Kompleks Portnoya

- 2022-01-19
- 1986-01-01
- 1995-05-18
- Anna Kołyszko
Premiera trzeciej powieści Philipa Rotha w styczniu 1969 roku wzburzyła literackim światem – chodziło o główną postać, która, choć fikcyjna, rozpaliła emocje czytelników. Alexander Portnoy – rocznik 1933, urodzony w Jersey City w rodzinie żydowskiej, IQ 158 – leży na kozetce u psychoterapeuty. Akapit za akapitem, kartka za kartką bezlitośnie rozlicza się z historią własną i rodziny. Z matką, której czujne oko chciałoby dopilnować wszystkiego, zwłaszcza tego, co syn je i co z siebie wydala. Z ojcem, od początku dziejów cierpiącym na niestrawności. Z rodzicami w ogóle, bo „Żyd, którego rodzice żyją, jest na ogół biorąc bezradnym niemowlęciem!”. Próbując wydostać się z rodzinnej niewoli, Alex wpada w inną niewolę – w sidła kompulsywnych erotycznych fantazji.
Wyznania Alexa to przełomowy monolog w dziejach literatury amerykańskiej i światowej. Dla jednych stał się pokoleniowym manifestem. Inni zobaczyli w nim wspaniale ironiczny tekst, w którym tyrady na temat seksualności nie wykluczają rozważań o polityce i religii. Portnoy – postać stworzona pół wieku temu – wszedł do kanonu literackich bohaterów, ale nadal pozostaje młody. Zastanawia, drażni, pobudza do myślenia.
Kompleks Portnoya znalazł się na liście stu najlepszych anglojęzycznych powieści XX wieku sporządzonej przez Modern Library i na liście stu najlepszych anglojęzycznych powieści lat 1923–2005 magazynu „Time”.
Publikacja Kompleksu Portnoya otwiera nową serię dzieł pisarza przygotowaną przez Wydawnictwo Literackie – wyłącznego wydawcę Philipa Rotha w Polsce.
Kup Kompleks Portnoya w ulubionej księgarni
Oceny książki Kompleks Portnoya
6764 użytkowników ma tytuł Kompleks Portnoya na półkach głównych- Przeczytane 3 593
- Chcę przeczytać 3 102
- Literatura amerykańska 47
- 2018 21
- 2019 19
- 2023 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kompleks Portnoya
Książka ta to lekka z humorem opowieść o zakompleksionym mężczyźnie na terapii u psychoanalityka. To jednak pozory, bo ten niby grzeczny, ułożony pan garniturek z Nowego Jorku borykający się ze stygmatem pochodzenia kulturowego (ni to Żyd, ni Amerykanin) to wypisz wymaluj seksualny łowca koneser z niebylejakimi potrzebami i fantazjami, co to nie może się zdecydować czy wiązać się z kobietą, czy nie. Czy ma ona być ineligentna i brzydka, czy szałowa a głupia? I ta ciągła jego niepewność, czy aby ta, którą ma, to już na pewno ta najlepsza, czy czasami nie spotka na swej drodze jeszcze lepszej. Coś jeszcze ciekawego: czy aby największych przeciwników religii nie znajdziemy właśnie wśród tych, co wzrastali w środowisku despotyzmu, fanatyzmu i ortodoksji?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook - ekstra gwiazdka za b r a w u r o w ą (!!!) interpretację Macieja Kowalika.
Obscenicznie brutalna. Brutalna w swej wymowie. Może już nie tak szokująca jak prawie 60 lat temu, ale ciągle aktualna. Podążając za strumieniem myśli Alexa Portnoya raz mu współczujemy, innym razem go nie cierpimy. Raz widzimy narcyza, cynicznego palanta, innym razem boleśnie samotnego człowieka marzącego o... normalności. I każdy z nich jest prawdziwy.
Nie jestem fanką wulgaryzmów, ale tutaj są one na miejscu, bez nich nie byłoby tego tragicznego wydźwięku. To jedyny sposób, żeby nasz bohater mógł wykrzyczeć swoją frustrację.
Tragizm okraszony cynicznym komizmem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObscenicznie brutalna. Brutalna w swej wymowie. Może już nie tak szokująca jak prawie 60 lat temu, ale ciągle aktualna. Podążając za strumieniem myśli Alexa Portnoya raz mu współczujemy, innym razem go nie cierpimy. Raz widzimy narcyza, cynicznego palanta, innym razem boleśnie...
Wyjątkowo śmiała proza! - Komizm i tragizm idą tu w parze. Blisko siebie. W idealnych proporcjach.
Cała książka to szokujące wyznania inteligentnego, zdesperowanego faceta. Przygniecionego problemami, z którymi nie umie sobie poradzić. - Nie panuje nad napięciem seksualnym. Nie potrafi zbudować zdrowego związku z kobietą. - Jego zwierzenia to krzyk rozpaczy. Wołanie o pomoc, o szansę na normalne życie.
Wchodziłam w głąb męskiej zrujnowanej psychiki. Skrzywionej przez poczucie winy, religię, nadopiekuńczych rodziców i nadpobudliwość seksualną. Chyba aż za bardzo weszłam w męską głowę - nie drażniły mnie opisy perwersyjnych zachowań, wyuzdane żarty i wulgarny język.
