Rzeźnia numer pięć

- 1972-01-01
- 1983-01-01
- Lech Jęczmyk
- Inne
Jedna z największych powieści antywojennych w literaturze światowej. W zamyśle autora miała to być jego pierwsza książka. A jednak Vonnegut potrzebował dystansu lat, a także doświadczenia wynikającego z publikacji czterech wcześniejszych powieści, by wreszcie przelać na papier swe doświadczenia z czasów, kiedy jako jeniec wojenny był świadkiem bombardowania Drezna. W rezultacie powstała książka uchodząca za jedną z najwybitniejszych amerykańskich powieści antywojennych.
Jest to książka o pisarzu, który nie potrafi wymazać z pamięci wspomnień z czasów wojny, chociaż z racji swego zawodu od lat zajmuje się tworzeniem fikcji; książka silnie autobiograficzna, mieszająca dokument z science fiction, pełna trupów i gwałtu, oskarżeń i egzorcyzmów, panicznego strachu i miłości; wreszcie – mówiąc słowami autora – książka „krótka i popaprana, bo o masakrze nie sposób powiedzieć nic inteligentnego”.
„Wspaniałe dzieło… i bardzo śmieszna książka, która nie pozwala nam na uśmiech. Smutna książka bez łez”.
– Life
- 11 991
- 7 947
- 1 696
Połowa książki to bełkot, który zapewne da się zinterpretować, ale nie bez sporych nakładów; niestety pozycja oceniana mocno na wyrost.
Pokaż mimo tociekawe polaczenie SF i ksiazki o 2 wojnie swiatowej.
ciekawe polaczenie SF i ksiazki o 2 wojnie swiatowej.
Pokaż mimo toPo czesci autobiograficzna po czesci zupelnie fiktywna a nawet zupelnie fantastyczna i absurdalna. Wymaga pewnej uwagi, watki i wydazenia nie sa chronologiczne.
Spojrzenie na tragedię wojny z zupełnie innej perspektywy, niż przyzwyczaił nas ciężar polskiej martyrologii. Paradoksalnie, dzięki temu porusza bardziej.
Pokaż mimo toNie jestem wielbicielką stylu Vonneguta, ale "Rzeźnia numer 5" ma wyjątkowe cechy . Genialny jest koncept z wieloczasowością życia Biilego bo nadaje książce wymiar uniwersalny i egzystencjalny, a powtarzającym się mottem jest :- zdarza się- . Wojna i pokój, zło i dobro to - ZDARZA SIĘ-. Przeskoki w czasie Billego i jego przeżycia podkreślają nasza ludzką przygodność i ulotne znaczenie w obliczu wszystkiego i całości. Znaczące jest dla mnie też to, że za główny punkt antywojennej wymowy użył autor ludobójstwa w Dreźnie, którego dokonali nie zbrodniarze wojenni Niemcy, ale broniący wolności i wartości Anglicy i Amerykanie .
Nie jestem wielbicielką stylu Vonneguta, ale "Rzeźnia numer 5" ma wyjątkowe cechy . Genialny jest koncept z wieloczasowością życia Biilego bo nadaje książce wymiar uniwersalny i egzystencjalny, a powtarzającym się mottem jest :- zdarza się- . Wojna i pokój, zło i dobro to - ZDARZA SIĘ-. Przeskoki w czasie Billego i jego przeżycia podkreślają nasza ludzką przygodność...
więcej Pokaż mimo toAutor przedstawia tę powieść jako bardzo osobiste rozliczenie się ze swoją bolesną przeszłością i jednym z najkrwawszych wydarzeń drugiej wojny światowej. Niestety ta pozycja nie wywołała u mnie większych emocji. Wątek Sci-Fi był nieszczególnie interesujący, choć dobrze tłumaczył nieuporządkowaną (ale cały czas łatwą do śledzenia) konstrukcję fabuły.
