Pianie kogutów, płacz psów

- reportaż
- Wydawnictwo Literackie
- 2019-02-26
- 2019-02-26
- bieda Kambodża konflikty etniczne literatura faktu ludobójstwo nienawiść obsesja pamięć zbiorowa reportaż strach śmierć trauma wojna domowa życie codzienne
- Inne
Świat po ludobójstwie. Kambodża po Pol Pocie. Przez lata dręczyli i mordowali, Khmerzy Khmerów. Ci, którym udało się przeżyć, zostali bez domów, bez bliskich, z traumą, chorobą, obłędem… Bywa, że ich niewola trwa od dziesięcioleci. Samotność, ciemność i pustka. Udaje się dotrzeć tylko do nielicznych i rozpocząć leczenie. Dokoła widać bogactwo, które karmi się biedą i strachem. Nieopodal stoją świątynie Angkoru, odwiedzane przez miliony turystów z całego świata…
Wojciech Tochman, z chłodną precyzją i ujmującą wrażliwością, opowiada o ludziach, których odwaga została na zawsze złamana. O bólu, którego nie dało się ukoić. O lęku, który nie odszedł i wciąż sprzyja przemocy. O nieufności, która zabija wspólnotę. Także o bezradności wobec uczuć i wobec choroby.
W książce Tochmana dzisiejsza Kambodża to lustro, w którym odbija się cały świat.
- 1 633
- 1 449
Okrutny obraz człowieka. Straszne wydarzenia, straszne emocje. Bardzo ciężko czytało mi się ten, skądinąd świetny, reportaż. Cała gama ludzkiego okrucieństwa i jakiejś...nie wiem...niemocy. Po prostu rozpacz...
Pokaż mimo toGwiazda Pianie kogutów, płacz psów
Autor: Wojciech Touchman
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Gatunek: reportaż, literatura faktu
8/10
Kambodża po ludobójstwie.
Dużą część książki stanowi relacja z fatalnej sytuacji osób chorych psychicznie mieszkających w Kambodży. Reporter razem z organizacją charytatywną i lekarzem psychiatrą podróżuje po miejscach ukrytych przed wzrokiem innych odkrywając ludzi zamkniętych w klatkach albo uwiązanych na łańcuchach. To jedyny sposób w jaki ich rodzina może sobie z nimi poradzić. Wraz z odpowiednimi lekami przychodzi dla nich nowa nadzieja.
Wojciech Touchman podnosi też inny temat - ludobójstwo. Wcale nie tak dawno temu Kambodża przechodziła przez swoją "rewolucję". Dyktator mordował inteligencję, zwolenników poprzedniej władzy i wszystkich, którzy mieli nieszczęście być w niewłaściwym miejscu w niewłaściwym czasie. Nie można było ufać nikomu i do tej pory społeczeństwo się z tego nie podniosło.
Tak jak i w "Dziś narysujemy śmierć", reporter stara się odpowiedzieć na pytanie jak wygląda kraj po ludobójstwie oraz jak byli kaci i ofiary mogą żyć obok siebie. Jest to reportaż przytłaczający i przykry, ale zrealizowany fenomenalnie. Niezapomniane doświadczenie.
Gwiazda Pianie kogutów, płacz psów
więcej Pokaż mimo toAutor: Wojciech Touchman
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Gatunek: reportaż, literatura faktu
8/10
Kambodża po ludobójstwie.
Udane, choć niekompletne co do poruszanej tematyki, świadectwo o codzienności zwykłych ludzi w kraju zupełnie dla większości Polaków anonimowym.
Pokaż mimo toPodczas czytania tej książki dwa razy musiałam sobie robić przerwę, bo odczuwałam mdłości.
Mocna rzecz - a przecież nie dotyczy bezpośrednio czasów Pol Pota.
Pokaż mimo toMocna rzecz - a przecież nie dotyczy bezpośrednio czasów Pol Pota.
Co wiecie o Kambodży? Że to gdzieś na południu Azji. Że kiedyś przywódcą był Pol Pot. Że usiłował za wszelką cenę zaprowadzić w kraju komunizm. A cena była wysoka i zapłacili ją własnym zdrowiem i życiem jego współobywatele. I to już wszystko? Ta książka sprawi, że wasza wiedza się pogłębi. Spojrzycie na współczesną Kambodżę. Dowiecie się, w jaki sposób troszczy się o swoich obywateli. A właściwie, jak zmusza ich do opiekowania się sobą na własną rękę. Jak leczeni są chorzy psychicznie. Podpowiem – izolacją. Jak dba się o sieroty. A jak o osoby z marginesu. Reportaż, który otwiera oczy. I ciężko je potem zamknąć i udawać, że pewnych spraw się nie widziało. Niebezpieczna książka. Taka, której nie da się odzobaczyć. Polecam.
więcej Pokaż mimo toCodzienność w Kambodży jest przerażająca.
Codzienność w Kambodży jest przerażająca.
Pokaż mimo toMuszę powiedzieć, że książka ta mnie zaskoczyła.
Natomiast tutaj spotkało mnie pozytywne zaskoczenie. Książka faktycznie odnosi się bardziej do problemów toczących współczesną Kambodżę (bieda, brak wykształcenia, choroby psychiczne) niż samym czasom ludobójstwa.
Jednakże, mimo niepodważalnego talentu autora do opisywania rzeczywistości, muszę przyznać że jest to książka Tochmana, która zrobiła na mnie mniejsze wrażenie niż relacje z Rwandy czy Srebrenicy.
Niemniej jednak, w dalszym ciągu polecam.
Muszę powiedzieć, że książka ta mnie zaskoczyła.
więcej Pokaż mimo toJako wierna fanka reportażowy Tochmana, spodziewałam się że pozycja ta w całości poświęcona zostanie czasom rządów Pol Pota i czerwonych Khmerów.
Dla mnie bardzo mocne. Musiałam czytać na raty i w odstępach.
Dla mnie bardzo mocne. Musiałam czytać na raty i w odstępach.
Pokaż mimo toKilka lat temu byłam w Kambodży więc powrót do tych miejsc znowu wprawił mnie w zadumę. Bardzo dobry reportaż.
Pokaż mimo toPrzerażające historie. W tej książce niemal nigdzie nie kiełkuje nadzieja dla ludzi, którzy tam żyją. Bardzo ciężki przekaz.
Wcale nie jestem pewna, że polecam...
Pokaż mimo toAle autor ma świetny warsztat, czyta się łatwo, płynnie. Znaczy, jeśli chodzi o formę.
Wcale nie jestem pewna, że polecam...