Parsknęłam czasem śmiechem… ale to smutna, poważna książka.
Zapewne wzbudzi skrajne emocje. Trochę przytłoczy wulgarnością. Pruderyjny czytelnik może nie dać rady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała książka to szokujące wyznania inteligentnego, zdesperowanego faceta. Przygniecionego problemami, z którymi nie umie sobie poradzić. - Nie panuje nad napięciem seksualnym. Nie potrafi zbudować zdrowego związku z kobietą. - Jego zwierzenia to krzyk rozpaczy. Wołanie o...
Mistrzostwo. Humor, przemyślenia - niesamowite.
Mistrzostwo. Humor, przemyślenia - niesamowite.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam. Nie wiem, czy w męskich głowach nie-Żydów też rodzą się takie myśli na temat swej seksualnosci jak u Alexa Portnoya, ale jeśli się rodzą, to kobiety ze swoją seksualnością są ucieleśnieniem aniołów. Bardzo przerysowane wydają mi się też relacje z kobietami, w tym z matką. A może za mało uważnie przyglądam się swiatu? Ogólnie wygląda na to, że kobiety, nim staną się nadopiekuńczymi matkami, są wyspecjalizowanymi maszynami do seksualnych uciech cielesnych, które mają zastąpić poczucie sensu istnienia i spełnienia duchowego. No cóż...warto było przeczytać, by poczuć swą odmienność. Cenię autora za poczucie humoru.
Przeczytałam. Nie wiem, czy w męskich głowach nie-Żydów też rodzą się takie myśli na temat swej seksualnosci jak u Alexa Portnoya, ale jeśli się rodzą, to kobiety ze swoją seksualnością są ucieleśnieniem aniołów. Bardzo przerysowane wydają mi się też relacje z kobietami, w tym z matką. A może za mało uważnie przyglądam się swiatu? Ogólnie wygląda na to, że kobiety, nim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkoło połowę treści odbierałem jako swoisty pamiętnik by, wraz z narastającym szaleństwem opowiadającego (przejawiającym się m.in. coraz bardziej chaotyczną narracją),zorientować się, że jestem odbiorcą strumienia myśli. Bardzo mnie to doświadczenie zmęczyło - zmuszałem się, by skończyć tę lekturę… nie tyle przez wspomnianą chaotyczność, lecz także przez ogrom sprzecznych ze sobą emocji. Przeplatanie miłości z nienawiścią i szyderstwem. Poczucie wyższości, ale i odosobnienia, samotności. Tęsknota za pewnym stylem życia, jednocześnie pragnienie czegoś więcej.
Powieść ma sporo wulgarnych elementów, co może zrazić bardziej wrażliwego odbiorcę. Zawiera także wiele fragmentów zakrawających o dyskryminację (choć intencją autora zapewne była satyra/groteska). Pełno tu stereotypów na tematy takie jak: relacje rodzinne, sposób myślenia Żydów oraz ich relacje z innymi kulturami, oraz seksualność (kojarzoną w powieści z czymś pokroju „amerykańskości”).
Ta powieść polaryzuje czytelnika. Odpycha i przyciąga zarazem… choć nie zaryzykuję stwierdzenia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Lektura sprawia wrażenie pełnienia roli terapeuty, i jako taka mocno wycieńcza.
P.S. Na pewno zapamiętam pięknie przełożony sonet „Leda i Łabędź” Yeatsa (tego tłumaczenia, niestety, próżno szukać w sieci).
Około połowę treści odbierałem jako swoisty pamiętnik by, wraz z narastającym szaleństwem opowiadającego (przejawiającym się m.in. coraz bardziej chaotyczną narracją),zorientować się, że jestem odbiorcą strumienia myśli. Bardzo mnie to doświadczenie zmęczyło - zmuszałem się, by skończyć tę lekturę… nie tyle przez wspomnianą chaotyczność, lecz także przez ogrom sprzecznych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Klasyka literatury amerykańskiej.
Jasny gwint!
Ta książka jest obrzydliwie, wściekle wspaniała. Odważna moralnie, religijnie i politycznie.
BARDZO WULGARNA.
Nie dla każdego, ale spróbujcie.
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Uwolnić mojego ptaka! - oto slogan Portnoya. Oto historia mojego życia, podsumowana w trzech heroicznych, sprośnych słowach ."
Klasyka literatury amerykańskiej.
Jasny gwint!
BARDZO WULGARNA.
Nie dla każdego, ale spróbujcie.
Kiedy żydowski dzień świra spotyka Bukovskiego powstaje taka oto książka. Czasem śmieszy, czasem męczy na pewno już nie szokuje, ale myślę że w czasach pisarza mogła uchodzić za kontrowersyjną
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrumień świadomości dojrzałego mężczyzny, który żyje nadal nastoletnimi fantazjami. Bardzo aktualne - wiwisekcja męskiego umysłu pod kątem seksualności. Do tego wątki żydowskie, kompleksy związane z relacją z matką. Powieść ma swoje lata, ale jest ciągle aktualna. Jednocześnie irytuje i fascynuje brakiem zmiany formy w trakcie "fabuły". Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudb.
Audb.