Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta

Okładka książki Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta autora Agata Jankowska, Michał Pozdał, 9788380314580
Okładka książki Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta
Agata JankowskaMichał Pozdał Wydawnictwo: Świat Książki nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2016-05-18
2016-05-18

Kup Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta

Średnia książka.

Średnia książka.

Wyobraż sobie czytelniczko, że idziesz za rękę po parku z meżczyną swojego życia. Jest sobotnie popołudnie, słońce grzeje a ptaszki ćwierkają. Z naprzeciwka idzie pijany facet który bez żadnego powodu uderza cię w twarz i padasz na ziemię. Co robi Twój mężczyzna? Pyta się pijanego jegomościa dlaczego miał zły dzień że aż Ciebie uderzył i jak może mu pomóc.

To jest książka promująca taki wzorzec męskości który musi uważać, żeby przypadkiem nie zaciął rozporkiem swojej waginy, który znajdzie dziesięć określeń na swoją seksualnośc i emocjonalnie podchodzi do tak prozaicznych czynności jak przetkanie zatkanego sedesu. Bardzo odradzam.

To jest książka...

Książka z pewnością jest wartościowa pod kątem poruszanych tematów. Dzięki ruchom feministycznym kobiety wyzwalają się ze stereotypów, pozwólmy na to i mężczyznom.
Zdecydowanie jednak denerwuje mnie prowadzenie rozmowy przez Panią Agatę Jankowską. Nie wiem czy był to zabieg celowy, czy nie, ale takiej hipokryzji i braku wrażliwości zdecydowanie nie spodziewałam się u dziennikarki poruszającej tematy społeczne. Większość z jej kwestii, to nie były nawet pytania, a jedynie mniej lub bardziej zaowalone obraźliwe powtarzanie stereotypów.
Książkę uratował swoimi odpowiedziami Pan Michał Pozdał, ale i tak zdecydowanie za dużo miejsca poświęcone było prostowaniu argumentów, o których każda wrażliwa istota wie, że są bez sensu. Widać było wysiłek, żeby pozostać możliwe neutralnym i nie oceniającym, aczkolwiek momentami sam trochę zapuszczał się na manowce kontrstereotypów.
W związku z powyższym nie czuję, żeby którykolwiek z poruszonych tematów był wyczerpany, albo chociaż skonkludowany w sensowny sposób.
Ocenę pozostawiam stosunkowo wysoką że względu na istotność tematów, które książka porusza i kilku kwestii, które Pan Michał przemycił, a które cieszę się, że przeczytałam na tym etapie swojego życia.

1114 użytkowników ma tytuł Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta na półkach głównych
152 użytkowników ma tytuł Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta

Dodaj cytat z książki Męskie sprawy. Życie, seks i cała reszta