Władza absolutna

- W kręgach władzy (tom 3)
- Filia
- 2018-11-14
- 2018-11-14
- literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo szantaż śledztwo walka o władzę zagadka kryminalna
Po zamachu pod sejmem Polska znalazła się na skraju anarchii. Konstytucja nie przewiduje, kto powinien przejąć władzę, a do walki o nią gotowe są stanąć wszystkie siły polityczne. W sytuacji poważnego kryzysu rozpoczyna się najbardziej bezkompromisowa kampania wyborcza w historii.
Tymczasem zaczynają pojawiać się dowody na to, że zamach był jedynie elementem większego spisku. Ten, kto odkryje prawdę, zdobędzie władzę absolutną…
Oficjalne recenzje
Spisek, chaos i ambicje w sejmowych kuluarach
Kraj pogrążony w chaosie. Głowa państwa i jej konstytucyjni następcy zginęli w zamachu przed Pałacem Prezydenckim. Skompromitowany premier nie ma silnej pozycji w parlamencie, a dotychczasowy lider opozycji po wypadku samochodowym wciąż nie odzyskał sił. Kto stał za zamachem i jakie przyświecały mu intencje? I co najważniejsze, kto zastąpi prezydent Seydę? Te pytania nasuwają się po lekturze dwóch wcześniejszych tomów serii „W kręgach władzy”, a odpowiedź na nie będzie tylko początkiem pełnej zwrotów akcji fabuły „Władzy absolutnej”.
Wydarzenia opisane w ostatnim tomie serii skupiają się wokół Patryka Hauera, młodego lidera prawicy, którego wybitną karierę i marsz ku prezydenturze przerwał wypadek, który skutkuje trwałym kalectwem. Polityk będzie musiał opracować nie tylko scenariusz korzystny dla jego partii, ale również podjąć próbę ujawnienia spisku, który ma na celu przejęcie władzy absolutnej nad krajem. Pomagać mu będzie jak zwykle bezwzględna żona Milena oraz chorąży Anita Kitlińska z Biura Ochrony Rządu, która odpowiadała za bezpieczeństwo zmarłej prezydent. Nie zabraknie również postaci znanych z innych tytułów Mrozowego uniwersum, jak choćby byłego prokuratora Gerarda Edlinga – głównego bohatera doskonale przyjętego „Behawiorysty”.
„W kręgach władzy” to z pewnością jedna z lepszych serii Remigiusza Mroza i jedyne tak dobre political-fiction osadzone w polskich realiach. I choć początkowo nazywanie serii rodzimym „House of cards” wydawało się jedynie zabiegiem marketingowym, tak śledząc kolejne serie amerykańskiego serialowego hitu, przyznać muszę, że pod względem intryg, bezwzględności i politycznej obłudy oba tytuły idą łeb w łeb, a telewizyjna adaptacja powieści Mroza wydaje się już tylko kwestią czasu. „Władza absolutna” nie odbiega jakością od wcześniejszych części serii i wciąż trzyma wysoki poziom. Fani autora, którzy niekoniecznie dobrze czują się w tematach politycznych, również spokojnie mogą sięgnąć po tę serię – akcja jest wciąż tak samo brawurowa i pełna nieoczekiwanych zwrotów, jak w najlepszych książkach pisarza. I choć scena polityczna zarówno w powieści, jak i w rzeczywistości jest wyraźnie spolaryzowana, to szczęśliwie nasi politycy w swoich brudnych zagrywkach nie posuwają się nawet w połowie tak daleko, jak bohaterowie Mroza. Mam szczerą nadzieję, że akurat oni lektury „Władzy absolutnej” będą się wystrzegać. Strach pomyśleć, jak skończyłaby się nawet niewinna inspiracja…
Anna Szterleja
- 3 881
- 1 306
Seria o Hauerze jest zdecydowanie moją ulubioną ! Nawet pokochałam ją bardziej niż Chyłkę a
Pokaż mimo tomyślałam że to niemożliwe. Szybka akcja nie pozwala odłożyć książki na bok, Patryk i Milena to świetny duet, mam nadzieję że jednak nie będzie to ostatnia część! Polecam!
Ostatni tom "W kręgach władzy" uważam za najlepszy i powinien być kończący serię.
