Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii
Cafe Macondo istnieje naprawdę. Nie jest to co prawda magiczna wieś na końcu świata - jak w powieści Marqueza, ale kawiarnia, w której - jak w całym tym kraju - można się spodziewać wszystkiego. Dają tu na przykład sałatkę, na którą składają się sałata, ser, pomidory i truskawki ze śmietaną!
Do Cafe Macondo trafia podróżując po Kolumbii Maciej Wesołowski. Reporter próbuje zrozumieć, dlaczego Kolumbijczycy nie lubią filmu Narcos i ale wielu uważa Pablo Escobara za bohatera narodowego. Jak to możliwe, że w "Tańcu z gwiazdami" rywalizują tam ze sobą była partyzantka i porwany przez partyzantów policjant. Opowiada o odbudowie kraju, przez który przetoczyła się najdłuższa wojna domowa współczesnego świata. I o tym, jak próbują się ze sobą dogadać ci, którzy przez długie lata byli po różnych stronach barykady.
Przedstawia przy tym czytelnikom galerię postaci tak niezwykłych, że równie dobrze mogłyby pochodzić z powieści Marqueza albo obrazów Bootero. Były terrorysta, który został burmistrzem. Najważniejszy karzeł w historii kolumbijskiej partyzantki. Stara Indianka, który umarła pięć razy. Stróż grobu Escobara.
Kolumbia jest daleko, ale bliżej nam do niej, niż mogłoby się wydawać.
Kup Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii w ulubionej księgarni
Oceny książki Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii
812 użytkowników ma tytuł Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii na półkach głównych- Chcę przeczytać 446
- Reportaż 13
- 2025 12
- 2019 11
- 2021 7
- Literatura faktu 6
- Podróże 6
Tagi i tematy do książki Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii
Cytaty z książki Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii
Kolumbia nigdy nie porzuci przemocy. My przemoc mamy w genach. To jest spirala, z której nigdy nie wyjdziemy. Ktoś kogoś skrzywdził i nie ma wyjścia, musisz się na nim zemścić, a jeśli nie ty sam, to choćby twój brat, syn, ciotka.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii
Zbiór reportaży pana Wesołowskiego uderza w nas swoim brutalizmem i surowością, a jednocześnie ukazuje nam Kolumbię taką jaka jest/była.
Pan Wesołowski nie ocenia, nie moralizuje. Po prostu zdaje nam relację ze swojego pobytu w tym jakże pięknym, ale też mocno doświadczonym przez niezbyt sprzyjający mu los, kraju, w którym wojna domowa toczyła się przez ponad 50 lat i zabrała ze sobą tysiące ofiar.
Sięgając do czasów historycznych, dowiadujemy się, że Kolumbia to nie tylko kartele narkotykowe Escobara, bojówki FARC i M-19 czy służby specjalne, to też bohaterscy wojownicy pod postacią nieskorumpowanych policjantów jak choćby Jhon Frank Pinchao czy zwykli mieszkańcy nieustraszeni w swych bojach o wolność i normalność.
Z ogromnym pietyzmem i wyczuciem ukazana jest wyboista droga Kolumbii do wyrwania się z niewiarygodnego koszmaru i wstrząsających wydarzeń, jakich była świadkiem.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, i to trzeba przyznać bez dwóch zdań, ujmuje czytelnika swoim obiektywizmem i realizmem przedstawionych postaci i dramatycznych wydarzeń.
Dla kogoś kto oglądał seriale wiele wątków się łączy ale też wiele danych rozjeżdża jak te o liczbie ofiar i rannych. I fraza "zamilkła na lata świetlne, na wieczność" trochę nie ten tego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą trzeba przeczytaj przed podróżą do Kolumbii. Świetnie nakreślona historia i zależności polityczne ostatnich lat.
Nie powiem, przez historię o uchylonym oknie w samochodzie trochę zaczęłam się tej podróży obawiać. Czy aby jest tam dla zwykłego turysty bezpiecznie ?
