Wypuść mnie, proszę i inne opowiadania
Wydawnictwo: Dom Horroru horror
- horror
- Please Let Me Out
- Dom Horroru
- 2016-10-01
- 2016-10-01
- Marcin Kiszela, Łukasz Zbrzeźniak, Mariusz Juszczyk, Paulina Kowalska
- Horror ekstremalny
"Wypuść mnie, proszę" to zbiór jedenastu opowiadań amerykańskiego mistrza literackiego horroru, Edwarda Lee.
Spis treści:
Przejażdżka
Gówniany dom
Skrawek papieru
Header - Początki
Życie było ciężkie i jeśli człowiek zesrał się w spodnie, to po prostu zesrał się w spodnie. Przynajmniej ogrzał przez chwilę tyłek, a gówno wytrząśnie się rano.
dodaj nowy cytat
Było przyjemnie :)
Było przyjemnie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ekstremalne treści. Książka nie dla każdego.
Bardzo ekstremalne treści. Książka nie dla każdego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPani Kadłubek - Gratka dla wielbicieli świńskiego poczucia humoru. 8/10.
Wypuść mnie, proszę - Całkiem zabawne zwyrodnialstwo. 7/10.
Stół - Króciutkie, ale ciekawie pomyślane. 7/10.
Niewłaściwy facet - Dużo seksualnej przemocy, ale jakieś to wszystko miałkie. 5/10.
Postacie - Bardzo ciekawy pomysł, ale wykonanie słabe. Męczyłem się, czytając. 4/10
Przejażdżka - Festiwal obrzydlistwa. Trochę grafomański, ale natężenie przemocy i makabry to rekompensuje. 6/10.
Gówniany dom - Kwintesencja zepsucia świata w gorzkiej, chropowatej pigułce. Ciekawa forma. 8/10
Skrawek papieru - Przezabawne. Cudowne, rozbrajające zakończenie. 9/10
Header - Początki - Wiejskie ćwoki i surrealistyczna makabra. Niezłe. 6/10.
Pani Kadłubek - Gratka dla wielbicieli świńskiego poczucia humoru. 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomyśl życzenie - Upadek człowieka, brud, śmierć. Chorobotwórczy syf wycieka z każdego zdania. 8/10.
Wypuść mnie, proszę - Całkiem zabawne zwyrodnialstwo. 7/10.
Stół - Króciutkie, ale ciekawie pomyślane. 7/10.
Powiedziała "Śmierć" - Czarna perełka. Świetny klimat. Najlepsza opowieść w zbiorze. 9/10....
Patologia i obrzydlistwo - czyli horror ekstremalny w pełnej krasie. Ręka, noga, mózg na ścianie, flaki i sperma, dużo spermy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCalkiem ciekawy zbior, z odrobina autorefleksji.
Calkiem ciekawy zbior, z odrobina autorefleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię horror ale wyższych lotów, tu jest tylko epatowanie obrzydlistwem
Lubię horror ale wyższych lotów, tu jest tylko epatowanie obrzydlistwem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczny tomik opowiadań, który czyta się po prostu jednym tchem! Jest tu nawiązanie do opowiadania "Pan Kadłubek" znanego z antologii horroru "13 ran" jak również do obrazoburczej powieści "Czachówa"... Absurd goni absurd, obrzydliwość prześciga się z odrazą! Edward Lee w doskonałej kondycji formuje swoje potworki, lepi z gówna i flaków prawdziwe literackie perełki!
Fantastyczny tomik opowiadań, który czyta się po prostu jednym tchem! Jest tu nawiązanie do opowiadania "Pan Kadłubek" znanego z antologii horroru "13 ran" jak również do obrazoburczej powieści "Czachówa"... Absurd goni absurd, obrzydliwość prześciga się z odrazą! Edward Lee w doskonałej kondycji formuje swoje potworki, lepi z gówna i flaków prawdziwe literackie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy na czytniku przeczytałem pierwsze zdanie,wiedziałem że to będzie masakra.Ed ,ma tu odwołania do innych swych książek.
Ależ to było mocne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było mocne.
Nie jest to moje pierwsze spotkanie z gatunkiem jakim jest horror ekstremalny, jednak samego Edwarda Lee nie czytałam jeszcze nic, a słyszałam, że jest to autor, którego po prostu trzeba poznać. Sięgnęłam więc po „Wypuść mnie, proszę i inne opowiadania”. Jak mi się podobało i czy jeszcze skusze się na coś tego autora?
W książce mam opowiadania krótsze i dłuższe. Ogólnie są one bardzo nie równe również jeżeli chodzi o treść. Niektóre są delikatniejsze, co usypia czujność czytelnika, by później dostał on w twarz nieokreślonym plugastwem, obrzydliwościami i dewiacjami.
Ogólnie mam pewien problem z horrorem ekstremalnym. Nie chodzi o to, że jest on dla mnie za mocny, raczej o to, że czasami łapie się na tym, że sama zadaje sobie pytanie – po co tworzyć tego typu literaturę? Wiem, że gatunek ten ma przekraczać granicę tabu, jednak osobiście nie wyobrażam sobie czytać tej literatury w dużej ilości.
Jednak czy „Wypuść mnie, proszę i inne opowiadania” było złe? Nic z tych rzeczy. Było tu wszystko czego mogłam się spodziewać po tym gatunku.
Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu opowiadania "Pani Kadłubek", „Stół” i „Niewłaściwy facet”. To co łączy te trzy tytuły to niedomówienie, niektóre rzeczy mamy w nich przedstawione w domyśle, a taki zabieg naprawdę mi się podobał. Brakuje mi jednak z tej książce opowiadania „Pan Kadłubek”, które po prostu trzeba znać by zrozumieć „Panią Kadłubek” i na całe szczęście uzupełniłam je sobie z innego źródła 😉
Czy polecam? Myślę, że warto spróbować przeczytać coś z gatunku jakim jest horror ekstremalny, bo jest to niewątpliwie coś zupełnie innego, co odstaje mocno od innych utworów.
Czy jest to coś dla każdego? Na pewno nie, ale jestem w stanie zrozumieć, że niektórym ten gatunek literacki może się spodobać. Sama z pewnością jeszcze kiedyś sięgnę po inny tytuł, ale jednak traktuje te książki jak pewnego rodzaju przerywnik od stale czytanych przeze mnie gatunków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce mam opowiadania krótsze i dłuższe. Ogólnie są...
Czy ta ja jestem popieprzony że lubię takie książki czy autor?
(niektóre opowiadania wbijają w fotel)
Czy ta ja jestem popieprzony że lubię takie książki czy autor?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(niektóre opowiadania wbijają w fotel)