Bestia
- 2019-03-13
- 2019-03-13
- 2017-02-28
- Paweł Łopatka
- groza horror literatura amerykańska nadprzyrodzona moc niebezpieczeństwo strach śmierć zemsta
Pewnego razu, w pewnej wiosce na świat przychodzą bliźniaczki. W tym samym roku rozpoczyna się okres głodowej suszy. Mieszkańcy obwiniają za klęskę nieurodzaju nowo narodzone dzieci i wypędzają je wraz z matką do lasu. Lata później odczłowieczone bliźniaczki – pożeraczki dusz – powracają. Dręczone głodem uśmiercają niemal całe Gwenith, oszczędzając jedynie Alys i pozostałe dzieci. Pięćdziesięcioro ocalałych biorą pod swoją opiekę mieszkańcy sąsiedniej osady. Alys – dziewczyna o tajemniczym darze, którego nie może ujawnić, bo zostałaby nazwana czarownicą, jako jedyna nie obawia się pożeraczek dusz. Ciemny las ją wzywa. Tymczasem Starsi nakazują budowę drewnianego ogrodzenia, które ma ochronić Defaid przed potworami Bestii… Kiedy uderza katastrofa, Alys wyrusza w mroczną podróż, w której musi uratować swój świat. Podroż w najciemniejsze zakamarki lasu – i własnej duszy.
Prawa do ekranizacji książki zakupiła wytwórnia filmowa Amazon Studios, a produkcją ma się zająć Ridley Scott.
Oficjalne recenzje
Pożeraczki dusz
„Bestia” to powieść, która zaprasza do krainy baśni – srogiej, mrocznej, pełnej lęków, złej wróżby i śmierci. To historia podszyta strachem – strach karmi ludzi i odwrotnie, ludzie karmią strachem demony zwane pożeraczkami dusz. Czym więcej strachu, tym pożeraczki bardziej są łase na nowe ofiary.
Postać pożeracza dusz pojawia się w mitologii egipskiej. Tam człowiecza dusza poddana była ostatecznemu osądowi przez Ozyrysa i jeżeli była grzeszna, Ammit pożerał jej serce, bo w nim zamieszkiwała.
Natomiast u Peternelle van Arsdale nie ma żadnego sądu, nie ma podziału na grzeszne i dobre dusze – tutaj liczy się tylko strach, to on ma znamiona grzechu. Autorka powieści jest okrutna dla swoich bohaterów, wystawia ich na ciężkie próby, rzuca kłody pod nogi i morduje im rodziców.
Tworzy też niebezpieczną i zamkniętą przestrzeń, w której śpiew i zawodzenie demonów ciągną mieszkańców wioski ku zagładzie. To więzienie, za którym, jak się zdaje, istnieje lepszy świat. Taki, gdzie nie ma pożeraczek, a tylko wielki ocean i szczęście.
Główną bohaterką utworu jest Alys. Poznajemy ją jako siedmiolatkę, której Angelica i Benedicta, czyli pożeraczki dusz, zabiły rodziców. Alys trafia wraz z innymi osieroconymi dziećmi do sąsiedniej wsi, gdzie za wielkim drewnianym murem doznają terroru i wzrastają w poczuciu krzywdy. Wielkie ogrodzenie ma chronić przed demonami i służyć kontroli mieszkańców. Jednak czy to dobra droga? Życie w wiosce dla nikogo nie jest przyjemne, zwłaszcza dla osieroconych dzieci, które co noc muszą pilnować ogrodzenia.
Alys jest skomplikowaną bohaterką, która żyje na pograniczu światów dobra i zła. To dwa odwieczne bieguny, które w duszy bohaterki ścierają się każdego dnia. Dziewczyna została naznaczona znamieniem, które rośnie w siłę, i kiedyś będzie musiała się z nim zmierzyć. Alys zdarza się obudzić rano na gałęzi drzewa, rozmawiać z Bestią i szukać pożeraczek.
Pisarka wykreowała ponurą bajkę dla młodzieży i dorosłych – podszytą mitologią, baśnią i tajemniczym lasem – która kryje w sobie wiele magii i Bestię. Las woła i wzywa, śpiewa i zawodzi. Autorka całą fabułę osadziła ściśle w naturze, od świtu do zmierzchu. Powieść pobudza wyobraźnię i strzeże tajemnic.
Drogi czytelniku, tylko nie zaśnij przy czytaniu, bo śpiew pożeraczek jest zdradliwy, wciąga jak rzeka, a wtedy, pewnego dnia, niespodziewanie obudzisz się na drzewie.
Grzegorz Śmiałek
Przygnębiająca historia o powstaniu i końcu Przywoływaczek Dusz (choć one je tu raczej wysysają). Dla mnie to powinny być istoty nieśmiertelne... no ale.
Popieram uwagi innych czytelników: Końcówka rozczarowuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopieram uwagi innych czytelników: Końcówka rozczarowuje.