Zobaczymy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele ciekawostek, które pomogą nie wejść na przysłowiową minę na mieści. Choć nie wiem czy to akurat dobre porównanie.
(45/25) Dawno nie czytałem tak dobrego reportażu! Jest tutaj wszystko, sporo wiedzy o Kolumbii, tej pozytywnej oraz tej negatywnej, choć niestety głównie tej drugiej. Lektura wywołuje dużo emocji co również jest wyznacznikiem klasy reportażu.
Sporo dowiedziałem się o historii tego kraju jak również traumach i bolączkach ale także o tym że Kolumbijczycy z natury są optymistycznie i pozytywnie nastawieni i potrafią budować lepszą przyszłość, choćby poprzez metamorfozę "jednego z najbardziej niebezpiecznych miast ŚWIATA" Medellin.
Już za chwilę przekonam się jak jest rzeczywiście :D
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo dowiedziałem się o historii tego kraju jak również traumach i bolączkach ale także o tym że Kolumbijczycy z natury są...
Niestety jestem zawiedziony książką. Uważam, że jest trochę chaotyczna choć krąży wokół podobnych tematów. Zdecydowanie spodziewałem się czegoś lepszego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja z mojej półki hańby, książka ukazała się już jakiś czas temu, miałem wtedy po nią sięgnąć, zacząłem nawet pierwszy rozdział, ale… wiecie jak jest. Czasem żartuję, że gdyby wszystkie wydawnictwa przez 3-4 lata nie wypuszczały nic, to może byłbym w stanie nadrobić zaległości. W sumie warto było do niej wrócić, bo okazała się to jedną z najlepszych przeczytanych jak dotąd w tym roku.
Kolumbia to kraj przez długi czas kojarzony jedynie z chaosem wojen domowych, rozwarstwieniem społecznym, narkotykowymi bossami w typie Escobara, gangami, partyzantką, kawą, ewentualnie Marquezem, Shakirą, piłką nożną czy kultową dla wielu osób z mojego pokolenia, książkową heroiną Rosario Tijeras. Od niedawna dzięki bezpośrednim połączeniom lotniczym z Polski i stabilizacji sytuacji politycznej coraz popularniejszy turystyczny kierunek. Maciej Wesołowski pokazuje czytelnikom wiele aspektów ze współczesności i historii Kolumbii w nieco szerszym ujęciu, pokazując, że kraj ze sporymi problemami wewnętrznymi, może być jednocześnie bardzo fascynujący.
Pozycja z mojej półki hańby, książka ukazała się już jakiś czas temu, miałem wtedy po nią sięgnąć, zacząłem nawet pierwszy rozdział, ale… wiecie jak jest. Czasem żartuję, że gdyby wszystkie wydawnictwa przez 3-4 lata nie wypuszczały nic, to może byłbym w stanie nadrobić zaległości. W sumie warto było do niej wrócić, bo okazała się to jedną z najlepszych przeczytanych jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMacondo. Dla czytelnika „Stu lat samotności” to słowo nie jest zwyczajne. Kryje w sobie cały mikrokosmos – świat mityczny, magiczny i nieprzewidywalny. Wieś, która stała się metaforą ludzkiego losu i historii, a zarazem miejscem, gdzie codzienność splata się z cudownością. I właśnie to skojarzenie otwiera książkę Macieja Wesołowskiego „Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii” – bo choć jego Macondo istnieje naprawdę, to i tutaj nic nie jest takie, jak się wydaje.
Wesołowski zabiera nas w podróż po Kolumbii, ale nie tej z katalogów biur podróży. To kraj, który trzeba zobaczyć na własne oczy, by w pełni go zrozumieć – nie tylko jego piękno, ale i trudną przeszłość, złożoność społeczną, codzienne paradoksy. Jego Kolumbia pachnie kawą i kurzem, pulsuje rytmem ulicznych tańców, zaskakuje nieoczywistym humorem i absurdami, jak choćby… sałatka z truskawek, pomidorów, sera i śmietany, serwowana w kawiarni o nazwie Café Macondo.