Władza absolutna wciągnęła mnie bez reszty.
"Każda władza deprawuje, ale władza absolutna deprawuje absolutnie"
lord John Dahlberg-Acton
Gorąco polecam 🔥🔥🔥
Pokaż mimo toWładza absolutna wciągnęła mnie bez reszty.
"Każda władza deprawuje, ale władza absolutna deprawuje absolutnie"
lord John Dahlberg-Acton
Gorąco polecam 🔥🔥🔥
Słuchane
Słuchane
Pokaż mimo toKsiążka w niewielkim stopniu, ale jednak mnie trochę zmęczyła. Za dużo polityki. Z drugiej strony czego mogłem się spodziewać po książce o polityce. Moim zdaniem wątki polityczne mogły być poprzeplatane epizodami z życia prywatnego polityków. Z chęcią dowiedział bym się więcej o uzależnieniu Patryka od benzodiazepin czy wzajemnych relacjach z żoną. Jeśli chodzi o wartkość akcji czy elementy zaskoczenia czytelnika to oczywiście książka spełnia oczekiwania. Zawsze wiedziałem , że polityka to brudna i bezwzględna gra , jednak mam nadzieję , że ta przedstawiona w kręgach władzy była, jest i będzie całkowitą abstrakcją.
Książka w niewielkim stopniu, ale jednak mnie trochę zmęczyła. Za dużo polityki. Z drugiej strony czego mogłem się spodziewać po książce o polityce. Moim zdaniem wątki polityczne mogły być poprzeplatane epizodami z życia prywatnego polityków. Z chęcią dowiedział bym się więcej o uzależnieniu Patryka od benzodiazepin czy wzajemnych relacjach z żoną. Jeśli chodzi o wartkość...
więcej Pokaż mimo toNudna. Chyba tylko tyle mogę o tej książce powiedzieć. Jak dla mnie, cała trylogia bardzo słaba. Dziwi mnie porównanie do "House of cards".
Pokaż mimo toZdecydowanie najbardziej wciągająca i intrygująca część serii w Kręgach władzy. Splot wydarzeń, zagadek, uwikłań spowodował, że nie mogłam się od tej książki oderwać.
Pokaż mimo toJak to możliwe- taka wysoka ocena??
To może jest jak w bajce Andersena- Nowe Szaty Króla?
Król paraduje na golasa a wszyscy twierdzą ,ze ma piękne stroje?
Innego wyjaśnienia nie mam.
Jak to możliwe- taka wysoka ocena??
Pokaż mimo toTo może jest jak w bajce Andersena- Nowe Szaty Króla?
Król paraduje na golasa a wszyscy twierdzą ,ze ma piękne stroje?
Innego wyjaśnienia nie mam.
Ostatnia, prawdopodobnie ostatnia, część serii "W kręgach władzy". Aż zaczyna żałować, nieco wciągnęły mnie te intrygi i bezwzględność na najwyższym poziomie ...
Pokaż mimo toSzkoda że to już koniec ...
Szkoda że to już koniec ...
Pokaż mimo toPo drugim tomie miałam obawy czy historia bez Seydy w roli głównej może być równie dobra. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że Seyda była bardzo wyrazistym i mocnym charakterem. Niemniej jednak udało się to! Duży plus za to, że wątek Kitlińskiej stał się jednym z głównych, mimo że do tej pory była to postać mocno poboczna. No i dopiero w tym tomie Hauera naprawdę dało się polubić i trzymać za niego kciuki!
Książka jest równie dobra jak jej poprzedniczki, wciąga, intryguje i momentami faktycznie trzyma w napięciu. Ogólna ocena serii jak dla mnie 7/10. Polecam szczególnie osobom, które interesują się światem polityki. Ale może zaciekawić również tych którzy z polityką są na bakier - tak jak ja :)
Po drugim tomie miałam obawy czy historia bez Seydy w roli głównej może być równie dobra. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że Seyda była bardzo wyrazistym i mocnym charakterem. Niemniej jednak udało się to! Duży plus za to, że wątek Kitlińskiej stał się jednym z głównych, mimo że do tej pory była to postać mocno poboczna. No i dopiero w tym tomie Hauera naprawdę dało się...
więcej Pokaż mimo to