Niestety autor nie podał zbyt wielu szczegółów o samym wydarzeniu (bombardowaniu Drezna). Dowiadujemy się, kiedy to się wydarzyło i jak wiele ofiar pochłonęło. Ale brakowało mi bardziej osobistych historii o samym bombardowaniu, o ofiarach, tragediach i bohaterstwie. Ta część byłaby dla mnie najbardziej interesująca, ale została zepchnięta na margines.
Książka ma wydźwięk antywojenny, ale wydaje mi się, że w tym gatunku da się znaleźć bardziej przekonujące pozycje.
więcej Pokaż mimo toNiestety autor nie...
Doskonała powieść antywojenna traktująca o bombardowaniu Drezna w końcu II wojny światowej, ukazująca cały bezsens wojny.
Pokaż mimo toDobra, przyznaję, że spodziewałam się czegoś zupełnie innego!
Miała to być pierwsza książka autora, ale "pisanie o masakrze", którą się przeżyło, nie okazało się tak łatwe, jak początkowo myślał. Dlatego prace nad powieścią trwały 20 lat.
Dzięki tej obsuwie jako czytelnicy otrzymaliśmy powieść dojrzałego pisarza. Powieść napisaną z rozmysłem - mimo pozornego chaosu i fragmentaryczności. Powieść przemyślaną i świetnie skonstruowaną. Każdy akapit ma tu sens, a humor i tragizm są doskonale wyważone.
Mimo pozornie swobodnej formy, to gorzka opowieść o traumie wywołanej wojną. O ucieczce w obłęd i świat fantastyczny oraz próbach wytłumaczenia sobie zjawiska wszechobecnej, a czasami tak brutalnej i bezsensownej wojennej śmierci.
Przynajmniej tak jest w mojej interpretacji.
Dobra, przyznaję, że spodziewałam się czegoś zupełnie innego!
więcej Pokaż mimo toKsiążka obrosła przez dekady legendą, stając się jednym z głośnych antywojennych manifestów. Jednak żadna recenzja, którą czytałam, nie przygotowała mnie na wątek Tralfamagorii niczym z sci-fi.
Nie śmiałem się. Nie mogłem. Było mi bardzo żal. Bohatera ale też nas, wszystkich ludzi. Szkoda że tak wojujemy, że niczego się nie uczymy, nie wyciągamy wniosków. Trochę przypominała mi ta powieść Forresta Gumpa.
Pokaż mimo toMożemy sami wybrać czy książka jest psychologiczna czy fantastyczna. Szybko się czyta więc warto poświęcić kilka godzin i umieścić ją na półce przeczytane.
Pokaż mimo to"Rzeźnia numer pięć" - niestety polski tytuł nie jest pełnym tytułem, którego drugi człon powinien brzmieć "albo dziecięca krucjata" i jego pominięcie to objaw lekceważącego podejścia do tematu podjętego przez Autora.
Jest tu styl charakterystyczny dla Vonneguta, stąd kontrowersje wokół tego dzieła - bo temat poważny i traumatyczny, a taka forma może wydawać się nieadekwatna, zbyt lekka, zbyt komiczna w połączeniu z prawdziwą tragedią.
Akcja nie jest rozpisana chronologicznie. Życie głównego bohatera jest rozsypane jak puzzle, ale dzięki temu zabiegowi szybciej budujemy pełen obraz rozciągniętych w czasie wydarzeń.
Według mnie powieść znakomita, zwłaszcza, że pokazuje obraz II wojny światowej również z mniej typowej perspektywy, podkreślając, że ofiary i kaci nie byli oddzieleni od siebie grubą linią, a raczej przyjmowali te role naprzemiennie.
więcej Pokaż mimo toCzym była tytułowa rzeźnia nr pięć dowiadujemy się pod sam koniec książki, choć właściwie nie ma tu nic zaskakującego - no, rzeźnia to rzeźnia.
Jest tu styl...