Historia zaczyna się jak wiele innych opowieści o bestiach, potworach, śmierci i nieufności, jaka niosła się już wiek temu wobec bliźniąt. W małej wiosce rodzą się bliźniaczki. Dzieje się to w czasach posuchy, gdy ciężko cokolwiek wyhodować, tak jeśli chodzi o zwierzęta jak i plony. A mimo że deszcze niedługo potem wracają, ojciec i mąż odsyła żonę wraz z córkami do lasu, by po jakimś czasie założyć nową rodzinę. Tym samym skazuje żonę na śmierć, licząc że i córki umrą z głodu, pozwalając mu żyć dalej w spokoju. Dzieje się jednak inaczej, a bliźniaczki odkrywają dar pożerania dusz. I tak, powodowane zawiścią i żądzą wymierzenia sprawiedliwości, zabierają dusze wszystkich dorosłych we wsi, zostawiając dobytek zwierząt na pożarcie wilków, po czym znikają.
Główna bohaterka, siedmioletnia Alys, jest jedyną osobą, która tej konkretnej nocy nie może spać. I tylko ona spotyka na swojej drodze siostry, za których winą wszyscy, których znała, poza małymi dziećmi, zostają pozbawieni życia. Mimo, że nikomu o tym nie mówi, ta informacja ściga ją później nieustannie, przypominając jej o tym, czego doświadczyła. Sama tytułowa bestia również nie daje jej spokoju, przekazując jej, że wcale nie różni się od sióstr, które spowodowały w jej wiosce tyle nieszczęścia. Odtąd i na niej ciąży wić ciężar wiedzy, że może okazać się równie zła jak one.
Czy poleciłabym książkę innym? Częściowo tak. Zwłaszcza fanom filmów takich jak Vvitch, Osada, Ulica Strachu część 3 czy Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii. Fabuła ma w sobie coś z klimatu starych lat, gdy ludzie wciąż wierzyli w zabobony związane z wiedźmami, demonami kryjącymi się w lasach i bestiami z piekła rodem, czyhającymi na małe dzieci i wysługującymi się „dziećmi nocy” takimi jak wilki.
Nie jest to gatunek dla wszystkich, ale nie da się ukryć, że ma w sobie pewien urok. Zwłaszcza, że jeśli wierzyć informacjom jakie znalazłam na stronie polskiego wydawcy książki, prawa do filmu zostały sprzedane wytwórni filmowej Amazon, a reżyserii ma podjąć się sam Ridley Scott. Czy okaże się to sukcesem? Trudno mi twierdzić. Równe szanse są tu na całkowitą wtopę, jeśli przekaz nie pokryje się z historią w książce. Może być również tak, że film okaże się być lepszym medium do pokazania historii niż strony papieru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam. Bardzo klimatyczna, dość nietypowa, lekko dziwna, co dla mnie jest plusem, lubię oryginalne historie. Polecam osobom lubiącym klimaty średniowiecznej wioski i czarownic. Zakończenia się nie spodziewałam. Główna bohaterka mnie nie irytowała, łatwo było się z nią utożsamić. O krytyce społeczeństwa i poszukiwaniu siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w konwencji mrocznej baśni. Lubię takie klimaty, ale ta konkretna pozycja niezbyt mnie porwała. Przeczytanie jej zajęło mi prawie miesiąc. Miałam wrażenie, że fabuła za bardzo się wlecze. Mało mi było też samej Bestii. Powieść miała potencjał, który gdzieś po drodze się rozmył.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem fanką fantastyki, ale przeczytało się lekko,
Nie jestem fanką fantastyki, ale przeczytało się lekko,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis super. Pierwsze 3 rozdziały też. A potem nudne, ciągnące się w nieskończoność zdania. Utknęłam na 156 stronie (17 rozdział) i nie jestem w stanie ruszyć dalej. Pomysł na fabułę super, ale mam wrażenie że autorka nie wiedziała za bardzo jak ma poprowadzić całą akcję i momentami pisała cokolwiek, byle tylko zapchać jakoś strony
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadała się świetnie, a zakończyła tym że się zawiodłam
Zapowiadała się świetnie, a zakończyła tym że się zawiodłam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowa Bestia to tak naprawdę mogłaby nie istnieć. Nic tak naprawdę nie było wytłumaczone porządnie co i dlaczego, oprócz pożeraczek dusz. Główna bohaterka nijaka. Ale za to klimat był świetny naprawdę. Myślę, że film na podstawie książki mógłby być naprawdę dobry, ale sama książka dosyć nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo, że spora część moich opinii mogłaby się zawrzeć w jednym zdaniu: "spodziewałam się czegoś więcej i inaczej", to nie cierpię pisać, że spodziewałam się po książce czegoś więcej i inaczej.
Ale spodziewałam się czegoś więcej i inaczej.
Opis mnie zanęcił, zatem zaczęłam czytać. I początek też był nader zachęcający. Jedynie później, w miarę trwania lektury, pojawiały się rozwiązania fabularne przyprawiające o ból nawet nie głowy, a zębów. (Genialny pomysł z postawieniem na warcie gromady dzieci).
Rozwiązanie również takie sobie.
Zatem reasumując: spodziewałam się czegoś więcej i inaczej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle spodziewałam się czegoś więcej i inaczej.
spodziewałam się czegoś.. o wiele lepszego. pierwsze 100 stron było dla mnie męką, fabuła była do przewidzenia, a koniec mnie po prostu zawiódł.