Ania z Zielonego Wzgórza

- literatura młodzieżowa
- Ania z Zielonego Wzgórza (tom 1)
- Klasyka Literatury [Wydawnictwo Wilga]
- Anne of Green Gables
- 2018-08-22
- 2018-08-22
- Ewa Łozińska-Małkiewicz
- Ekranizacje:
- Ania z Zielonego Wzgórza (1989)
Pokonywanie kompleksów, przygody i fenomenalny dowcip – „Ania z Zielonego Wzgórza”. Ta popularna od pokoleń książka stale zdobywa nowe rzesze czytelników. Jest śmieszna, choć potrafi też wzruszyć do łez. Uczy szacunku i właściwych zasad moralnych, ale nie poucza. Uwielbiana przez dorastające dziewczęta psychologiczna seria śmiało konkuruje z książkami o podobnej tematyce, napisanymi w XX i XXI wieku. I często – przez wzgląd na swój uniwersalny charakter – wygrywa.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Ania z Zielonego Wzgórza w ulubionej księgarni
Oceny książki Ania z Zielonego Wzgórza
58193 użytkowników ma tytuł Ania z Zielonego Wzgórza na półkach głównych- Przeczytane 54 292
- Chcę przeczytać 3 610
- 2022 217

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ania z Zielonego Wzgórza
Klasyka- Każdy powinien przeczytać❤️😍
Klasyka- Każdy powinien przeczytać❤️😍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka fajna dla młodszych jak i starszy odbiorców📚
Ania na początku skradła moje serce ❤️
Jej cudowny język i opisy wielu rzeczy które pozwalały uwolnić swoją wyobraźnię są dopracowane wyśmienicie!✉️
Mam nadzieje że ta książka nie zostanie zapomniana na przestrzeni lat❤️❤️❤️
Książka fajna dla młodszych jak i starszy odbiorców📚
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnia na początku skradła moje serce ❤️
Mam nadzieje że ta książka nie zostanie zapomniana na przestrzeni lat❤️❤️❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka! Jako facet, jestem zachwycony! Lubiłem ją w dzieciństwie, a dzisiaj będąc starszym i bardziej wyrobionym czytelnikiem doceniam ją jeszcze bardziej. Chciałem wrócić do niej już parę lat temu, po obejrzeniu najlepszej, netflixowej ekranizacji, no ale jakoś się przeciągnęło. Dziś natomiast nadrabiam cały cykl. Oczywiście to tylko fabułka, ale oddaje klimat i historię przełomu 19 i 20 wieku. I jakież to były proste i piękne czasy... tyle było szacunku, szczerości i miłości w ludziach. Dziś nie do pomyślenia. Aniu, nie zmieniaj się nigdy!
Polecam gorąco stare audiobooki. Pani Anna Romantowska czyta PRZE-PIĘ-KNIE! Idealnie dobrali ją do tych książek.
Wspaniała książka! Jako facet, jestem zachwycony! Lubiłem ją w dzieciństwie, a dzisiaj będąc starszym i bardziej wyrobionym czytelnikiem doceniam ją jeszcze bardziej. Chciałem wrócić do niej już parę lat temu, po obejrzeniu najlepszej, netflixowej ekranizacji, no ale jakoś się przeciągnęło. Dziś natomiast nadrabiam cały cykl. Oczywiście to tylko fabułka, ale oddaje klimat i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudnie było wrócić do tej historii po latach. Ania pełna miłości, uczucia, pasji do życia i wdzięczności porwała moje serce. Już nie mogę się doczekać jak odczytam tę historię za kilka kolejnych lat, co zwróci moją uwagę. Dziś chcę wynieść z tej książki Ani miłość do życia i wdzięczność za otaczający świat. Do zobaczenia za jakiś czas Aniu, cieszę się, że będziesz na mnie czekać w tej powieści jak Maryna i Mateusz na Zielonym Wzgórzu.
Cudnie było wrócić do tej historii po latach. Ania pełna miłości, uczucia, pasji do życia i wdzięczności porwała moje serce. Już nie mogę się doczekać jak odczytam tę historię za kilka kolejnych lat, co zwróci moją uwagę. Dziś chcę wynieść z tej książki Ani miłość do życia i wdzięczność za otaczający świat. Do zobaczenia za jakiś czas Aniu, cieszę się, że będziesz na mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ania z Zielonego Wzgórza" to klasyk literatury młodzieżowej, spędza sen z powiek kolejnym pokoleniom uczniów. Nie mnie, bynajmniej, nie jestem już uczniem.
I opowieść tę odebrałem jako pełną ciepła, radości i życiowej, nienachalnej, mądrości. Autorka nie próbuje nas tutaj do czegokolwiek na siłę przekonywać, historia nie epatuje sytuacjami skrajnymi, nie atakuje nas dosłownością, agresją. Z drugiej strony trudno powiedzieć, że jest uładzona, sztampowa czy pretensjonalna.
Klarowna narracja, jasno zarysowane postaci, do których podchodzimy z sympatią pomimo znajomości ich wad i przywar. Trudno nie lubić Ani, Gilberta, Mateusza czy nawet pani Linde.
Perypetie bohaterów wchłaniają nas, a wielu z nich przechodzi na kartach powieści przemianę na skutek wzajemnych relacji, spotkań i rozmów.
Ot co, życie w pigułce, w pełni, z blaskami I cieniami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI opowieść tę odebrałem jako pełną ciepła, radości i życiowej, nienachalnej, mądrości. Autorka nie próbuje nas tutaj do czegokolwiek na siłę przekonywać, historia nie epatuje sytuacjami skrajnymi, nie atakuje nas...
Opowieść o dziewczynce z ogromnymi pokładami wyobraźni.
Opowieść o dziewczynce z ogromnymi pokładami wyobraźni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepły powrót do dzieciństwa. Dziękuję mojej mamie, że pokazała mi historię Ani, do której mogę tez wracać jako dorosła. Cudownie było dorastać razem z Anią. Zarówno dobrze czytało mi się stare polskie przykłady, jak i ten najnowszy Anny Bańkowskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to coś pięknego. Co rozgrzewa serce, otula je, przypomina o tym dziecku, które cały czas, mimo upływu lat każdy nosi w sobie.
Nic tylko czytać, zachwycać się i płakać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic tylko czytać, zachwycać się i płakać.
Ach, jak to się przyjemnie czytało.
Ach, jak to się przyjemnie czytało.