Autor patrzy na ten kraj z czułością, ale i reporterską przenikliwością. Nie wybiela rzeczywistości, ale też nie demonizuje. Pokazuje kraj w ruchu, nieustannym poszukiwaniu tożsamości i spokoju. Każdy rozdział to inna historia, inne miasto, inni ludzie – jakbyśmy sami przemierzali Kolumbię z plecakiem i notesem.
"Café Macondo" to nie tylko książka o miejscu. To opowieść o tym, że świat – jak ten w Macondo Márqueza – nadal potrafi być zaskakująco świeży, pełen rzeczy, które trzeba zobaczyć na własne oczy, bo nie sposób ich opisać słowami. Kolumbia Wesołowskiego jest właśnie taka – nie do końca uchwytna, ale fascynująca. I bardzo, bardzo ludzka.
Macondo. Dla czytelnika „Stu lat samotności” to słowo nie jest zwyczajne. Kryje w sobie cały mikrokosmos – świat mityczny, magiczny i nieprzewidywalny. Wieś, która stała się metaforą ludzkiego losu i historii, a zarazem miejscem, gdzie codzienność splata się z cudownością. I właśnie to skojarzenie otwiera książkę Macieja Wesołowskiego „Cafe Macondo. Reportaże z Kolumbii” –...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno średni reportaż, po którym spodziewałam się zdecydowanie więcej (głównie za sprawą opisu, który wywołuje Marqueza i realizm magiczny). Niestety, sama książka jest mocno powtarzalna oraz nieco monotematyczna, co jest jej sporą wadą, gdyż po kilku rozdziałach zaczyna nużyć i nudzić. Jeśli ktoś szuka pogłębionego, zróżnicowanego obrazu Kolumbii, to musi szukać dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMacondo to nie tylko literacka fatamorgana z powieści Márqueza. To rzeczywiste miejsce na mapie, splot fikcji i realności, historii i pamięci, mitów i ran Kolumbii. Soczewka skupiająca w sobie wszystko, co ten kraj trapi, co przeżywają i niosą w sobie jego mieszkańcy.
“Cafe Macondo” nie jest książką o Kolumbii znanej z instagramowych kadrów pod palmami. To opowieść o kraju, który nie otrząsnęł się po własnych demonach. Reportaże Wesołowskiego pisane są z pozycji obserwatora. Człowieka, który widzi, słucha, zapisuje. Ale nie osądza. Nie komentuje. W precyzyjny sposób rysuje świat, w którym jedna siła zdaje się dominować – przemoc.
Od czasów konkwistadorów, przez wojny domowe, kartele narkotykowe, aż po rodzinne relacje – wszystko zdaje się z niej wynikać i ku niej zmierzać. Przemoc jako początek i koniec. Wdrukowana w świadomość tych, którzy już nie znają i nie rozumieją świata bez niej.
Jest w tym coś z Stu lat samotności, gdzie Macondo – fikcyjne, a jakże prawdziwe – staje się metaforą Kolumbii uwikłanej w chocholi taniec powtarzalnego losu. Pokolenie za pokoleniem, dekada za dekadą.
Cafe Macondo czyta się jak listy z końca świata. Pisane nie po to, by nas uspokoić – lecz po to, by wybić z rytmu. Wesołowski nie daje odpowiedzi. Siada naprzeciw, stawia kawę i mówi: „Posłuchaj.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Cafe Macondo” nie jest książką o Kolumbii znanej z instagramowych kadrów pod palmami. To opowieść o...
Dobre reportaże. Trochę obawiałem się lewicowego przechyłu, ale ogólnie książka sprawia wrażenie wyważonej.