersyteckie sale sekcyjne, aż po domy pogrzebowe i specjalistyczne ośrodki badawcze. Choć każdy rozdział poparty jest rozbudowaną bibliografią, to co najważniejsze - wszystkiego doświadcza sama. Każde z tych miejsc i czynności, do których wykorzystywane są ludzkie zwłoki, obserwuje osobiście i opisuje z reporterską dokładnością. Opowiada o wykorzystywaniu ludzkich szczątków do celów naukowych, szeroko omawia kwestie moralne, a jednocześnie zabiera czytelnika w podróż przez minione wieki. Dzięki temu książka zaspokaja ciekawość naprawdę dociekliwego odbiorcy. Nie chcę wypisywać wszystkich miejsc i zagadnień, które porusza Roach - wiele z nich to kompletne zaskoczenie i chciałabym, żeby dla Was też takie pozostało.

Nie sposób nie wspomnieć o stylu autorki - lekkim, pełnym humoru i żartów sytuacyjnych, a jednocześnie ogromnej wrażliwości i szacunku. Jak sama pisze, kwestia oddania ciała bliskiej osoby do celów transplantacyjnych czy naukowych wciąż jest bardzo delikatna, a jej odbiór różni się w zależności od człowieka i sytuacji. Ile osób, tyle decyzji. Nikt nie wie, jak się zachowa, dopóki życie nie postawi go przed takimi pytaniami.

Naprawdę gorąco polecam. Dla mnie to najlepsza książka w tym temacie, jaką miałam okazję czytać. Oswaja trudne kwestie, jest skarbnicą ciekawostek - momentami nawet makabrycznych - ale zawsze podanych z wyczuciem i wrażliwością.

2000

Na półkach: , , , ,

Nie zauważyłam, że już tą książkę czytałam kilka lat temu. Czytając swoją poprzednią ocenę, jestem zaskoczona, że teraz patrzę na nią tak różnie. Pamiętam, że byłam zachwycona poczuciem humoru autorki. Teraz wydaje mi się mniej zabawna, ale równie ciekawa. Można się dowiedzieć np., do czego przydają się ciała po śmierci.

Od lat ludzkie ciała służą nauce - jedne z życzenia właścicieli, inne bez ich wiedzy - uczestnicząc w przeróżnych eksperymentach.
I tak ludzkie zwł.oki: testowały pierwsze gilotyny, odbyły lot na pokładzie wahadłowca NASA, pomogły rozwiązać zagadkę katastrofy lotu TWA 800, czy nawet pomogły w badaniach nad autentycznością Całunu Turyńskiego.

Wszystkie obecnie znane nam zabiegi, od tych poważnych, po te upiększające, zawdzięczamy ciało zmar.łych, które współtworzyły na przestrzeni lat historię medycyny.

Może to o mnie wiecie, a może nie - uwielbiam ciekawostki medyczne i tematykę samą w sobie.
Książka od Mary Roach jest świetnym zbiorem wiedzy, podanej z tak cudownym humorem i lekką ironią, że ta książka czyta się sama. Autorka weszła tam, gdzie drzwi są zazwyczaj zamknięte, była głosem tych, którzy już go nie mają. Przybliżyła czytelnikom w jaki sposób i do czego są wykorzystywane zwł.oki użyczone przez rodzinę i zgodnie z wolą zmarłego.

Co zaskakujące, wiele ludzi, chce przysłużyć się pośmiertnie nauce, w taki właśnie sposób. Ja osobiście bym się na to nie zdobyła, więc tym bardziej podziwiam i szanuję, że ludzie podejmują takie decyzje. Dzięki temu służą do rozwojowi wielu dziedzin.

Autorka wykonała ogrom pracy, odbyła wiele spotkań, a także przeprowadziła szeroki research zarówno historyczny, jak i w czasach obecnych. Niektóre wątki mogłyby przyprawiać o zawrót głowy, ale zostały zabawnie i wciągająco przedstawione. Nawet nie wiedziałam, że na tylu płaszczyznach wykorzystuje się nieb.oszczyków do badań np. do testów podczas wypadków samochodowych i poprawie bezpieczeństwa na drogach.

Jeśli lubicie ciekawostki medyczne - to ta książka jest dla Was idealna! Ja jestem bardzo ciekawa kolejnej książki Roach, która będzie miała swoją premierę u nas niebawem

Wszystkie obecnie znane nam...

4496 użytkowników ma tytuł Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków na półkach głównych
749 użytkowników ma tytuł Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków

Cytaty z książki Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków

Ciekawostki historyczne